Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aritmetik

Aritmetik...

Eski 06-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aritmetik...

Aritmetik:

Aritmetikte temel işlem olarak adlandırılan toplama,çıkarma,çarpma,bölme ve kesirli ifadelerle ilgili bilgiler, ,ilk şekliyle eski Mısır ve Mezopotamya?da vardır Bu bilgiler uzun zaman aralığında gelişerek günümüzdeki sistemleşmiş kullanım şeklini almıştır

Ancak aritmetikte,ondalık sayılarda virgül işaretinin ve 0 (sıfır) rakamının kullanılması önemli bir olaydır Günümüz ilgili bilim adamları tarafından yazılan eserlerdeki bilgiler bu meseleyi bilimsel kavga durumuna getirmiştir

İlk defa matematikte virgül ve sıfır?ıda Türk-İslam matematikçileri kullanmıştır

Cebir:

Objektif olarak hazırlanmış matematik tarihi eserleri incelendiğinde açık olarak şu hüküm görülür;

Matematiğin geniş bir dalı olan cebire ait temel bilgilerin büyük bir çoğunluğu VIII-XVI yy Türk-İslam bilginleri tarafından ilk defa ortay konmuş ve belirli bir noktaya kadarda getirilmiştir

VII-XVII yy Türk-İslam matematikçileri Ömer Hayyam ve Harezmi gibi bilginlerin çalışmaları cebir konusunda önemli ilerlemeler kaydettirmiştir

Geometri:

Matematiğin aritmetik,cebir ve trigonometri dallarında kurucu denilecek kadar ortaya eserler koyan VII ile XVI yy Türk-İslam bilginleri, geometri dalındada temel teşkil eden zamanı için yeni ve kıymetini uzun yıllar koruyan eserler yazmışlardır

İlk defa cebiri geometriye tatbik etme düşüncesi bu dönem matematikçilerinin eseri olmuştur Bu durum geometrinin kısa zamanda gelişmesini sağlamıştır

Özellikle, gerek bilginlerin ortaya koyduğu konularını kapsayan eserler uzun yıllar anlaşılamamıştır Ne zamanki Türk-İslam bilginlerinin bu eserleri yazdıkları şerhlerin okunması sonucu Euclides (Öklid) ve çağdaşlarının geometri eserleri anlaşılabilir özellikler kazanmıştır

Trigonometri:

Son yüzyılda yapılan bilimsel araştırmalar trigonometriye ait teme bilgilerin VII ve XVI yy Türk-İslam matematikçileri tarafından geliştirildiğini ortaya koymaktadır

Bu dönemde astronomi çalışmalarında, gözlemlerinde yardımcı olarak trigonometri kullan

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com