![]() |
Gevşeme Teknikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gevşeme Teknikleri![]() Gevşeme Teknikleri Genel Bilgiler Şehir hayatı içinde olan herkesin temel sorunu stres ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin hepimiz istediğimiz an tüm bedenimizi istediğimiz şekilde gerebiliriz, istediğimiz kasımızı kasabiliriz ama örneğin akşam uyuyalım dediğimizde istediğimiz an uyuyamayız – hele hele çok yorgunsak, hemen uyumamız gerekirken aksine uyumamız gittikçe zorlaşır ![]() ![]() İşte bu tip şikayetleri olanlarımız, gevşeme teknikleri ile yeniden istediği zaman gevşemeyebilmeyi öğrenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gevşeme tekniklerini Merkezimizde yaptığımız yoga çalışmalarında da kullanmaktayız ![]() Ani Gevşeme Tekniği Adım 1 : Açıklama Önce tüm bedeni şavasanada dinlendirelim ![]() Şimdi kademesel olarak bedeni aşağıdan yukarıya doğru önce gerip daha sonra tamamen geveşeteceğiz Böylece tam gerfinlik ve tam gevşeme arasındaki farkı anlayacağız ve bedene olan hakimiyetimizi fark edeceğiz ![]() Adım 2 : Germe Duruş: Ayaklarını birleştir ve kollarını bedenine yaklaştır ![]() ![]() Ayak parmaklarını ger Ayaklarını ger Ayak bileklerini ger Baldırlarını kas Dizlerini kas Uyluklarını kas Kasık bölgeni kas Kaba etlerini kas Kollarını bedenine iyice yapışıtr ve öyle tut Nefes ver ![]() Derin bir nefes al ve göğsünü kas ![]() Sırt kaslarını kas Boynunu ve yüzünü kas Tüm bedenini kas – kas – kas ! Adım 3: Gevşeme Şimdi tamamen bedenini bırak ![]() ![]() ![]() Şavasanaya dön ve rahatla ![]() Tam gerginlik ve tam gevşeme arasındaki farkı gözlemle ![]() Hızlı Gevşeme Tekniği Duruş: Şavasasa Adım 1: Açıklama Bu tekniği 3 adımda uygulayacağız ![]() ![]() ![]() ![]() Adım 2: Fiziksel beden farkındalığı Rahat ve derin nefesler alıp veriyoruz ![]() ![]() Şimdi bu şekilde rahat nefes alıp verirken, dikkatimizi göbeğimize yönlendirelim ve karın kaslarımıza konsantre olalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adım 3: Nefes ile beden farkındalığını birleştirme Şimdi bu tek noktaya odaklı farkındalığı genişletmeye başlıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bunları yaparken, nefesini kontrol etme ![]() ![]() Adım 4: Hissederek nefes Şimdi yavaş yavaş nefes alış ve veriş sırasında sadece havayı değil, evrensel yaşam enerjisi Pranayı da çektiğini hisset ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir müddet bu şekilde devam et, hissederek nefes alış ve verişte ![]() ![]() ![]() Şimdi normal nefes alış verişine dön, biraz önceki farkındalığı koruyarak ![]() Hissetiğimiz farkındalığı daha da artırmak için birlikte bir kez Akara ![]() ![]() ![]() ![]() Derin Gevşeme Tekniği Adım 1: Açıklama Bu teknikte tüm bedeni yönlendirmeli olarak gevşeteceğiz ve beden farkındalığını bırakacağız ![]() Duruş: Şavasana Adım 2: Bele Kadar Gevşeme Ayak parmaklarını gevşet ![]() Tabanlarını gevşet ![]() ![]() ![]() Aşağıdan yukarıya doğru baldırlarını gevşet ![]() Dizlerini tamamen rahat bırak ![]() Aşağıdan yukarıya doğru uyluklarını gevşet ![]() Kasıklarını ve kaba etlerini gevşet ve tamamen rahat bırak ![]() Bele kadar tüm bedenin gevşesin ![]() Bacaklarının bedeninin diğer bölgelerine göre olan farkını hisset ![]() ![]() Şimdi bu farkındalığı daha da artırmak için birlikte bir kez Akara ![]() ![]() ![]() ![]() Adım 3: Gövdenin gevşemesi Göbek bölgeni gevşet, diyafram karın, mide tamamen gevşesin ![]() Aşağıdan yukarıya doğru göğsünü gevşet ![]() ![]() ![]() Sırtın alt bölümleri, orta ve üst bölümlerini gevşet ![]() Omuzlarını gevşet ![]() Yukarıdan aşağıya doğru üst kollarını gevşet ![]() Dirseklerini gevşet ![]() Yukarıdan aşağıya doğru alt kollarını gevşet ![]() Bileklerini, avuç içlerini ve parmaklarını tamamen yere bırak ![]() Baş dışında tüm bedendeki hafifliği hisset ![]() ![]() Şimdi bu farkındalığı artırmak için birlikte bir kez Ukara ![]() ![]() ![]() ![]() Adım 4: Başın gevşetilmesi Boynu gevşetmeye başlıyoruz ![]() ![]() Çene, yanaklar, dudaklar, burun gözler ve göz küreleri, kaşlar, alın bölgesi ve tümüyle baş derisi tamamen gevşet ve rahatlat ![]() Şimdi bu farkındalığı artırmak için birlikte bir kez Makara ![]() ![]() ![]() ![]() Adım 5: Tüm bedenin gözden geçirilmesi Şimdi bedenimiz tamamen gevşek ve rahat ![]() ![]() Ayaklar, ayak bilekleri, baldırlar, dizler, uyluklar, kasık bölgesi, kaba etler, karın, mide ve diyafram, aşağıdan yukarıya tümüyle göğüs bölgesi, omuzlar, yukarıdan aşağıya doğru üst kollar, dirsekler, alt kollar, bilekler ve eller ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi bu duyguyu kuvvetlendirmek için birlikte bir kez tek nefeste AUMakara ![]() ![]() ![]() ![]() Adım 6: Beden bilincini terk ediş Artık tamamen gevşek ve rahatız ![]() ![]() ![]() Şimdi kapalı gözlerimizin ardında pırıl pırıl masmavi bir gökyüzü hayal edelim ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi yavaş yavaş bu gökyüzüne doğru yükselelim ta ki bu gökyüzüne ulaşana kadar ![]() Artık tamamen gökyüzünün içindeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adım 7: Geri dönüş adımları Şimdi yavaş yavaş kendimizi bu gökyüzünden ayırmaya başlıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi bu duyguyu kuvvetlendirmek için birlikte bir kez Omkara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adım 8: Tam ve kesin olarak geri dönüş Bedenini tam olarak hissetmek için önce ayak parmaklarını ve ellerini hafif hafif hareket ettirmeye başla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi her iki elini yere bas ve ellerinden güç alarak doğrul ve otur ![]() |
![]() |
![]() |
|