05-26-2011
|
|
Şengül Şirin
|
Adli Yardım
ADLİ YARDIM
Adli Yardım kendi açacağı ya da aleyhine açılmış bir davanın savunulması ya da icraya başvurulması için gerekli olan giderlerin tümünü ya da bir bölümünü kendisiyle ailesini geçim bakımından ciddi bir sıkıntıya düşürmeksizin ödeyemeyecek durumda olup da iddia ve savunmalarında haklı,olduğuna dair kanıt gösteren kimselerle,hayır kurumlarına harç vb giderler konusunda devletçe yapılan yardım Bu yardım mahkema harç ve giderlerinden bağışıklık bazı giderlerin devlet bütçesinden avans olarak ödenmesi,ücreti sonradan verilmek üzere vekil ( avukat) atanması ve teminat göstermekten bağışık tutulma biçimlerinde olabilir
Kimi ülkelerde,özellikle de suçlanan kişinin suçu işlediği kanıtlanıncaya değin suçsuz kabul edildiği ülkelerde,savunma avukatı tutabilecek mali gücü olmayan kişilere avukat sağlanır Kimi ülkelerde ise giderleri kamu ya da özel kesimce karşılanan,sürekli personeli bulunan savunma büroları kurulması,sorunun en ekonomik çözümü olarak benimsenmiştir Ceza hukuku alanında ve dava pratiğinde uzmanlaşmış avukat açığı bulunmadığı ülkelerde bu görevi mahkemelerce saptanan ya da suçlanan kişi tarafından seçilen ve kendi hesabına çalışan avukatlar üstlenir Bu avukatlar birçok ülkede ücretsiz ya da devletin bir yardım vakfının vb ödediği ve küçük bir ücret karşılığında çalışmaktadır Yardım yapılan kişiye gerekli hizmetin sağlanması için devletin avukatlık ücretlerini ve tüm mahkeme giderlerini karşılamaya yetecek bir fon oluşturmasının gerekliliğini kabul eden ülke sayısı giderek artmaktadır
Türkiye"de Avukatlık Kanununa göre asliye mahkemesi bulunan,her yerde baro yönetim kurulunca atanacak bir avukatın gözetim ve denetimi altında bir "adli müzeharet (yardım) bürosu "kurulur (m 176) Bu büro ,adli yardımın sağlanması için,gerekli işlemleri,yapmak,yardım isteminin kabülü üzerine davayı izlemek ve sonuçlandırmak,aciz olanların işlerini mahkeme mahkeme ve adalet dairelerinde izlemekle görevlidir Adli yardım isteyenler,isteklerinde haklı olduklarına ilişkin,kanıt göstermelidirler Aksi halde istekleri kabul edilmez ilgili red kararına karşı baro başkanına başvurabilir Baro başkanının kararı kesindir
Adli yardım uluslararası düzeyde de kabul edilmiştir 1958"de Uluslararası Barolar Birliğinin öncülüğünde Uluslararası Adli yardım Birliği kurulmuştur Bu birliğin amaçları şunlardır:
1) Bir Yasal yardım organları kılavuzu hazırlamak
2) Çeşitli ülkelerde bu tür hizmet veren örgütlere adli yardım konusunda yürürlükteki yasa düzenlemelere ilişkin bilgi toplamak ve bu bilgileri yaygınlaştırmak
3) İşbirliği ve karşılıklı yardımlaşma temelinde çalışan örgütlerin,davaların uzmanlara verilmesini ya da yeniden görülmesini sağlayabilecekleri yöntemler geliştirmek
4) Gereken tüm ülkelerde adli yardım hizmetlerinin kurulmasına destek olmak,barolar,adliye ,toplumsal yardım kuruluşlarının yanı sıra,adli yardım ve savunma hizmetlerinin yaygınlaşması ve gelişmesi için çalışan öteki uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmak Bu tür uluslararası bir örgütün gerekliliği 1924"te Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilmiştir Daha sonra da Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve başta göç olmak üzere toplumsal yardım konularında çalışan uluslararası başka kuruluşlar da aynı görüşü benimsemişlerdir
Kaynak;AnaBritannica cilt 1 frmsinsi net için derlenmiştir
|