![]() |
İstiridye (Crassostrea) |
![]() |
![]() |
#1 |
[KAPLAN]
|
![]() İstiridye (Crassostrea)İstiridye (Crassostrea) Temel Britannica & Vikipedi * Familyası: İstiridyegiller (Ostreidae) * Yaşadığı yerler: Ilıman ve sıcak denizlerde sürüler halinde yaşar ![]() * Özellikleri: İki parçadan meydana gelen kabukları kalın ve katmerlidir ![]() ![]() ![]() ![]() * Üreme zamanları: Nisan mayıs ve haziran ayları ![]() * Ömrü: 10 yıldan fazladır ![]() * Çeşitleri: 100 türü bilinmektedir ![]() ![]() * Avlanma Yöntemleri: Dreçlerle avlanır ![]() Yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin yassı solungaçlılar sınıfından ılıman ve sıcak denizlerde toplu halde yaşayan çift kabuklu bir hayvan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstiridyelerin düşmanı çok olduğundan azı hayatta kalır ![]() ![]() ![]() İstiridyelerin içindeki inci bir servet kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstiridye yaşamını denizin dibine bağlı geçiren bir yumuşakçadır ![]() ![]() ![]() ![]() İstiridyenin yumuşak bölümü çenetlerin içine bir kitabın sayfaları gibi yerleşmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstiridyelerden beslenenler yalnız insanlar değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok türü olan istiridyelerin yalnız birkaç cinsi ticari amaçla üretilmektedir ![]() ![]() İstiridyeler çiğ olarak ya da pişirilerek yenebildiği gibi sonradan tüketilmek üzere konservesi yapılır ya da dondurularak saklanır ![]() ![]() ![]() ![]() İstiridye kabuklarının iç yüzeyi sedefle kaplıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : İstiridye (Crassostrea) |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : İstiridye (Crassostrea)İSTİRİDYE a ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() —Balıkç ![]() ![]() istiridye kayığı, istiridye avında kullanılan tekne ![]() —Mutf ![]() ![]() ![]() İstiridye pilakisi, soğan, rende havuç, kereviz, maydanoz kökü, sarmısak ve zeytinyağı karışımını kısa bir süre haşladıktan sonra üzerine kabukları ayrılmış istiridyeleri dizip tekrar kısa bir süre pişirerek yapılan yemek ![]() ![]() ![]() istiridye tavası, istiridyeyi kabuklarından çıkarıp una buladıktan sonra kızgın yağda kızartarak yapılan yemek ![]() ![]() —Su ür ![]() ![]() ![]() istiridye tarlası ya da yatağı, kıyı şeridinin istiridye yetiştirmek için kullanılan bölümü ![]() ![]() istiridye yetiştiriciliği, yapay olarak istiridye ekerek tüketim amacıyla onları büyütme ![]() ![]() ![]() böl ![]() istiridye yetiştiricisi, istiridye yetiştiren kişi ![]() Besili istiridye, büyük bir besin değeri ve lezzet niteliği kazandırmak amacıyla istiridye havuzunda aylarca dinlendirilip arındırılmış istiridye ![]() —ANSİKL ![]() ![]() ![]() Portekiz istiridyesi (Crassostrea angula-ta) Batı Avrupa ülkelerinde eskiden yaygın biçimde yetiştiriliyordu ![]() ![]() istiridye yavrusunun, doğduğu sırada eşit büyüklükte iki küçük çeneti vardır; kısa süre sonra çenetlerinden biriyle dibe tutunur ve artık işe yaramayan organları, kirpikleri, ayakları ve bunları denetleyen sinir merkezleri yok olur ![]() İstiridyelerin düşmanı çoktur: yavru istiridyeleri parçalayıp yutan balıklardan başka birçok denizyıldızı ve yumuşakça, çenetlerini zorlayıp istiridyeleri yemeyi başarır (örneğin amerikalı istiridyecilerin baş belası olan ve istiridye tarlalarını kaplayan Urosalpynx, çenetlerden birini deler; Amonia ephippium ise istiridyenin üzerinde çoğalarak onu boğar) ![]() Besin olarak istiridye en yapıcı ve en hafif besinlerden biridir: 200 g yumuşakça 315 g azotlu besine eşdeğerdir ![]() istiridye, çiğ (limonla ya da çeşitli soslarla ya da pişmiş (kızartma, haşlama) olarak yenir ![]() ![]() İnci istiridyeleri -> İNCİ ![]() —Mutf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() —Su ür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstiridye yetiştiriciliği, düzenli bakılan ve korunan yataklara bırakılan yumurtalardan çıkan larvaların doğal çevreden toplanmasıyla başlar ![]() ![]() ![]() Yumurtlama ve yavruları yakalama daha denetimli olarak kuluçkalıklarda yapılan suni tohumlamayla gerçekleştirilebilir 8-9 ay sonra istiridyeler toplayıcılardan ayıklanır, yetiştirme alanına yerleştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı bölgelerde eskiden beri planktonun zengin sular içinde semirtilip arıtılmasına karşılık, bazı bölgelerde istiridyeler özel havuzlarda yetiştirilmektedir ![]() Satışa sunulmadan önce istiridyeler genellikle yıkanır, ayıklanır, boylarına göre ayrılır ve bazen ambalajlanır ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|