Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Köşe Yazıları

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
politikası, sözcüklerin

Sözcüklerin Politikası

Eski 06-14-2010   #1
GöKKuŞaĞı

Sözcüklerin Politikası

1980'lerin başlarıydı Afganistan Sovyet işgali altındaydı
Bir buçuk milyon Afganlı'nın öldüğü, beş milyon Afganlı'nın ülkesini terk ettiği yıllar
Unuttuk o yılları fakat Milan Kundera o sırlarda bir laf etmişti ki, unutmadım
"Başka ülkelerdeki küçük terör örgütlerine bile 'kurtuluş savaşçıları' diyen Batı medyası Afganistan'daki direnişçilere 'asiler' demekte ısrar ediyor Neden? Çünkü asiler asla kazanamazlar Masum mu bu kavramsal seçim? Hayır Sözcükler de insanlar gibi savaşır ve kazanır ya da yenilir Batı, Sovyetlerden nefret ediyor ama Afganistan'daki direnişçilerin de asla kazanmasını istemiyor!"

Tam olarak Kundera gibi düşünmüyorum ama epeydir şu gerçekten eminim
Çok masum görünen kavramlar bile arkalarında keskin bir politik duruş saklar Hangi kavramı seçtiğimiz belirleyicidir
Bir olayı anlamaya çalışıp yorumlarken öyle bir kavram seçeriz ki
Zihnimizin geri planında kalan "taraf" ı ve taraftarlığımızı dışarı vuruvermesi işten değildir!
Bazen ileri sürdüğümüz tezler kendimiz hakkında yalan söyler fakat o tezi dile getirirken kullandığımız kavramlar doğrucudur

İki hafta geçti Mavi Marmara olayının üzerinden
Oturdum, sakin kafayla medyadaki yorum dilini şöyle bir taradım İnternet sitelerindeki okur yorumlarına baktım Olayın hemen sonrasında eşin dostun birbirlerine "forward"ladığı metinlere göz gezdirdim
İlginç
Beyaz Türkler diyebileceğimiz çevrenin olaya bakarken en çok tercih ettiği kavram "beceriksizlik!"
Ne çok gazete yorumcusu, ne çok okur "İsrail'in dehşete düşüren beceriksizliği"nden dem vurmuş!
Böylece gemidekilere açılan ateş alışıldık İsrail vahşeti olmaktan çıkıp bir "yönetim rezaleti"ne dönüşmüş
İçselleştirilmiş politik duruş tam burada göze batıyor işte!

Altını kazıdığımızda ne çıkıyor?
Bir kere belli ki
Ölen dokuz kişi için gerçekten çok üzülen birçok insan bile olaya otoritenin (İsrail'in) açısından bakıyor Üstelik otorite adına kendini kandırıyor
Sanki derinden derine "Ah aptallar becerebilselerdi, hiç sorun olmayacaktı!" hayıflanması var
Bunu Haaretz gazetesi dokuz sütüne "Beceriksizler" diye yazarak manşet yaptı, muhalif İsrailli milletvekilleri söyledi Kendi açılarından haklı olabilirler
İyi de "beceriksizliğe" bizim Beyaz Türkler'in bu kadar vurgu yapması neyi anlatıyor? Çok şeyi
Ama en temelinden ve basitinden şunu anlatıyor
Gemilerdeki 33 milletten aktivistin Gazze ablukasını kırma arzusunun bizimkilerin hiç umurunda olmadığını

Haşmet Babaoğlu

GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali
GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com