Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
esnek, getirdikleri, işletmelere, sistemlerinın, üretim

Esnek Üretim Sistemlerinın İşletmelere Getirdikleri

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Esnek Üretim Sistemlerinın İşletmelere Getirdikleri

Esnek üretim sistemlerinin uygulanması çağımızın getirdiği rekabet ve talep durumdaki gelişmelerin bir nedeni olmuştur Esnek üretim sistemlerinin işletmelere artı ve eksi olmak üzere bazı getirileri vardır Bu getiriler avantaj ve dezavantaj olmak üzere şöyle ifade edilebilir;
1 ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNİN AVANTAJLARI
  • Müşteri istekleri bilgisayar destekli tasarım sayesinde ürün tasarımı hızla geliştirmektedir
  • Sistemde otomasyonun hakim olması dolayısıyla işçilik maliyetleri azalmıştır
  • Anabilgisayarda sistemdeki aksaklıklar anında görülebilmektedir
  • Üretimin otomasyona dayalı olarak gerçekleştirilmesi süresini kısaltmıştır
  • Üretimin tamamen robotlar ve otomatik tezgahlarla yapılması ürünlerin standart hale gelmesini sağlamıştır
  • İşgücü, tasarım ve üretim gibi maliyetlerin azalması sonucu verimlilik artmıştır
  • Ürün çeşitliliğinin fazla ve kalitesinin standart olması dolayısıyla müşteri tatmini artmıştır
  • Makine kullanım oranı artmış ve yer tasarrufu sağlanmıştır
  • Sıfır stokla çalışma sonucu stok tutma maliyetleri azalmıştır
  • Maliyetlerin düşmesiyle birlikte karlılık artmıştır
  • Sistemin kurulmasıyla birlikte işletmenin rekabet gücü artmıştır

2 ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNİN DEZAVANTAJLARI
  • Kurulacak sistemin maliyeti oldukça yüksektir
  • Sisteme tam uyum gösterebilecek yazılım geliştirmek güçtür
  • Sistemde çalışacak personel bulma ve bunları eğitme güçlüğü vardır
  • Otomasyon sonucu personel miktarında azalma olacaktır Bu personeli tekrar istihdamında zorluklarla karşılaşılabilinir
  • Sermayesi yeterli olmadığından sistemi kuramayan işletmeler rekabet gücünü kaybedebilir
  • Sıfır stokla çalışıldığından, ekonomik göstergelerdeki dalgalanmalar işletmeyi etkileyebilir
  • Teknolojik gelişmeler işletmeyi sık sık revizyona girmek durumunda bırakabilir

3 TÜRKİYE’DE FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELER AÇISINDAN ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ
Türk sanayisi özellikle 90’lı yıllardan itibaren esnek üretim sistemlerine entegre olmuş, bazı sektörlerde esneklikte öncü durumu gelmiştir Esnek üretim sistemlerinin özellikleri Türkiye ekonomisi için batılı ülkelere göre ayrı bir önem arz etmektedir
Türkiye ekonomisinde yüksek enflasyon oranları göze çarpmaktadır Ekonomideki sürekli fiyat artışları, esnek üretim sistemlerinin en önemli özelliği olan sıfır stok düzeyi bakımından değerlendirilir ise sıfır stok ile çalışmak, stok değişimlerindeki kaybın önlenmesi açısından önemlidir
Türkiye hammadde alımında genellikle dışa bağımlıdır Dışa bağımlılık beraberinde döviz çıkışlarını getirir Türkiye ekonomisindeki döviz kurlarının dalgalı ve istikrarsız olduğu düşünülürse, esnek üretimin sıfır stokla çalıştığında, her hammadde alımlarında döviz artışları olumsuz etkilemektedir
Türkiye gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer almaktadır Bu bağlamda kalkınma açısından fason üretimin önemi büyüktür Türkiye sanayisi içinde fason üretim önemli bir yer teşkil etmektedir Büyük işletmeler esnek üretim sistemleri çerçevesinde fason üretim yaptıracakları işletmeleri, ülkenin esnek üretim sistemlerine uygunluğuna göre belirlenir Kalkınmanın ilk basamağı olan fason, esnek üretim sistemi ile entegreli durumdadır Bu bağlamda Türkiye esnek üretimi sistemlerine uyumu fasonu çekmesi açısından önem arz etmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com