|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ayında, bağış, indirimi, ramazan, vergi, yapacağınız, yardımlar |
![]() |
Ramazan Ayında Yapacağınız Bağış ve Yardımlar Için Vergi Indirimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Ramazan Ayında Yapacağınız Bağış ve Yardımlar Için Vergi IndirimiRamazan ayında yapacağınız bağış ve yardımlar için vergi indirimi Ramazan ayı ülkemizde yardımlaşma duygularının yükseldiği kutsal bir ay ![]() ![]() ![]() Gerek şirketlerimizi gerekse kişileri yardım yapma konusunda kısıtlayan bir vergi kuralı yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerek GVK’da gerekse KVK’da öngörülen şartlarla yapılan bağış ve yardımlar vergi matrahının hesabında indirim olarak dikkate alınabilmektedir ![]() ![]() ![]() Vergi indiriminden yararlanacak bağış ve yardımlar 1- Kamuya, kamu yararına çalışan derneklere ve Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınmış vakıfl ara makbuz karşılığı yapılan bağışlar vergi matrahından indirilebilecektir ![]() ![]() 2- Yine kamu kuruluşlarına, okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu gibi kanunda sayılan tesislerin yapılıp bağışlanması ya da bu tesislerin faaliyetlerini devam ettirmeleri için yapılacak her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımlar yukarıdaki gibi %5 sınırı olmaksızın vergi matrahından indirilecektir ![]() 3- Mülki idare amirinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın denetimine tabi olan yaygın din eğitimi veren kuruluşlara yapılacak yardım ve bağışlar da yine sınır olmaksızın vergi matrahından düşülebilecektir ![]() 4- Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıfl ara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek, yiyecek ve yakacak maddeleri yardımları da sınırsız olarak vergi matrahından düşülebilecektir ![]() 5- Kızılay ve Yeşilay’a yapılacak bağışlar da sınıra tabi olmaksızın indirim konusu yapılacaktır ![]() Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, yardım ve bağışların muhtaç kişilere doğrudan verilmesi durumunda vergi indiriminden yararlanılması mümkün olmayacaktır ![]() ![]() KDV durumu KDV mükellefl eri tarafından yukarıda sayılan kuruluşlara (Kamu, kamu yararına çalışan dernekler, vergiden muaf vakıfl ar…) yapılacak bedelsiz mal teslimi veya hizmet ifası şeklindeki yardımlar ile gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıfl ara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yiyecek maddelerinin verilmesi KDV’den istisna tutulmuştur ![]() Dolayısıyla bu teslimler için KDV hesaplanmasına gerek yoktur ![]() ![]() Çalışanlara verilen Ramazan ya da bayram paketlerinin durumu İşletmeler bazen kendi ürettikleri ürünlerden oluşturdukları, çoğunlukla da dışarıda hazırlattıkları yiyecek paketlerini çalışanlarına ramazan ya da bayram paketi olarak dağıtabilmektedirler ![]() ![]() Vergilendirilmeyecek menfaatler için kanunda özel düzenlemeler yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Önerim belirlenecek bir tutarı aşmayan bu tür hediyeler için de ücret istisnası düzenlemesinin yapılmasıdır ![]() ![]()
![]() |
|