Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
yörükler

Yörükler

Eski 11-29-2010   #1
Şengül Şirin
Icon7

Yörükler

Yörük, göçebe yaşam tarzını seçmiş Türkmenlerdir Türkçe yürümek kelimesinden türetilmiştir Anadolu’da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır 1990′lara kadar azalarak devam eden yörüklük geleneği günümüzde Çukurova, orta ve batı Toroslar’da yaşayan 1500 den fazla aile tarafından hala devam ettirilmektedir Bu geleneğin gelecekte alternatif bir turizm anlayışı içinde değerlendirilerek yaşatılabilmesi için çalışmalar yapılmaktadır

Türkiye’de, Osmanlı döneminde 19 yüzyıldan sonra zorla iskan ettirilerek göçebe yaşam tarzından vazgeçirtilen gruplar da kendilerini “Yörük Türkmenler” olarak tanımlarlar 17 yüzyıldan önce yerleşik hayata geçenler ise kendilerini “Manav Türkmenler” olarak tanımlarlar

Aslında Türkiye’nin nüfusunun oldukça büyük bir bölümü köken olarak Yörük-Türkmen’dir, fakat Türklerin Anadolu’ya göçüyle yerleşik hayata geçen Oğuz Türkleri “Türkmen” adıyla kalmış, göçebe kalanlar ise “Yörük” adıyla anılmışlardır Bu yörükler de yavaş yavaş yerleşik hayat tarzına geçtikleri için, günümüzde özellikle Toroslarda göçebe Yörükler kalmıştır Ancak göçebe yörüklere (fazla olmasa da) Türkiye’nin pek çok bölgesinde rastlanmaktadır Günümüzde yörüklerin büyük bölümü ise tam yerleşik yaşam biçimine geçmişlerdir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com