|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
eğitim, kurumları, kuvvetleri, silahlı, sistemi, türk |
![]() |
Türk Silahlı Kuvvetleri Eğitim Sistemi Ve Kurumları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Silahlı Kuvvetleri Eğitim Sistemi Ve KurumlarıTSK EĞİTİM SİSTEMİ VE KURUMLARI * TSK Eğitim Felsefesi * TSK Eğitim Prensipleri * TSK Eğitim Sistemi * TSK Eğitim Kurumları TSK EĞİTİM FELSEFESİ TSK eğitim felsefesi; tevdi edilen her türlü vazifenin en iyi şekilde başarılmasının ancak çok iyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş personel ve birlikler ile sağlanabileceği şeklinde özetlenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Türk Silahlı Kuvvetlerinde uygulanan eğitimin temel özelliklerini ise 4 ana başlık altında toplanmaktadır ![]() - Uygulama (pratiğe yönelik) ![]() - Rekabet ![]() - İdeale ulaşma çabası ![]() - Eğitimde etkinlik olarak sıralanabilir ![]() Uygulama ile; eğitim ve öğretimin görev merkezli olması ![]() ![]() Rekabet ile; eğitim için belirlenen ve devamlı güncelleştirilerek yükseltilen standartlara ulaşma konusunda yarışma kast edilmektedir ![]() İdeale ulaşma ile; eğitimde devamlı mükemmele ulaşmanın hedef alınması ![]() ![]() Eğitimde etkinlik kavramı ile; birey ve birlik eğitimini birlikte düşünme ![]() ![]() ![]() TSK EĞİTİM PRENSİPLERİ Türk Silahlı Kuvvetlerinde her türlü eğitim faaliyetinin planlama ve uygulamasında izlenen prensipler genel hatları ile şunlardır; - Birinci hedef; muharebeye her an hazır olmak ![]() ![]() - Göreve yönelik eğitim yapmak ![]() - Kusursuz planlanmış ![]() ![]() ![]() - Uygun doktrinle icraya yönelik eğitim yapmak ![]() - Muhtelif silah ve sınıflarla müşterek eğitim yapmak ![]() - Rekabet ortamı içinde eğitim yapmak ![]() - En mükemmel şekilde personel ve birlik yetiştirmek ![]() - Ulaşılan seviyeyi muhafaza etmek ![]() - Eğitimde ulaşılan sonuçlardan ders çıkarmak ve müteakip planlamalara ithal etmek ![]() - Komutanların eğitiminde her seviyede liderlik nitelikleri ile inisiyatifin geliştirilmesine önem vermek ![]() TSK EĞİTİM SİSTEMİ TSK eğitim sistemi; subay ![]() ![]() ![]() ![]() Subay ve astsubayları yetiştirmek için sistem içerisinde yer alan askerî okullar şunlardır: - TSK ortaöğretim kurumları - Ön lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapan askerî okullar ![]() - Lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapan askerî okullar ![]() - Lisans üstü eğitim-öğretim kurumları ![]() TSK EĞİTİM KURUMLARI * TSK Orta Öğretim Kurumları * Türk Silahlı Kuvvetlerinde Ön Lisans Düzeyinde Eğitim-Öğretim Yapan Askerî Okullar * Türk Silahlı Kuvvetlerinde Lisans Düzeyinde Eğitim-Öğretim Yapan Askerî Okullar * Türk Silahlı Kuvvetlerinde Lisans Üstü Düzeyde Eğitim-Öğretim Yapan Askerî Okullar * Enstitüler * Eğitim Komutanlıkları TSK ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI Orta dereceli askerî okulların öğrenci kaynağını giriş şartlarını sağlayan sekiz yıllık temel eğitim mezunları oluşturur ![]() Harp okullarının öğrenci kaynağını teşkil eden askerî liseler ( 5 Yıllık) aşağıdadır ![]() - Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olanlar; * Kuleli Askerî Lisesi - İstanbul * Maltepe Askerî Lisesi - İzmir * Işıklar Askerî Lisesi- Bursa - Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olan ve Heybeliada İstanbul’da bulunan Deniz Lisesi Hava Kuvvetleri Komutanlığına ve Jandarma Genel Komutanlığına ait askerî lise bulunmamaktadır ![]() ![]() Askerî liseler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Askerî liselerde; dost ve müttefik ülkeden de misafir askerî öğrenciler eğitim-öğretim görmektedir ![]() Astsubay Meslek Yüksek Okuluna öğrenci yetiştirmek maksadıyla TSK Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu ile TSK Bando Astsubay Hazırlama Okulunda da eğitim ve öğretime devam edilmektedir ![]() ![]() TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE ÖN LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM-ÖĞRETİM YAPAN ASKERÎ OKULLAR - Kara Kuvvetleri Astsubay MYO- Balıkesir - Deniz Kuvvetleri Astsubay MYO-Karamürsel/Yalova - Hava Kuvvetleri Astsubay MYO- İzmir - TSK Bando Astsubay MYO-Ankara - TSK Sağlık Astsubay MYO-Ankara'da bulunmaktadır ![]() Türk Silahlı Kuvvetlerinde Kara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM-ÖĞRETİM YAPAN ASKERÎ OKULLAR Türk Silahlı Kuvvetlerinde lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapan askerî okullar şunlardır; - Kara Harp Okulu - Ankara - Deniz Harp Okulu - İstanbul - Hava Harp Okulu - İstanbul - Gülhane Askerî Tıp Akademisi - Ankara (Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı için müşterek) Türk Silahlı Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı Kara ![]() ![]() Jandarma Genel Komutanlığı subay kaynağını Kara Harp Okulundan karşılamaktadır ![]() Harp okullarında lisans düzeyinde eğitim verilmekte ve muvazzaf subay yetiştirilmektedir ![]() ![]() Harp okullarında uygulanan eğitim ve öğretimin hedefi; bilgi çağının sosyal ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harp okullarının esas öğrenci kaynağı askerî liseler olmakla birlikte ihtiyaç halinde sivil liselerden de sınavla öğrenci alınabilmektedirler ![]() 1992 yılından itibaren harp okullarına bayan öğrenciler de alınmaya başlanmıştır ![]() Harp okullarında eğitim-öğretim yapılan ana bilim dalları programları şunlardır: - Kara Harp Okulunda; sistem mühendisliği ![]() - Deniz Harp Okulunda; endüstri ![]() ![]() ![]() ![]() - Hava Harp Okulunda; havacılık ![]() ![]() ![]() Harp okullarında Türk öğrencilerin yanı sıra çeşitli ülkelerden misafir askerî öğrenciler de eğitim görmektedir ![]() Subaylar kıta ![]() ![]() TSK personel yetiştirmede yüksek öğretim sistemimiz içinde yer alan üniversitelerden de yararlanmaktadır ![]() ![]() ![]() TSK bünyesindeki diğer bir yüksek öğretim kurumu da Gülhane Askerî Tıp Akademisidir ![]() ![]() ![]() Gülhane Askerî Tıp Akademisi; - Lisans düzeyinde Gülhane Askerî Tıp Fakültesi ![]() - Yüksek lisans düzeyinde Sağlık Bilimleri Enstitüsü ![]() - Lisans düzeyinde Hemşirelik Yüksek Okulu ![]() - Ön lisans düzeyinde Sağlık Meslek Yüksek Okulundan oluşur ![]() TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE LİSANS ÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM KURUMLARI Türk Silahlı Kuvvetlerinde lisans üstü düzeyde eğitim öğretim veren kurumlar aşağıdadır ![]() - Kara Harp Akademisi - İstanbul - Deniz Harp Akademisi - İstanbul - Hava Harp Akademisi - İstanbul - Silahlı Kuvvetler Akademisi - İstanbul - Millî Güvenlik Akademisi - Ankara - Harp okulları ve Harp Akademisi bünyesindeki enstitüler ![]() Harp Akademileri; Türk Silahlı Kuvvetlerine bilgi çağının ihtiyaçlarını karşılayabilecek komutanlık ve karargâh subayı niteliklerine sahip kurmay subay yetiştiren ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurmay subaylar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Silahlı Kuvvetler Akademisinde; Kuvvet Harp Akademilerinden mezun olan kurmay subaylara müşterek ve birleşik karargâh ve birlikler seviyesinde planlama ![]() ![]() ![]() Kuvvet Harp Akademileri ve Silahlı Kuvvetler Akademisinde dost ve müttefik ülke subayları da eğitim-öğretim görmektedir ![]() Millî Güvenlik Akademisinde; devletin millî güvenliğini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ENSTİTÜLER 2001 yılından itibaren harp okulları bünyesinde açılan enstitülerde de lisansüstü eğitim verilmektedir ![]() Bu enstitüler ve bünyelerindeki ana bilim dalları: - Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü ![]() * Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı * Harekât Araştırması Ana Bilim Dalı * Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı * Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı - Deniz Harp Okulu Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü ![]() * Gemi İnşa Mühendisliği Ana Bilim Dalı * Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı * Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı * Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı * Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı * İşletme Ana Bilim Dalı - Hava Harp Okulu Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü ![]() * Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı * Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı * Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı * Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı * Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı - Harp Akademileri Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Harp Akademileri Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde 2003-2004 eğitim-öğretim yılından itibaren; * Uluslararası İlişkiler ![]() * Harp/Harekat Hukuku ![]() * Savunma Kaynakları Yönetimi * Ulusal ve Uluslararası Güvenlik ana bilim dallarında lisansüstü eğitim verilmektedir ![]() Bu enstitülerde toplam 19 ana bilim dalında eğitim verilmektedir ![]() EĞİTİM KOMUTANLIKLARI Geleceğin Türk Silahlı Kuvvetlerini şekillendirmek ![]() ![]() ![]() Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Eğitim Doktrin Komutanlığı (EDOK) ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|