Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Siyasal Bilgiler / Hukuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adli, yardım

Adli Yardım

Eski 05-26-2011   #1
Şengül Şirin

Adli Yardım

ADLİ YARDIM

Adli Yardımkendi açacağı ya da aleyhine açılmış bir davanın savunulması ya da icraya başvurulması için gerekli olan giderlerin tümünü ya da bir bölümünü kendisiyle ailesini geçim bakımından ciddi bir sıkıntıya düşürmeksizin ödeyemeyecek durumda olup da iddia ve savunmalarında haklı,olduğuna dair kanıt gösteren kimselerle,hayır kurumlarına harç vbgiderler konusunda devletçe yapılan yardımBu yardım mahkema harç ve giderlerinden bağışıklık bazı giderlerin devlet bütçesinden avans olarak ödenmesi,ücreti sonradan verilmek üzere vekil ( avukat) atanması ve teminat göstermekten bağışık tutulma biçimlerinde olabilir

Kimi ülkelerde,özellikle de suçlanan kişinin suçu işlediği kanıtlanıncaya değin suçsuz kabul edildiği ülkelerde,savunma avukatı tutabilecek mali gücü olmayan kişilere avukat sağlanırKimi ülkelerde ise giderleri kamu ya da özel kesimce karşılanan,sürekli personeli bulunan savunma büroları kurulması,sorunun en ekonomik çözümü olarak benimsenmiştirCeza hukuku alanında ve dava pratiğinde uzmanlaşmış avukat açığı bulunmadığı ülkelerde bu görevi mahkemelerce saptanan ya da suçlanan kişi tarafından seçilen ve kendi hesabına çalışan avukatlar üstlenirBu avukatlar birçok ülkede ücretsiz ya da devletin bir yardım vakfının vbödediği ve küçük bir ücret karşılığında çalışmaktadırYardım yapılan kişiye gerekli hizmetin sağlanması için devletin avukatlık ücretlerini ve tüm mahkeme giderlerini karşılamaya yetecek bir fon oluşturmasının gerekliliğini kabul eden ülke sayısı giderek artmaktadır

Türkiye"de Avukatlık Kanununa göre asliye mahkemesi bulunan,her yerde baro yönetim kurulunca atanacak bir avukatın gözetim ve denetimi altında bir "adli müzeharet (yardım) bürosu "kurulur(m176) Bu büro ,adli yardımın sağlanması için,gerekli işlemleri,yapmak,yardım isteminin kabülü üzerine davayı izlemek ve sonuçlandırmak,aciz olanların işlerini mahkeme mahkeme ve adalet dairelerinde izlemekle görevlidirAdli yardım isteyenler,isteklerinde haklı olduklarına ilişkin,kanıt göstermelidirlerAksi halde istekleri kabul edilmezilgili red kararına karşı baro başkanına başvurabilirBaro başkanının kararı kesindir

Adli yardım uluslararası düzeyde de kabul edilmiştir1958"de Uluslararası Barolar Birliğinin öncülüğünde Uluslararası Adli yardım Birliği kurulmuşturBu birliğin amaçları şunlardır:

1) Bir Yasal yardım organları kılavuzu hazırlamak

2) Çeşitli ülkelerde bu tür hizmet veren örgütlere adli yardım konusunda yürürlükteki yasa düzenlemelere ilişkin bilgi toplamak ve bu bilgileri yaygınlaştırmak

3) İşbirliği ve karşılıklı yardımlaşma temelinde çalışan örgütlerin,davaların uzmanlara verilmesini ya da yeniden görülmesini sağlayabilecekleri yöntemler geliştirmek

4) Gereken tüm ülkelerde adli yardım hizmetlerinin kurulmasına destek olmak,barolar,adliye ,toplumsal yardım kuruluşlarının yanı sıra,adli yardım ve savunma hizmetlerinin yaygınlaşması ve gelişmesi için çalışan öteki uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmakBu tür uluslararası bir örgütün gerekliliği 1924"te Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilmiştirDaha sonra da Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve başta göç olmak üzere toplumsal yardım konularında çalışan uluslararası başka kuruluşlar da aynı görüşü benimsemişlerdir

Kaynak;AnaBritannica cilt 1 frmsinsinet için derlenmiştir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com