Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları

Liselerde Sistem Değişiyor! 2+2 Neleri Kapsıyor?

Eski 13 Saat Önce   #1
Şengül Şirin

Liselerde Sistem Değişiyor! 2+2 Neleri Kapsıyor?

Liselerde sistem değişiyor! 2+2 neleri kapsıyor?

4 yıllık zorunlu lise eğitiminin revizyon çalışmalarında sona gelindi Yeni modele göre lise eğitimi iki aşamaya ayrılacak Öğrenciler ilk 2 yılı tamamladıklarında temel lise diploması alabilecek, isteyenler ise kalan 2 yılda alan bazlı mesleki veya akademik yönlendirmeye dayalı eğitim görebilecek

Sabah'tan Ceyda Karaaslan'ın haberine göre, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin revizyon çalışmalarında sona gelindi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) son 2 yıldır Türkiye ve dünya kamuoyundaki bu konuda yaşanan tüm tartışmaları takip ederek uluslararası uygulamaların Türkiye ile karşılaştırmalı analizlerini yaptı, eğitim dernekleri, sivil toplum kuruluşları ve diğer eğitim paydaşları ile odak grup görüşmeleri gerçekleştirdi

ABD, İngiltere, Çin, Güney Kore gibi ülkelerde lise eğitimi ya zorunlu değil ya da en fazla 16 yaşına kadar Bu yaşa gelen çocuklar proje ve çalışmalarıyla başta Oxford olmak üzere dünyanın en saygın üniversitelerine başvuru yapabiliyor Türkiye'de ise çocuklar bu yaşta liseye başlıyor

4 yıl zorunlu lise eğitimi alan bir öğrenci haftalık ortalama 40 ders saati süresince derslere katılmak zorunda Bu da günde 7-8 saat ders almak anlamına geliyor Teknolojinin dünyayı şekillendirdiği bir dönemde öğrencileri neredeyse tüm gün sınıfta tutmak hem yaratıcılığa ket vuruyor hem de okuldan soğumalarına neden oluyor

İLK 2 YIL ZORUNLU

MEB'in hazırladığı rapor pazartesi günü yapılması beklenen kabine toplantısında sunulacak 4 yıllık zorunlu eğitimin neden olduğu aksaklıklar, dünyadaki örnekler ve model önerileri Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabine üyelerine anlatılacak Yeni model önerisinde 2+2 modelinin ön plana çıkacağı öğrenildi

Yeni modele göre lise eğitimi iki aşamaya ayrılacak Öğrenciler ilk 2 yılı tamamladıklarında temel lise diploması alabilecek, isteyenler ise kalan 2 yılda alan bazlı mesleki veya akademik yönlendirmeye dayalı eğitim alabilecek Sistem lise eğitimini doğrudan 2 yıla indirmeyi değil 4 yıllık yapıyı iki ayrı kademeye bölmeyi hedefliyor Amaç, öğrencilerin bireysel gelişimlerini desteklemek, ders yükünü hafifletmek ve sınav odaklı sistemi dönüştürmek

BAKANLIK ÖĞRENCİLERİ TAKİP EDECEK

2+2 modelinde 9 ve 10'uncu sınıflar zorunlu lise eğitimine devam edecek 11 ve 12'nci sınıfa gelen öğrenciler isterse mesleki eğitime geçecek ya da üniversiteye hazırlanacak Bu aşamaların hepsinde Milli Eğitim Bakanlığı öğrencileri takip edecek Öğrenci lisenin son 2 yılını okumak istemese bile sistem içinde kalmaya devam edecek

YASAL SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Bakanlığın önerilere son şeklini vermesi ve teknik çalışmayı tamamlamasının ardından yasal düzenleme için ön çalışma Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı ve AK Parti TBMM grubuna sunulacak Eşgüdüm halinde kanun teklifine son şeklinin verilmesinin ardından ise teklif Meclis Başkanlığı'na, oradan da TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'na gönderilecek Burada son şeklinin verilmesinin ardından Meclis Genel Kurulu'nda ilgili değişiklikler yapılacak

DÜNYADA ZORUNLU EĞİTİM ÖRNEKLERİ NASIL?

ABD: Eyaletlere göre farklılık gösterse de eğitim genellikle 6 ila 16 veya 18 yaş arası zorunlu

ALMANYA: Eyalete bağlı olarak 6 ila 15 veya 16 yaş arasındakilerin eğitimini zorunlu kılıyor

JAPONYA: 6 yaşında başlayıp 15 yaşında biten 9 yıllık zorunlu eğitim dönemi var

İNGİLTERE: 5 ila 18 yaş arası eğitim zorunlu ancak öğrenciler yüksek öğrenime veya çıraklığa devam etmek istiyorlarsa 16 yaşında okulu bırakabilirler

FİNLANDİYA ve İSVEÇ: 6 ila 16 yaş arasında zorunlu eğitim var ve erken çocukluk eğitimi genellikle 3 yaşta başlıyor

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com