Şengül Şirin
|
İçit
İçit
İÇİT a Susuzluğu gidermek ya da serinlemek için içilen her türlü sıvı, içecek: "Soğuk soğuk sularım sana içit olsun" (Dede Korkut kitabı, XIV yy) -ANSİKL ¡çitlerin başlıca fizyolojik rolü, organizmanın suyunu en uygun düzeyde tutmaktır ¡çitlerin sağladığı su, katı besinlerin getirdiği su ile organizma içi yükselt-genmelerden doğan suya eklenir Besin-lerce sağlanan su, miktar olarak, beslenme rejimine ve yemeklerin hazırlanma tarzına göre değişir Bu miktar günde ortalama 1 000 g kabul edilmektedir Vücuttaki yükseltgenmelerden doğan su, günde yaklaşık 300 g kadardır Geriye ¡çitlerden sağlanan su kalır ki, bunun da miktarı, kişinin etkinliğine ve iklime göre günde 500-1 500 g arasında değişir
içilen sular çok çeşitlidir: içme suları, doğal ve yapay maden suları ve gazozlar Hayvansal kaynaklar arasında tek içecek süttür Sütün ayran, kefir, kımız gibi değişik şekilleri olabilir Bütün öteki içitler bitkisel özsularla hazırlanır ve üretim yöntemine göre şu içitler sayılabilir: meyve ya da sebze suları, limonata, portakal suyu ve meyve, çiçek ve bitkilerle hazırlanan şuruplar Ondan sonra mayalanmış içitler gelir: meyvelerden yapılanlar (şarap, vb ), tanelerden ve bitkilerden yapılanlar (boza, bira, rus kvası), baldan yapılanlar (bal şerbeti), bunların ardından da damıtık alkollü içkiler (rakı, cin, viski, likör, konyak, vb); alkollü aromatik içkiler arasında kına kına şarabı, bitter, sangria gibi aperi-tiflerle, punç, grog, sıcak şarap ve kokteyl gibi içkiler yer alır Alkolsüz aromatik içkiler arasında infusyon, dekoksiyon ya da maserasyon yoluyla elde edilen çay, kahve, kakao, mate (paraguay çayı), hindiba kahvesi ve gene bitkilerle yapılan ıhlamur, adaçayı gibi tüm içitler sayılabilir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|