![]() |
Padişahın Işi Ne? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Padişahın Işi Ne?Sultan Murad Han o gün bir hoş”tur ![]() ![]() ![]() ![]() Veziriazam Siyavuş Paşa sorar: - Hayrola efendim, canınızı sıkan bir şey mi var? – Akşam garip bir rüya gördüm ![]() - Hayırdır inşallah? ![]() ![]() – Hayır mı şer mi öğreneceğiz ![]() - Nasıl yani? – Hazırlan, dışarı çıkıyoruz ![]() Ve iki molla kılığında çıkarlar yola ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Kimdir bu? Ahali: - Aman hocam hiç bulaşma, derler ![]() ![]() ![]() – Nerden biliyorsunuz? - Müsaade et de bilelim yani ![]() - Biliyor musunuz, der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - isterseniz komşulara sorun, der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam vezir de toparlanıyordur ki, padişah keser yolunu : – Nereye? - Bilmem, bu adamdan uzak durmayı yeğlersiniz sanırım ![]() – Millet bu, çeker gider ![]() Ama biz gidemeyiz, şöyle veya böyle tebamızdır ![]() ![]() - İyi ya, saraydan birkaç hoca yollar, kurtuluruz vebalden ![]() – Olmaz, rüyadaki hikmeti çözemedik daha ![]() - Peki ne yapmamı emir buyurursunuz? – Mollalığa devam… Naaşı kaldırmalıyız en azından ![]() - Aman efendim, nasıl kaldırırız? – Basbayağı kaldırırız işte ![]() - Yapmayın, etmeyin sultanım, bunun yıkanması, paklanması var ![]() – Merak etme ben beceririm ![]() ![]() - Şurada bir mahalle mescidi var ama… – Olmaz, vefat eden sen olsaydın nereden kalkmak isterdin? - Ne bileyim, Ayasofya’dan, Süleymaniye’den, en azından Fatih Camii’nden… – Ayasofya ile Süleymaniye’de devlet erkanı çoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sultanım, der ![]() – Nasıl yani? ![]() ![]() - Heyecana kapıldık, sorup soruşturmadan buraya getirdik cenazeyi ![]() ![]() ![]() – Doğru, öyle ya, neyse… Sen başını bekle, ben mahalleyi dolanıp geleyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hakkını helal et evladım, der ![]() ![]() ![]() ![]() - Biliyor musun oğlum? Diye dertli dertli söylenir… Bizim efendi bir âlemdi, vesselam… Akşamlara kadar nalın yapar… Ama birinin elinde şarap şişesi görmesin; elindekini avucundakini verir satın alırdı ![]() ![]() ![]() – Niye? - Ümmeti Muhammed içmesin diye… – Hayret… - Sonra, malum kadınların ücretlerini öder eve getirirdi ![]() ![]() ![]() – Bak sen! Millet ne sanıyor halbuki… - Milletin ne sandığı umrunda değildi ![]() ![]() ![]() – Öyle imam kaç tane kaldı şimdi? - işte bu yüzden Nişancı’ya, Sofular’a uzanırdı ya… Hatta bir gün; Bakasın efendi, dedim ![]() ![]() – Doğru, öyle ya? ![]() ![]() - Kimseye zahmetim olmasın deyip, mezarını kendi kazdı bahçeye ![]() ![]() ![]() – Peki o ne dedi? - Önce uzun uzun güldü, sonra; - Allah büyüktür hatun, dedi ![]()
![]() |
|