Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kadeş, savaşı

Kadeş Savaşı

Eski 05-14-2009   #1
KRDNZ

Kadeş Savaşı

KADEŞ SAVAŞI

Kadeş Savaşı, Hititler ile Mısır arasında yapılan, tarihdeki en fazla savaş arabasının kullanıldığı söylenen savaştır MÖ 1274 yılında yapılan savaşın nedeni savaşın çıkış nedeni bugünkü Suriye sınırları içinde kalan Amurru ve Amka toprakları gibi büyük ticaret yollarını ele geçirmektir

Savaşın Vuku Bulduğu Coğrafyaya Genel Bir Bakış

Hitit ordusunda 3000 savaş aracı ile 17000 zırhlı asker, Mısır odusunda ise 4 bölükten oluşan, herbirine bir tanrının ismini verdiği (Amon, Ra, Ptah, Seth) 20000 asker ve 2000 savaş aracı vardı Mısır kralı II Ramses tümenlerin en önde gideni olan Amon'un başında duruyordu

Mısır Ordusunun Kullandığı Silahlar ve Mısır Piyadesi

Savaşta Mısır Ordusu Adına Savaşmış Bir Sherden Askeri

(Sherden'liler, Amenophis III zamanından başlayarak Mısır kayıtlarında paralı askerler olarak bilinirler Kabartmalar aşın biçimde ileri fırlamış boğa boynuzlan ile süslenmiş ve tepesinde geniş bir düğüm ya da disk bulunan, oldukça farklı bir miğfer takmış figürler olarak gösterilmişlerdir Bu miğferler bazen çene altından bir bağ ile başa tutturulmuştur Tek kulbu olan yuvarlak bir kalkan ve hem kesmeye hem de dövüşmeye uygun oldukça tipik iki kenarlı bir kılıç ile donanmışlardır Sherden'liler Sardinian halkı ile eşleştirilirler Bu halk, Sardinia'ya MÖ 1400 - 1200 yıllan arasında, Kıbrıs'tan göç etmiş olmalıdır Sardinia'da bulunmuş MÖ 9 yy'a ait en erken Fenike yazıtında adanın ismi Shardan olarak gözükmektedir, böylece Sardinia'nın S herden ile eşleştirilmesi görüşü daha da kuvvet kazanmıştır)

Hititli Askerler ve Hitit Savaş Arabası

Hitit casusları Mısır ordusu Asi nehrini geçmeden Hititlerin Halep yakınlarında olduğunu Mısır ordusu içine yaydı Bunun üzerine II Ramses tümeni Amon ile beraber diğer tümenlerle arasını çok fazla açtı Birliklerin arasının açılmasını fırsat bilen Hitit kralı Muvatalli Mısır ordusuna bir baskın düzenledi Savaşı kazandıklarını düşünen Hitit ordusu savaş ganimetlerini toplamaya başladı Bunun üzerine Mısır ordusu toparlanıp karşı taarruza geçti ve böylece II Ramses mutlak yenilgiden kurtuldu

Kadeş: Savaş Alanı

Savaşın sonucunda Hititler galip gelmiş ve Amurru ve Amka toprakları ellerinde kalmıştır Mısır kayıtlarına göre II Ramses bir zafer kazanmıştır

Sonucunda Hititler ve Mısır arasında tarihin ilk yazılı barış antlaşmalarından biri olarak sayılan Kadeş Barış Antlaşması imzalanmıştır

KISA ÖZETİ: Kadeş savaşı Mısırlılar ve Hititlerin arasında geçen bir savaştırSavaş Suriye toprakları içinde olmuşturSonucunda ilk yazılı anlaşma Kadeş Antlaşması imzalanmıştır
KAYNAKLAR:
* The Warrior Pharaoh And Battle Of Qadesh (OSPREY)

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Kadeş Savaşı

Eski 12-08-2010   #2
Şengül Şirin

Cevap : Kadeş Savaşı

Kadeş Savaşı, Hititler ile Mısır arasında yapılan, tarihdeki en fazla savaş arabasının kullanıldığı söylenen savaştır MÖ 1274 yılında yapılan savaşın nedeni savaşın çıkış nedeni bugünkü Suriye sınırları içinde kalan Amurru ve Amka toprakları gibi büyük ticaret yollarını ele geçirmektir

Hitit ordusunda 3000 savaş aracı ile 17000 zırhlı asker, Mısır odusunda ise 4 bölükten oluşan, herbirine bir tanrının ismini verdiği (Amon, Ra, Ptah, Seth) 20000 asker ve 2000 savaş aracı vardı Mısır kralı II Ramses tümenlerin en önde gideni olan Amon’un başında duruyordu

Hitit casusları Mısır ordusu Asi nehrini geçmeden Hititlerin Halep yakınlarında olduğunu Mısır ordusu içine yaydı Bunun üzerine II Ramses tümeni Amon ile beraber diğer tümenlerle arasını çok fazla açtı Birliklerin arasının açılmasını fırsat bilen Hitit kralı Muvatalli Mısır ordusuna bir baskın düzenledi

Savaşı kazandıklarını düşünen Hitit ordusu savaş ganimetlerini toplamaya başladı Bunun üzerine Mısır ordusu toparlanıp karşı taarruza geçti ve böylece II Ramses mutlak yenilgiden kurtuldu

Savaşın sonucunda Hititler galip gelmiş ve Amurru ve Amka toprakları ellerinde kalmıştır Mısır kayıtlarına göre II Ramses bir zafer kazanmıştır
Sonucunda Hititler ve Mısır arasında tarihin ilk yazılı barış antlaşmalarından biri olarak sayılan Kadeş Barış Antlaşması imzalanmıştır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com