|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
4760, gazete, genel, ilişkin, kanunu, nolu, olar, resmi, sayılı, seri, tarih, tebliği’nde, tüketim, uygulamasına, vergisi, yayımlanan, özel, ’de |
![]() |
18.3.2014 Tarih ve 28945 Sayılı Resmi Gazete ’de Yayımlanan 30 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği’nde; 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu Uygulamasına Ilişkin Olar |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() 18.3.2014 Tarih ve 28945 Sayılı Resmi Gazete ’de Yayımlanan 30 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği’nde; 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu Uygulamasına Ilişkin OlarÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ SERİ NO1'DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 30) ![]() ![]() Resmi Gazete No 28945 Resmi Gazete Tarihi 18/03/2014 Kapsam ![]() 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu1 uygulamasına ilişkin 1 Seri No ![]() ![]() a) 1 Seri No ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "16 ![]() ![]() Özel Tüketim Vergisi Kanununun 16 ncı maddesinin 4 numaralı fıkrasının Maliye Bakanlığına verdiği yetki uyarınca, Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere alınması gereken teminatın türüne, tutarına ve çözümüne ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirlenmiştir ![]() 16 ![]() ![]() ![]() Bu Tebliğin (16 ![]() ![]() ![]() Banka teminat mektuplarının (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan mallar için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adına, (B) cetvelindeki mallar için mükellefin ÖTV yönünden bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüğü adına düzenlenmiş olması zorunludur ![]() ![]() ![]() (I) sayılı liste kapsamında yer alan malları ithal edenler her bir gümrük beyannamesi kapsamı ÖTV tutarı için münferit teminat vereceklerdir ![]() ![]() ![]() Genel ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve sermayelerinin %51'i veya daha fazlası bunlara ait olan kuruluşlar ile özelleştirme kapsam ve programına alınmış olup hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan kuruluşlardan teminat aranmayacaktır ![]() 16 ![]() ![]() ![]() (I) sayılı listenin (A) ve (B) cetvelindeki mallar ile teminat bilgileri için bu Tebliğ ekinde (EK:11) olarak yer alan "İthal Edilen Özel Tüketim Vergisi Kanunu Eki (I) Sayılı Listedeki Mallar ile Teminata Ait Bilgi Formu" kullanılacaktır ![]() ![]() 16 ![]() ![]() ![]() (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan mallar için gümrük idaresince oluşturulan (EK:11) bilgi formu, ithalat işlemi tamamlanmadan elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sistemine aktarılır ![]() ![]() 16 ![]() ![]() ![]() (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallar için gümrük idaresince oluşturulan (EK:11) bilgi formu, gümrük işlemlerine yönelik teminat almaya yetkili saymanlıkça çıktısı alınarak bir yazı ekinde ithalatçının ÖTV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine teminatın alındığı tarihi takip eden günden itibaren 5 iş günü içerisinde teminat ile birlikte gönderilecektir ![]() ![]() ![]() ![]() 16 ![]() ![]() ![]() Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (I) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere alınan teminatın çözümü işlemleri aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde yerine getirilecektir ![]() 16 ![]() ![]() ![]() ![]() (I) sayılı listenin (A) cetvelindeki mallar için alınan teminatın çözümü işlemlerinde mükellefin talebi üzerine oluşturulan ve bu Tebliğ ekinde (EK:12) olarak yer alan "İthal Edilen Özel Tüketim Vergisi Kanunu Eki (I) Sayılı Listenin (A) Cetvelindeki Malların Tesliminde Beyan Edilen ÖTV'ye Ait Bilgi Formu" kullanılacaktır ![]() a) İthal edilen malların Özel Tüketim Vergisi Kanunundaki istisna hükümleri kapsamında teslim edilmesi ve söz konusu teslimlerin bu Tebliğin ilgili bölümlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde beyan edilmesi üzerine, vergi dairesince elektronik ortamda oluşturulan (EK:12) bilgi formu ilgili gümrük idaresine gönderilecek ve gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir ![]() b) İthal edilen malların Özel Tüketim Vergisi Kanununun 8/2 nci maddesi uyarınca ihraç kaydıyla tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerinde, tecil edilen verginin terkin edilmesi üzerine, vergi dairesince elektronik ortamda oluşturulan (EK:12) bilgi formu ilgili gümrük idaresine gönderilecek ve gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir ![]() c) İthal edilen malların 1/7/2003 tarih ve 2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında teslim edilmesi halinde, bu teslimlerin 6 Seri No ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlgili vergi dairelerince, ithalde alınan teminatın çözümü talepleri ile ilgili olarak aşağıdaki işlemler yapılacaktır ![]() i ![]() ![]() ii ![]() ![]() ![]() ![]() iii ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoklamalar sonucunda yakıt alım defterinde yer alan teslim bilgileri ile vergi dairesinin kendisinde bulunan bilgilerin uyuşmaması veya dağıtıcılarca 6 Seri No ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıda belirtilen teyit işlemlerinin sonuçlanması üzerine dağıtıcıların bağlı bulundukları vergi dairesince, elektronik ortamda oluşturulan (EK:12) bilgi formu ilgili gümrük idaresine gönderilecek ve gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir ![]() d) İthal edilen malların, vergiye tabi başka bir malın imalinde kullanılması halinde, bu işlemde Özel Tüketim Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin 3 numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca ÖTV uygulanmayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() e) İthal edilen malların yukarıda bentler halinde sayılan teslimlerin dışında yapılacak yurtiçi teslimlerinde; bu teslimlerle ilgili hesaplanan ÖTV'nin beyanı ve ödenmesi üzerine, vergi dairesince, elektronik ortamda oluşturulan (EK:12) bilgi formu ilgili gümrük idaresine gönderilecek ve gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir ![]() Diğer taraftan gümrük idaresine gönderilen (EK:12) bilgi formlarında değişiklik olması durumunda değişiklikleri içeren yeni bilgi formları da bu idareye gönderilir ![]() ![]() 16 ![]() ![]() ![]() ![]() Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki mallar için alınan teminatın çözümü işlemleri ilgili vergi dairelerince aşağıda yer alan açıklamalar çerçevesinde yerine getirilecektir ![]() a) İthal edilen malların Özel Tüketim Vergisi Kanunundaki istisna hükümleri kapsamında teslim edilmesi ve söz konusu teslimlerin bu Tebliğin ilgili bölümlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde beyan edilmesi üzerine, vergi dairesince GİB sistemi kullanılmak suretiyle beyana konu teslim miktarına isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir ![]() b) İthal edilen malların Özel Tüketim Vergisi Kanununun 8/2 nci maddesi uyarınca ihraç kaydıyla tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerinde, tecil edilen verginin terkin edilmesi üzerine, vergi dairesince GİB sistemi kullanılmak suretiyle teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir ![]() c) İthal edilen malların, vergiye tabi başka bir malın imalinde kullanılması halinde, bu işlemde Özel Tüketim Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin 3 numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca ÖTV uygulanmayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() d) İthal edilen malların yukarıda bentler halinde sayılan teslimlerin dışında yapılacak yurtiçi teslimlerinde; bu teslimlerle ilgili hesaplanan ÖTV'nin beyanı ve ödenmesi üzerine, vergi dairesince GİB sistemi kullanılmak suretiyle beyana konu teslim miktarına isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir ![]() b) Diğer Hususlar 1 Seri No ![]() ![]() ![]() Bu Tebliğin ekinde yer alan bilgi formlarının içeriğinde Gelir İdaresi Başkanlığınca gerekli görülmesi halinde değişiklikler yapılabilecektir ![]() Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların ithalinde, teminatın alımı ve çözümüne yönelik bu Tebliğdeki değişiklikler uyarınca elektronik ortamda düzenlenmesi gereken (EK:11) ve (EK:12) bilgi formları 1/4/2014 tarihine kadar ilgili müdürlüklerce onaylanmak suretiyle kâğıt ortamında gönderilir ![]() Bu Tebliğin yayım tarihinden önce gümrük idaresince düzenlenmiş (EK:11) bilgi formlarına karşılık vergi dairelerince düzenlenecek (EK:12) bilgi formları için bu Tebliğden önceki düzenlemeler çerçevesinde işlem yapılır ![]() Tebliğ olunur ![]() ----------- 1 12/6/2002 tarihli ve 24783 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır ![]() 2 30/7/2002 tarihli ve 24831 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır ![]() 3 1/11/2005 tarihli ve 25983 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır ![]() 4 31/12/2003 tarihli ve 25333 (3 üncü Mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır ![]() EK 11 EK 12 EK 24
![]() |
|