![]() |
Atatürk'ün Çocukluk Anıları - Kardeşim Mustafa |
![]() |
![]() |
#1 |
Mountain
|
![]() Atatürk'ün Çocukluk Anıları - Kardeşim MustafaATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUK ANILARI - KARDEŞİM MUSTAFA Ali Rıza Bey'den olma Zübeyde Hanım'dan doğma 1874 tevellütlü Selanikli Ahmet 9 yaşındaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------------------------------------------------------- ZÜBEYDE HANIM'IN ÇOCUKLARI Ahmet, Ömer ve Mustafa evin bahçesinde oynuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------------------------------------------------- KOBRA Yıl 1883 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Rıza Bey ile Ömer geniş bir yay çizerek kobrayı arkalarında bıraktılar ve Selanik Yenikapı'daki evlerine döndüler ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------- ATATÜRK'ÜN ABLASI FATMA Fatma, Selanik'teki evde oyuncaklarıyla oynuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi Zübeyde Hanım: " Kızım, belki bugün konuşacak ve sana merhaba diyecek ![]() " O zaman konuşsun ve bana merhaba desin ![]() Zübeyde Hanım, sesini incelterek ve çocuk sesi taklidi yaparak konuştu: " Fatma, nasılsın? Ben senin bebeğinim ve seni çok seviyorum ![]() Fatma beyninden vurulmuşa döndü ve bebeğinin konuşması onu çok sevindirmişti ![]() ![]() Fatma 4 yaşındaydı ve hayata gülen gözlerle bakıyordu ![]() ![]() ![]() SON ------------------------------------------------------ ATATÜRK'ÜN ABİSİ AHMET Annesi oğlunu bakkala yollarken: Ahmet, dededen yarım kilo yoğurt alıver, dedi ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ahmet: Yoğurt alırım ama hani para? Sen para vermezsen, ben yoğurt alamam ![]() ![]() Zübeyde Hanım: Aman oğlum, elimde hazır para olmasa ben senden yoğurt almanı ister miyim? Al şu paraları, yeter de artar bile ![]() Ahmet tencereyi alıp bakkala doğru yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet: Ben yarım kilo yoğurt alacaktım, dedi ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------- ATATÜRK'ÜN ABİSİ ÖMER Ali Rıza Bey'den olma Zübeyde Hanım'dan doğma Ömer 8 yaşındaydı ![]() ![]() ![]() Bir gün Mustafa Kemal'in abisi Ömer yaşıtı Celal ile evlerinin bahçesinde geziniyordu ![]() ![]() ![]() Ömer: Aman, Celal, bırak yılanı gitsin, sana ne zararı var, dedi ![]() Celal: Öyle deme Ömer, bu yavru yılan büyür, piton olur ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan dakikalar geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer, yılanın başını tuttu ve sıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kaç gün sonra her şey normale döndü ![]() ![]() ![]() ![]() SON --------------------------------------------------------------------------- ATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUK ANISI: HASİBE NİNE Bir gün bakla tarlasından çiftliğe dönüyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasibe Nine: " Sağ ol evladım! Sen olmasan şurada açlıktan, susuzluktan kıvranacağım ![]() ![]() ![]() Ne demek efendim? Bu benim insanlık görevim ![]() ![]() ![]() " Benim Mustafam, neler de bilirmiş? Çok bilgiliymiş ![]() ![]() ![]() Hasibe Nine'ye sarıldım ama birdenbire ağlamaya başladı ![]() Ama neden ağlıyorsunuz? Yoksa canınızı mı yaktım? dedim ![]() " Yok evladım, canımı yakmadın ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra en iyi dileklerle oradan ayrıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün güvercini Hasibe Nine'ye götürdüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------- ATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUK ANISI: CUMHURİYET İLAN EDERDİM Mustafa bakla tarlasında bekçilik yaparken, diğer yandan yeni arkadaşlar ediniyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Süleyman yine oyuna katıldı ![]() ![]() ![]() " Çok sürmez ![]() ![]() Süleyman: " Bravo Mustafa, her sözünün altına imzamı atarım ![]() ![]() Mustafa: " Yıkım kararı alırsın ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonraki günlerde bu konu konuşulmaya devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babasının bu sözleri üzerine Süleyman tasını, tarağını toplamadan yola çıktı ve komşu çiftliğe doğru yöneldi ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa, Süleyman'ı güler yüzle karşıladı ![]() ![]() ![]() Akşam yemeğinden sonra Mustafa ile Süleyman, sohbete daldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa: " Ben Cumhuriyet ilan ederdim ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa ile Süleyman sonraki iki gün birlikte vakit geçirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON Atatürk'ün Çocukluğu - Ezgi Yayınları - Yayın Yılı: Aralık 1994 |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Atatürk'ün Çocukluk Anıları - Kardeşim Mustafa |
![]() |
![]() |
#2 |
Mountain
|
![]() Cevap : Atatürk'ün Çocukluk Anıları - Kardeşim MustafaATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUĞU: CİVCİVLER HOROZ OLDU Dayımın çiftliğinde günler birbiri ardına geçip giderken, bir gün dayım torba dolusu civcivle çıkageldi: Koş Mustafa koş, bak sana civciv getirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geçen günlerle birlikte civcivlerin azalmaya başladığını fark ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------- ATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUĞU: EVCİLİK ANISI Çocukluk çağında yaşadığım unutamadığım anıların başında evcilik anısı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Rum Yorgo: Olurum ben o çocuğa baba ![]() ![]() Fatoş, sonunda alaylardan bıkmış ve evcilik oyununa bir baba aramış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün Fatoşların evinin önüne kilim serilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------- DÜŞMANIM ÇOK ŞU ANDA İki yaşındaki Mustafa abisi Ahmet ile Selanik'in toprak sokağında gidiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Ortaçağ kalığı zihniyete bel bağlamadan, özgün fikir üreten Selanik'in yıldız çocukları, atılım içindeydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya dursa ne olur sorusuna Ahmet: Dünyadaki yaşam son bulur, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet: Mustafa dünya dursa ne olur? diye sordu ![]() Mustafa: Dünya durmaz, döner, dedi ve bütün ağızlar açık kaldı ![]() --------------------------------------------------------------------------- ATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUĞU - ÇİĞDEM TOPLADIK Bir kış günü sabahı saat 8 sularında Zübeyde Hanım uyanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet: Anne, gece çiğ yağdı, biz de çiğdem topladık ![]() ![]() Zübeyde Hanım'ın izin vermesiyle oğulları saksılara çiğdem döktü ![]() ![]() SON ----------------------------------------------------------------- GÜVERCİN YAVRULARI Ali Rıza Bey ile Zübeyde Hanım'ın oğulları Ahmet ile Ömer, Selanik'teki evlerinin bahçesinde geziniyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Yıl 1883 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet ile Ömer bu durumu korku dolu gözlerle izledikten sonra eve kaçtı ve bahçe kapısını içeriden kilitledi ![]() ![]() ![]() ------------------------------------------------------------------------ ATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUĞU: İYİ YÜREKLİ KIZ Atatürk'ün ablası Fatma dört yaşındaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi: Aman kızım, ne demek? Sen iste yeter ki benim masallar kadar anlatacak hikayelerim de pek çoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün bu adam yol kenarından giderken, ilaç satan bir dükkanın önünden geçiyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün bu adam dağda, bayırda gezerken bir sandık altın bulmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatma: Anne, hikaye çok güzeldi, demiş ![]() ![]() ![]() SON -------------------------------------------------------------------------- ARKADAŞIM MUHAN Atatürk'ün abisi Ahmet 9 yaşındaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet: O ve onlar, bu durumu fark ediyordur ama önlemini almıyordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet sözlerini bitirdikten sonra kısa bir sessizlik oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------- ATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUĞU: GERÇEK BİR HİKAYE Atatürk'ün ağabeyi Ahmet masalları sevmezdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi: Aman oğlum, sen iste, ben sana istemediğin kadar gerçekten yaşanmış hikaye anlatırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan günler, aylar geçmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O son kalan buğday tarlasının ortasına ekilmediği bir yıl adamın biri bir ev yapmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet: Anne, öyle bir hikaye anlattın ki benim dünyamı değiştirdin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON Atatürk'ün Çocukluğu - Ezgi Yayınları - Yayın Yılı: Aralık 1994 |
![]() |
![]() |
|