![]() |
Zarf Fiil Nedir? Zarf Fiil Ekleri ve Örnekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Zarf Fiil Nedir? Zarf Fiil Ekleri ve Örnekleri3
![]() Zarf filler fiilimsilerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ulaçlarlar Bağlama Ulacı, Durum Ulaçları, Zaman Ulaçları, Başlama Ulaçları, Nedenlik Ulaçları, Bitirme Ulaçları olmak üzere 6 çeşittir ![]() Zarf (Ulaç) Fiil Çeşitleri a ![]() ![]() Bu ek genellikle “ve” bağlacının yerini tutar ![]() “-İp” ekinin getirildiği fiille onun bağlanmış olduğu fiilin öznesi ve zamanı aynıdır ![]() Telefon edip hâlini hatırını sordum ![]() Bu ulacın tekrarlanması fiilin sıkça yapıldığını gösterir: Gidip gidip komşuları rahatsız ediyor ![]() Bakıp bakıp gülüyor ![]() b ![]() ![]() ![]() ![]() Olayı adeta yeniden yaşıyormuşçasına anlattı ![]() Gece karanlık sokaklarda düşe kalka ilerlediler ![]() Dinlene dinlene gittiler ![]() Gürültüye aldırmadan işiyle meşgul oluyordu ![]() Hiç dinlenmeksizin yedi saat yürüdüm ![]() Her şeyi bilircesine konuşuyordu ![]() c ![]() ![]() ![]() Gülünce gözlerinin içi gülüyor ![]() Canım sıkıldıkça şiir okurum ![]() Kar yağınca herkes sokaklara döküldü ![]() İlk okuduğumda iyi anlayamamıştım ![]() Uyurken hep sayıklar ![]() Gün ağarırken düştük tarla yollarına ![]() Uyumadan önce de yarım saat kitap okunabilir ![]() Gelir gelmez seni sordu ![]() d ![]() ![]() Buraya geleli çocuğa bir hâller oldu ![]() Seni tanıyalı hayatım değişti ![]() e ![]() ![]() Çok yalnızlık çektiğinden (dolayı) buralarda kalmak istemiyor ![]() Sizden ayrılacağı için üzülüyor ![]() f ![]() ![]() ![]() Sen gelene kadar biz burada bekleyeceğiz ![]() Yollar açılıncaya kadar bekledik ![]() Öldüresiye dövdüler ![]()
![]() |
|