|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
![]() |
Eğitimdeki Eşitsizlikler Derinleşiyor: Zorunlu Eğitim çağındaki 221 Bin 739 Kız çocuğu Okul Dışında Kaldı |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Eğitimdeki Eşitsizlikler Derinleşiyor: Zorunlu Eğitim çağındaki 221 Bin 739 Kız çocuğu Okul Dışında KaldıEğitimdeki eşitsizlikler derinleşiyor: Zorunlu eğitim çağındaki 221 bin 739 kız çocuğu okul dışında kaldı Yeni eğitim-öğretim yılı başlarken toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri yeniden gündeme geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ANKA Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği, CEİDizler Projesi kapsamında hazırlanan "Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Haritalama ve İzleme Çalışması: 2021-2023 Güncellemesi"ni kamuoyuyla paylaştı ![]() CEİD’in çalışmasına göre, yoksulluk, pandemi sonrası öğrenme kayıpları, dijital uçurum, erken yaşta evlilikler, eğitim politikaları dikkat çeken sorunlar olarak sıralandı ![]() ![]() Kız çocuklarının eğitimden ayrılma nedenleri arasında ev içi iş yükü, erken ve çocuk yaşta evlilik, ailenin uygun görmemesi gibi cinsiyet ayrımcılığına dayalı faktörler öne çıktı ![]() ![]() ![]() YOKSUL KATEGORİSİNDEKİ KADINLARIN YÜZDE 20’Sİ OKUMA YAZMA BİLMİYOR Çalışmada, yoksul çocukların kötü beslenme ve gıdaya erişim sorunları ekonomik kriz, gelir eşitsizliği nedeniyle artmaya devam ettiğine dikkat çekildi ![]() ![]() ![]() "KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR YİNE ERKEKLERİN GERİSİNE DÜŞTÜLER" Pandemi döneminde uzaktan eğitime geçişle birlikte dijital araçlara erişimdeki eşitsizlikler ve dijital okuryazarlık becerilerinin yetersizliğinin öğrenme sorunlarına yol açtığı hatırtlatılarak, "Gelir eşitsizlikleri ve kurumların imkanlarının yetersizliği sebebiyle devlet okullarındaki öğrenciler özel okul öğrencilerine göre iki kat daha fazla etkilendiler ve öğrenme kaybına uğradılar ![]() ![]() KADINLAR, YÜZDE 21,3 İLE EN AZ MÜHENDİSLİK BÖLÜMÜNDE YER ALDI Çalışmada, yükseköğretimde kadınların eğitime katılarak net okullaşma oranlarının erkeklerden yüksek seyrettiğini, ancak farklı bölüm ve alanlardaki cinsiyet ayrışmasının devam ettiği kaydedildi ![]() ![]() ![]() Bu ayrışmanın istihdamda da devam ettiği aktarılan çalışmada, kadınların STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanındaki ücretleri erkeklere kıyasla ortalama yüzde 14,7 daha düşük oldu ![]() 202 ÜNİVERSİTENİN 19'UNDA KADIN REKTÖR VAR Eğitimde karar ve yetki organlarında kadınların temsilinin düşük olduğu ifade edilen çalışmada, MEB teşkilatında kadın ve erkek yönetici sayıları ile ilgili istatistiksel verilere ulaşılamadığı belirtildi ![]() ![]() "UZMANLARCA LAİK EĞİTİM ANLAYIŞINA AYKIRI BULUNARAK ELEŞTİRİLİYOR" MEB Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe yer verilen çalışmanın devamında şu ifadeler yer aldı: ''Taşıma merkezi okula uzaklığı 30 kilometreden fazla olan yerleşim birimlerinde ikamet eden ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin, zorunlu olarak yatılı bölge ortaokulları ve pansiyonlu okullara yerleştirilmesi kararlaştırılmıştır ![]() ![]() Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum) Projesi kapsamında okullarda dini içeriklerin ön plana çıkarılması ve din görevlilerinin manevi danışmanlık yapması, uzmanlarca laik eğitim anlayışına aykırı bulunarak eleştiriliyor ![]() ![]() ''TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ODAKLI POLİTİKALARA İHTİYAÇ VAR'' Okullar açılırken tablo açıkça gösteriyor ki kız çocuklarının eğitim hakkı için toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı politikalara ihtiyaç var ![]() ![]()
![]() |
|