![]() |
Öğrenme Biçimleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öğrenme BiçimleriÖğrenme Biçimleri nelerdir, Öğrenme Stilleri, Öğrenme Biçimleri testi, öğrenme stilleri ve örnek uygulama 1-Genel Öğrenciler,bilginin alınması ve süreçlendirilmesinde (işlenmesinde) "öğrenme modeli" olarak adlandırılan farklı karakteristik etkilenme ve tercihlere sahiptirler ![]() ![]() ![]() ![]() Bununla beraber, herhangi bir mesleki etkinlikte tiim öğrenme modellerinde çalışmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer profesörler, kendi öğrencilerinin daha az tercih ettikleri öğrenme biçimine göre öğretirler ise, öğrencinin öğrenmesi yeterli derecede olmayabilecek ve öğrenci sıkıntıya düşecektir ![]() ![]() Eğitimin bir amacı, öğrencilere kendi tercih ettikleri ve daha az tercih ettikleri öğrenme modellerinde onların becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilmektir ![]() çerçeve sağlarlar ![]() ![]() 2-Öğrenme modelleri üzerindeki araştırmalar Mühendislik öğretiminde,etkin olarak geçerli olabilecek öğrenme modelleri birçok araştırmacı tarafından incelenmiş ve farklı göstergelere (belirteçlere) göre sınıflandırmalar yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Felder öğrenme tipi modeli ve öğretme biçimleri Bu modele göre,bir öğrencinin öğrenme modeli asağıdaki beş soruya verilen cevaplarla büyük ölçüde tanımlanabilmektedir: 1- Öğrencilerin tercihen "algıladıklan" bilgi tiirü nedir? Duyumsal öğreniciler: görüntüler, sesler, fiziksel heyecan verici olaylarla etkilenirler ve somut, pratik konulara ve işlemlere yönelirler ![]() Sezgisel öğreniciler: olasılıklar, anlayışlar ve önsezilerden etkilenirler ve soyut, kavramsal, yenilikçi, teori ve anlama yönelirler ![]() 2- Dışsal bilgi en etkili olarak hangi "duyu kanalıyla "algılanıyor? Görsel öğreniciler; resimler, diyagramlar, grafikler ve gösteri sunumlarını tercih ederler ![]() Sözel öğreniciler: yazılı ve sözlü tanımlamaları, ifadeleri tercih ederler ![]() 3- Öğrenciye en uygun "bilgi organizasyonu" hangisidir? Tümdengelimci öğreniciler: genelden özele gelişen sunumu tercih ederler ![]() Tümevarımcı öğreniciler: özelden genele gelişen sunumu tercih ederler ![]() 4- Öğrenciler "bilgiyi naıil işlemeyi" tercih ediyorlar? Aktif öğreniciler: deneyerek,diğerleriyle çalışarak veya tartışmalara katılarak öğrenirler ![]() Düşünsel öğreniciler:kendi başlarına çalışarak, düşünerek öğrenmeyi tercih ederler ![]() 5- Öğrenciler "anlamayı" nasıl geliştirirler? Sıralı (adım adım) öğreniciler: lineer olarak, küçük artımlı adımlarla öğrenirler ![]() Bütüncül(global) öğreniciler: tepeden bakarak, sistemler düşünerek, büyük sıçralarla öğrenirler ![]() Öğrenme modellerine paralel olarak "öğretme biçimleri" de tanımlanabilir ![]() 1- Öğreticiler tarafından "vurgulanan bilginin tipi" nedir? Somut:gerçeklere dayanan Soyut: kavramsal, teorik 2- "Vurgulanan sunumun tarzı" nedir? Görsel: resimler, diyagramlar, filmler, tanıtım gösterileri Sözel: ders notları, okumalar,tartışmalar 3- "Sunumun organizasyonu " nasıldır? Tümdengelimsel: ilkelerden olaylara gider Tümevanmsal: olaylardan ilkelere gider 4- "Öğrencinin katılımı" nasıldır? Aktif: öğrenci konuşur, hareket eder, nakleder Pasif: öğ renciler izler ve dinler 5-"Sunumla sağlanan bakış açısı" nedir? Sıralı (adım adım): birbirini takip eden adım adım gelişme (ağaçlar) Bütüncül: tepeden bakış açısı ile bütüncül içerik ve uyum (orman) Yukarıdaki sınıflandırmalar aşağıdaki biçimde özetlenebilir ![]() Tercih edilen öğrenme modeli - Buna uygun öğretme biçimi •Duyumsal - Somut •Algılama - İçerik •Görsel - Görsel •Sezgisel - Soyut •Verigirişi - Sunum •Sözel - Sözel •Tümdengelimsel - Tümdengelimsel •Organizasyon - Organizasyon •Tümevarımsal - Tümevarımsal •Aktif - Aktif •Bilgiyi işleme - Öğrenci katılımı •Düşünsel - Pasif •Sıralı (adım adım) - Sıralı (adım adım) •Anlama - Görüş açısı •Bütüncül - Bütüncül Tümevarımsal öğrenme, doğal öğrenme modelidir ![]() ![]() ![]() anlaşıldığı, yeterli ve mükemmel sunum organizasyon yoludur ![]() ![]() Yapılan bir araştırma öğrencilerin, •ne okuduklannm %10 unu, •ne işittiklerinin %26 sını, •ne gördüklerinin %30 unu, •ne gördükleri ve işittiklerinin %50 sini, •ne söylediklerinin %70 ini, •yaptıkları şey konusunda ne söylediklerinin %90 ını akılda tuttuklarını göstermiştir ![]() Yine, profesörler arasında yapılan bir araştırma, yarısının tümdengelimci öğrenici, yarısının tümevarımcı öğrenici olduklarını ancak tümünün tümdengelimci öğretim biçimiyle öğrettiklerini göstermiştir ![]() 4-Tüm öğrenme modellerini karşılayacak öğretme teknikleri Bir dersin etkin sunumu ve öğretilmesi için yukarıdaki bilgilerin ışığında aşağıdaki uygulamalar dikkate alınabilir ![]() •Öğrenmeyi motive edin ![]() ![]() •Somut bilgi ile (konular, veriler, gerçek veya kavramsal deneyimler ve onların sonuçları) ve soyut kavramların (ilkeler, teoriler, matematik modeller) bir dengesini saglayın (sezgisel) ![]() •Pratik problem çözme yöntemlerinde vurgulanan konularla (duyumsal/aktif) temellerin anlaşılması için vurgulanan konuların (tümdengelimsel/düşünsel) dengesini sağlayın ![]() •Sezgisel modellerin (lojik girişim, model tanıma,genelleştirme) ve duyumsal modellerin (çevredeki gözlemler, ampirik deneyim, detaylara dikkat etme) açık ifade edilmesini sağlaym ve her iki tip modeli tüm öğrencilerin denemesini cesaretlendirin (duyumsal/sezgisel) ![]() •Teorik konuların sunumunda, bilimsel yöntemleri izleyin ![]() ![]() ![]() •Sözel konuların sunumundan önce, esnasında ve sonrasında resimler, şemalar, grafikler ve basit diyagramlar kullanın (duyumsal/görsel) ![]() ![]() ![]() •Bilgisayar destekli öğretimi kullanın-Duyumsallar buna çok iyi cevap verirler (duyumsal/aktif) ![]() •Sınıfta ders zamanının her dakikasını tahtaya yazarak doldurmayın ![]() ![]() •Öğrencilerin tuttukları notlarla aktif olarak bir şeyler yapmalarına olanak sağlayın ![]() ![]() •Öğrenilen temel yöntemlere ilişkin bazı alıştırma örnekleri belirleyin (duyumsal/aktifi/adım adım), ancak bunun dozunu kaçırmayın (sezgisel/düşünsel/bütüncül) ![]() ![]() •Öğrencilere mümkün olduğu kadar geniş ve kapsamlı ekip çalışması opsiyonlu ev ödevleri verin (aktif) ![]() ![]() ![]() •Yaratıcı çözümmleri yanlış olsalar bile alkışlaym (sezgisel/bütüncül) ![]() •Öğrencilerle, sınıfta ve öğütlerken öğrenme modelleri konusunda konuşun ![]() ![]() •Öğrencilerin başarılı olabilecekleri öğrenme deneyimlerini yeniden şekillendirmede en önemli adım, onların öğrenme modellerini belirleme çabasıdır ![]() ![]() 5-Öğrencilerin öğrenme modellerinin belirlenmesi Felder'e göre öğrencilerin öğrenme modellerinin belirlenebilmesi için "Felder-Solomon Öğrenme Modeli Belirleme Testi” geliştirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6-Değerlendirme Bölümümüzde yürüttüğümüz kalite iyileştinne çalışmalarına bilimsel açıdan yaklaşılması ve literatürün yakından takip edilmesi gerekmektedir ![]() ![]() Derleme:Prof ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|