Şengül Şirin
|
İstanbul Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi, Türkiye'nin ilk ve en büyük yükseköğretim kurumu 31 mayıs 1933'te çıkarılan 2252 sayılı yasa ile istanbul Darülfünunu kapatıldı (31 temmuz 1933) ve Milli eğitim bakanlığı, istanbul'da "istanbul Üniversitesi" adıyla yeni bir kurumun kurulması ile görevlendirildi Sözkonusu yasa, Cenevre Üniversitesi profesörlerinden Albert Malche'in Türkiye'ye gelerek hazırladığı (1932) rapora dayanılarak çıkarıldı Zamanın Milli eğitim bakanı Dr Reşit Galip, kamuoyuna yaptığı resmi açıklamada, yeni kurulan üniversitenin, kapatılan Darülfünun İle hiçbir ilişkisi olmadığını, bütünüyle yeni bir kurum olduğunu vurguladı Üniversite, 18 kasım 1933'te açıldı Öğretim kadrosu üç kaynaktan sağlandı: kapatılan Darülfünundan devralınan ve bilim adamı özelliklerini taşıyan öğretim elemanları, Avrupa'da yetişmiş genç bilim adamları; kendi ülkelerindeki üniversitelerde profesör konumuna erişmiş, adlarını ülkelerinin dışında da duyurmuş yabancı profesörler
istanbul Üniversitesi Tip, Hukuk, Edebiyat ye Fen fakülteleri ile öğrenime başladı Önceleri Milli eğitim bakanlığina bağlı olan kurum, 18 haziran 1946'da yürürlüğe giren 4936 sayılı Üniversiteler yasası ile özerklik ve tüzel kişilik kazandı Üniversitenin özerkliği, 1961 Anayasasinın 120 maddesi ile güvence altına alındıysa da 12 mart 1971'den sonra Anayasa'nın bu maddesinde bazı değişiklikler yapıldı
Kurulduğunda 4 fakülte ve 2 yüksekokul ile zamanın en büyük öğretim kurumu olan istanbul Üniversitesi, yeni fakültelerin açılması ile daha da gelişti Hukuk fakültesi'ne bağlı iktisat enstitüsü'nün yerine, 1936'da İktisat fakültesi, 1948'de Yüksek ziraat enstitüsü (Ankara) kaldırılarak yerine Orman fakültesi, Tip fakültesi' ne bağlı Eczacılık okulu yerine 1962'de Eczacılık fakültesi, Diş hekimliği okulu yerine 1964'te Diş hekimliği fakültesi, 1967'de Cerrahpaşa tıp fakültesi ve aynı yıl Kimya ve işletme fakülteleri kuruldu Teşkilat yasası 1968'de yayımlanan Veteriner fakültesi, 1973'te öğretime başladı 1973-1976 yıllarında kurulan Yerbilimleri fakültesi ile Kimya fakültesi, 1983'te Mühendislik fakültesi adıyla birleştirildi 1979'da Siyasal bilgiler fakültesi kuruldu
1982-1983'te yükseköğretim kurumlarını düzenleyen 2809 sayılı yasa uyarınca yeniden düzenlenen istanbul Üniversitesinde, günümüzde (1988), 13 fakülte (Cerrahpaşa tıp, istanbul Tıp, Diş hekimliği, Eczacılık, Edebiyat, Fen, Hukuk, iktisat, işletme, Siyasal bilgiler, Mühendislik, Orman, Veteriner), 8 yüksekokul (Tütün eksperleri, Basın-yayın, Florence Nightingale hemşirelik, Su ürünleri, Hukuk, istanbul Meslek, Sağlık hizmetleri meslek, istanbul Devlet konservatuvan), 11 enstitü (Sosyal bilimler, Fen bilimleri, Sağlık bilimleri, Çocuk sağlığı, Adli tıp, Onkoloji, Kardiyoloji, Deniz bilimleri ve coğrafya, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Muhasebe, işletme iktisadı) bulunmaktadır 1986-1987 ders yılında istanbul Üniversitesinde öğrenim gören öğrenci sayısı 47 000'di