Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
deve, kuşu, yetiştiriciliği

Deve Kuşu Yetiştiriciliği

Eski 11-29-2010   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Deve Kuşu Yetiştiriciliği







Dünya nüfusundaki hızlı artış, beslenme sorununun önemini ortaya koy maktadır Bu durum, insanları yeni kaynakları aramaya ve alternatif besin maddelerine yönelik araştırmalar yapmaya ihtiyaç duyar hale getirmek tedir


İnsanoğlunda yenilik arayışı ve daha iyisini üretme isteği vardır Söz konusu isteğin gerçekleşmesi, bilimsel çalışmalar ve teknolojik ilerleme lerin uygulanması ile mümkün olacaktır 20 Yüzyılda bilim ve teknolojideki gelişmelerin parelelinde, hayvancılık önemli seviyelerde mesafe kaydet miştir İnsanların sağlıklı ve yeterli ölçüde beslenmesi için hayvansal pro teinler gereklidir

Bilinen hayvansal protein kaynaklarına alternatif olması ve ülkemizin hayvansal protein açığının kapa tılmasına katkıda bulunması amacıyla, her yönüyle ekonomik bir kanatlı hayvan olan Devekuşu yetiştiriciliği önemli olmaktadır
Devekuşu kanatları küçülen ve uçma yeteneğini kaybeden kuşlar sınıfına giren koşocuyürüyen kuş lardandır

Bu günkü yaşadığı bölgeler Afrika’nın doğusu ile güneyindeki sıcak ve kurak iç bölgelerdir Eski çağlarda Büyük Sahradan Orta Asya çöllerine kadar uzanan geniş bir alanda yaşadığı bilinmektedir

Yaklaşık 1314 cm gaga uzunluğuna sahip olup ağzında diş yoktur Kafası vücuduna oranla küçük boynu uzundur Boyları 22,8 m arasında değişir İki tırnaklı uzun ve güçlü bacaklara sahiptir


Baş boyun ve bacaklar sert ince, kanatlar ile gövdesi gösterişli ve tüylüdür Göğüs kemeği bulunmamaktadır Erginlerenin canlı ağırlığı 110160 kg arasında değişmektedir Bunun doğada özgürce yalnız Afrika’nın doğusu ve güneyinde rastlanmak tadır Gerektiğinde ortalama 60 km/saat süratle koşmakta hatta 90 km/saat hıza dahi ulaşabildiği bildirilmektedir Ayakları ile tekme atarak, gagası ile darbe vurarak kendisini korur Ortalama 60/70 yıl yaşarlar Bakım ve besleme ortamına göre 2030 yıl damızlıkta kullanılabilirler


Evcilleştirilmeleri, tüylerinin kadın giysilerinde kullanılmasıyla başlamıştır Bu gün deresi eti ve tüyü İçin, başta Güney Afrika olmak üzere ABD, Avustralya, Kanada, Çin, Zimbabve, Bostvana, Namibya, İsrail ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde çiftliklerde yetiştirilmektedir

Ülkemizde Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesinde ve Kırşehir ile Antalya’da damızlık verebilecek ka pasitede üretim yapılmaktadır Ancak ülkemiz için oldukça yeni bir hayvancılık dalıdır Giderek meraklı üretici sayısı artmaktadır


ÜRETİMİ :

Devekuşlarının üretimi, tabii kuluçka ve kuluçka makinalarında yapılmaktadır Yılda 40 ila 100 arası yumurta veren dişiler erkeklerine nazaran daha ufak yapılı olup, grimsikahve renklidir Erkekleri ise siyah renkli olup kanat ve kuyrukta beyaz renkli gösterişli tüyler bulunur Dişiler 225 yaşında, erkekler 253 yaşında eşeysel olgunluğa erişirler
Dişiler genellikle NisanEylül döneminde yumurtlarlar 23 gün arayla yumurtlar, iki haftalık bir aradan sonra tekrar tekrara yumurtlarlar 11001800 gr Ağırlığındaki yumurtalardan yaklaşık 50 kadarı damızlık değerdedir Bakım ve beslenme durumuna göre ve yumurta verimi artabilir Yumurtalardaki döllülük oranının artması için 1 erkek 2 dişi şeklindeki eşlemelerde her iki cinsiyetinde aynı yaş grubunda olmasına dikkat edilmelidir Erkekler çiftleşme öncesi dişinin etrafında kanatlarını açarak dans eder Bu dönemlerde sinirli ve sal dırgan olurlarKuluçkalık yumurtalar 1318 C derecelik % 2225 nemli odalarda, temizlenip dezenfekte edilerek depolanır Uygun koşullarda 714 gün süreyle muhafaza edilebilir


Kuluçka süresi 42 gün olup, döllük oranı %70, kuluçka randımanı %75 civarındadır Kuluçka ısısı 362 C’dir Fümigasyondan sonra hazır durumdaki kuluçka makinalarına yerleştiri len yumurtalar 14 günde döllülük kontrolüne 39 günde de inficar bölümü ne alınırlar Çıkan civcivlerin ilk üç aylık dönemi en kritik devredir Bu dön emde %30 lara varan ölümler olabilir Üç aylık dönemi atlatan civcivlerin yaşama gücü oldukça yüksektir Devekuşu yumurtası 2425 tavuk yumur tasına eşdeğer büyüklüktedir Daha ziyade damızlık olarak kullanılması nın yanı sıra yemeklik olarak’da kullanılmaktadır
Devekuşu 912 aylık olduklarıda ( yaklaşık 90110 kg) kesilirler Eti kırmızı renkli olup, yağsız ve kolesterolü düşük, yumuşak bir ettir Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak kullanılmaktadır Kilosunun 1718 dolardan
Satıldığı ifade edilmektedir Yağ oranı % 3, kolesterol miktarı ise dana etinin yaklaşık % 5560’ı kadardır


Et randımanı % 4050 arasında olup en kıymetli kısımları butlarıdırDerisi devekuşunun en değerli ürünüdür Sığır derisinden 35 kat daha dayanıklıdır Kalite olarak timsah Ve fil derisi ile karşılaştırılabilecek düzeyde olup, suya karşı dayanıklı yumuşak bir deredir Güney Afrika’daki çiftliklerin gelirini % 75 ini deri, % 20 sini et ve % 5 ini ise tüyleri teşkil etmektedir Derisinden, şapka, eldiven, çanta ve bot yapılmaktadır Tüylerinin, moda sektöründe süslü giysi ve şapka yapımlarında kullanılması evcilleştirilmesinin başlangıcı olmuşsa da bugün, eskisi kadar önem taşımamaktadır Ancak yine de 8 ayda bir kesilen tüyler bir gelir kaynağı olmaya devam etmektedir

SEVK VE İDARESİ :

Devekuşu yetiştiriciliği için üreticiler aşağıdaki sistemlerden birini seçebilirler Bu, üreticinin imkan larına göre belirlenir

a) Ekstansif Sistem : Doğal koşullarda, açık alan yetiştiriciliği
b) Yarı Entansif Sistem : Yarı kapalı yarı açık alan yetiştiriciliği
c) Entansif Sistem : Tamamen kapalı barınaklarda yapılan yetiştiricilik
Devekuşları için en uygun ısı 1820 C dir Yaşantılarını daha soğuk ve daha sıcak ortamlarda da sür dürürler Ancak soğuk ve yağışlı ortamları pek sevmezler Verimli bir üreme sezonu için sıcak ortamı tercih eder ler İstenen seviyede bir üretim için besleme, bakım ve çevre ısılarına dikkat etmek gerekmektedir Devekuşlarını stresten uzak tutmalı, sevk ve idaresi yumuşak ve dikkatli yapılmalıdır Ani korku ve sert davranışlara meydan ve rilmemelidir Bu durum yumurta verimindeki ani düşmelerle kendini gösterir

Erkekleri üreme mevsimi dışında dişilerle bir arada bulundurulmamalıdır Dişi ve erkekler çiftleşme dönemleri dışında birbirlerini görmediği takdirde daha yüksek cinsel aktiviteye sahip olurlar Devekuşu çiftlikleri

enaz 2 m yüksekliğindeki çitlerle çevrilmeli, barınakların yüksekliği ise 3 m den alçak olmamalıdır Merada otlatılmaları için 1015 hayvana 1 hektar, dinlenme ve gezinti için ise 40 hayvana 1 hektar arazi düşünülmelidir

BESLENME :


Devekuşu yetiştiriciliğinde büyük gider yem gideridir Bu nedenle kısmen de olsa meraya dayalı besleme daha ekonomiktir Merada buldukları ot tohumları, yeşil ot türleri yanında ufak böcek gibi bir takım canlıları da yerler Diğer kanatlılarda olduğu gibi dengeli beslenmeleri çok önemlidir Toz yemler burun deliklerine kaçma ması nedeniyle pek sevilmez Hayvanın yaşa göre düzenlenmiş rasyonlarla ve mutlaka peletlenmiş yemlerle besmeleri gerekir Fakat bu fabrika yemlerinde bilhassa vitamin ihtiyaçlarına çok dikkat edilmelidir Yeşil yonca ve diğer yeşil ot veya sebze çeşitlerinin kıyılarak yemlerine karıştırılması yemi daha lezzetli ve iştah açıcı hale getirecektir



Yemin Temel Besin Maddeleri :

A) Enerji Maddeleri : Karbonhidratlar (tahıllar) ve yağlar
B) Proteinli Maddeler : Bakla, Soya fasulyesi, Yer fıstığı gibi yağlı tohumlar ve küspeler
C) Vitaminler : Sentetik vitaminler ve yeşil yemler
D) Mineral Maddeler : Kemik unları, kireç taşı, midye kabukları ve fosfor ihtiva eden kalsiyum bileşikleri ile tuz

Bu besin maddelerinin karma yemlerdeki oranlarını yaş gruplarına göre dengeli bir şekilde düzenlemek gerekir Civciv, Piliç ve anaç yemleri özellikle kapalı sistemlerde titizlikle hazırlanmalıdır Yumurtlama döneminde kesinlikle yem değişikliklerine gidilmemelidir

Civcivlerin Beslenmesi : Yumurtadan çıktıktan sonra ilk 34 gün yiyeceğe ihtiyaç duymazlar Yumurta sarısındaki besin maddeleri bu süre içindeki ihtiyaçlarını karşılar Bu süre sonuna doğru yem yemeye başlarlar Kümes ısıları tavuk civcivi gibi düzenlenebilir Yani ilk hafta 35 C daha sonra 20 C ye kadar azaltılarak düzenlenir Yeme alıştırma genelde lapa türü hazırlanmış yemlerle yapılmalı daha sonra fabrikalarda hazırlanmış “Devekuşu Civciv Yemi “ verilmelidir Bu yemler minimum % 18 proteinli, 2600 Kcal/kg enerji, sindirimi kolay, bakteri mantar yönünden temiz olmalıdır 12 hafta sonra bu yemlerin içine kaliteli yeşil yemler ilave edilebilir Yemlerdeki kalsiyum oranı % 2 yi geçmemelidir Fazla kalsiyum bacak bozukluklarına sebep olabilir Civciv yemi 4050 gramla başlayarak yaş ilerledikçe 500600 grama çıkarılır İçme sularının temizliği de çok önemlidir Temizliğe çok dikkat edilmeli su kapları günde birkaç kez yıkanmalıdır

Piliçlerin Beslenmesi : Civcivler 6 aylık olduktan sonra piliç devresine geçerler Damızlıkta kullanılacakları 2 yaşına kadar bu döneme uygun “Devekuşu Piliç Yemi “ ile beslenmelidir %16/17 proteinli 2450 Kcal/kg enerjili % 225 oranında kalsiyum ve bunun 1/3 oranında fosfor ihtiva etmesi gereken bu yemlerde selüloz miktarı civciv dönemine göre daha yüksek olabilir Ancak yeşil yem veya vitamin düzeylerine çok dikkat edilmelidir

Damızlığa ayrılacak hayvanların yağlandırılmaması için yemlerin kalori düzeyi titizlikle kontrol altında tutulmalıdır Yedikleri yem miktarı günlük 1 kg dan, giderek 3 kg a kadar yükseltilir Yemlerin yapısı pelet şeklinde olmalı ve imkanlar ölçüsünde yeşil yemlerle lezzetlendirmeye çalışılmalıdır

Damızlıkların Beslenmesi : Dişiler 2 yaşında, erkekler ise 25 3 yaşında damızlık olarak kullanılırlar Dişiler 1820 aylıkken yumurtlamaya başlarlar ise de 2 yaşından önce çiftleştirmeye alınmamalıdır Günlük yem tüketimleri 5 kg’ a kadar yükseltilebilir Kaliteli kaba yemlerle takviye edilerek “ Devekuşu Damızlık Yumurta Yemi “ verilmelidir Bu yemler, minimum % 15 protein, 24502500 Kcal/kg enerji, % 34 oranında kalsiyum %035040 fosfor ihtiva eden, bakteri ve küf yönünden temiz olmalıdır

Ergin hayvanlar günde 115 kg taş yutarlar bunu hazımı kolaylaştırmak için yaparlar Her yaş dönemi için hazırlanan yemlerde vitamin düzeyi çok iyi ayarlanmalıdır Sağlıklı bir döl verimi için, bilhassa serbest otlama imkanı olmayan yetiştiricilikte bu çok önemlidir Yemler, diğer dönemlerde olduğu pelet şeklinde olan, içme suları ve su kaplarını temizliğine dikkat edilmelidir Bütün yem çeşitlerinde önemli olan yemlerin ekonomik olmasıdır

Hastalıkları :


Devekuşunun belli başlı hastalığı bulunmamaktadır En çok ilk üç aylık ölümleri kayda değerdir Kuluçda yeteri kadar sıcaklık ve nem verilmemesi, havalandırma sorunları, yumurtaların gereği kadar çevrilmemesi, kabuk altının artmasına çıkan civcivlerinde yaşama gücünün düşük olmasına neden olmaktadır Bunun yanı sıra A,B, C, ve biotin gibi önemli vitaminlerin eksiklikleri tüm kanatlılar gibi Devekuşlarında da çeşitli anomaliler meydana getirirler İlk üç aylık dönemi atlatan civcivlerin yaşama gücü yüksektir Ancak en çok görülen bir sorunda ayak bozukluklarıdır
Kaynak:Tarım bakanlığı

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.