Mysql Ve Asp İlişkisi Doküman |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mysql Ve Asp İlişkisi DokümanMySql veritabanında ders isimli bir databasem ve bu databasemde uyeler adında bir tablom var Tablomun içinde id (int - auto increment ) , isim ( Varchar 200 ) , telefon ( Varchar 20 ) ve email ( VarChar 20 ) olarak 4 field im var Ve şu an boş durumda Bu yüzden ilk veritabanıma veri eklemesi yapacağım Veritabanımızdaki uyeler tablomuza veri ekleyelim İlk önce formumuzu oluşturalım Aşağıdaki kodları default asp olarak kayıt edelim Kod Alanı: <% Response Write "<form method=post action=kayit asp>" Response Write "İsim : <input type=text name=isim size=20><br><br>" Response Write "Telefon : <input type=text name=telefon size=20><br><br>" Response Write "E-Mail : <input type=text name=email size=20><br><br>" Response Write "<input type=submit value=Gönder>" Response Write "</form>" %> Form sayfamız oluştu Şimdi kayıt sayfamızı yapalım ve aşağıdaki kodları kayit asp olarak kayıt edelim Kod Alanı: <% ' Mysql Veritabanına bağlantı kuruyorum Set db = Server CreateObject("adodb connection" ) db Open = "driver={mysql odbc 3 51 driver}; server=localhost; UID=root; pwd=; db=ders;" ' Formdan gelen değerleri alıyorum isim=Request Form("isim" ) telefon=Request Form("telefon" ) email=Request Form("email" ) ' Formdan gelen değerlerin boş olup olmadıgını kontrol ediyorum If isim="" or telefon="" or email="" Then Response Write "Formda eksik bilgi bıraktınız <br><br>" Response Write "Geri dönüp kontro lederek tekrar deneyiniz <br><br>" Response Write "<a href=javascript:history back( )>Geri dönmek için tıklayınız </a>" Else ' Gelen değerleri kontrol ettik şimdi kayıt edelim Set kayit=db Execute("insert into uyeler (isim,telefon,email ) values ('" &isim&"','" &telefon&"','" &email&"' )" ) Response Write " Kayıt başarıyla gerçekleşti <br><br>" Response Write " Tüm kayıtlara bakmak için <a href=kontrol asp>Tıklayınız </a>" End If %> Kayıdımızı başarıyla gerçekleştirdik Şimdi kontrol asp yi yapıp verilerimizi sıralatacağız Aşağıdaki kodları kontrol asp olarak kayıt edin Kod Alanı: <% ' Mysql Veritabanına bağlantı kuruyorum Set db = Server CreateObject("adodb connection" ) db Open = "driver={mysql odbc 3 51 driver}; server=localhost; UID=root; pwd=; db=ders;" ' Tabloma bağlanıyorum Set rs=db Execute("select*from uyeler" ) If rs Eof Then ' Eğer kayıt yoksa ; Response Write "Kayıt Yok !<br><br>" Response Write "<a href=default asp> Yeni Kayıt eklemek için tıklayınız </a>" Else While not rs Eof id=rs("id" ) isim=rs("isim" ) telefon=rs("telefon" ) email=rs("email" ) Response Write "<b>Sıra no :</b> " &id&" - <b>İsim :</b> " &isim&" - <b>Telefon :</b> " &telefon&" - <a href=sil asp?id=" &id&">Silmek için tıkla</a> - <a href=duzenle asp?id=" &id&">Düzenlemek için tıkla</a> <br><br>" rs Movenext Wend End If rs Close Response Write "<a href=default asp> Yeni Kayıt eklemek için tıklayınız </a>" %> Kayıtları sıraladık ve her kayıtı silme veya düzenleme için linklerimizi belirledik İlk önce sildirelim aşağıdaki kodları sil asp olarak kayıt edin Kod Alanı: <% ' Mysql Veritabanına bağlantı kuruyorum Set db = Server CreateObject("adodb connection" ) db Open = "driver={mysql odbc 3 51 driver}; server=localhost; UID=root; pwd=; db=ders;" ' kontrol asp den gelen değerimiz id id i tanımlayalım id=request("id" ) ' ve bu id ye göre sildirelim Set sil=db Execute("delete from uyeler where id=" &id ) ' Sildirdik Şimdi kontrol asp ye otomatik geri dönelim Response Redirect "kontrol asp" %> Sildirme işlemi yaptık ve kontrol asp ye geri döndük Şimdi kayıt düzenlemesi yapalım ve aşagıda kodları duzenle asp olarak kayıt edelim Kod Alanı: <% ' Mysql Veritabanına bağlantı kuruyorum Set db = Server CreateObject("adodb connection" ) db Open = "driver={mysql odbc 3 51 driver}; server=localhost; UID=root; pwd=; db=ders;" ' kontrol asp den gelen değerimiz id id i tanımlayalım id=request("id" ) 'tablomuza bağlanalım Set rs=db Execute("select*from uyeler where id=" &id ) isim=rs("isim" ) telefon=rs("telefon" ) email=rs("email" ) rs Close ' Şimdi bu kayıt bilgilerini değiştireceğimiz için form elemanlarında yazdıralım Response Write "<form method=post action=duzenle_son asp?id=" &id&">" Response Write "İsim : <input type=text name=isim value='" &isim&"' size=20><br><br>" Response Write "Telefon : <input type=text name=telefon value='" &telefon&"' size=20><br><br>" Response Write "E-Mail : <input type=text name=email '" &email&"' size=20><br><br>" Response Write "<input type=submit value=Düzenle>" Response Write "</form>" Response Write " <a href=kontrol asp> Kayıtlara Geri Dön</a> - <a href=default asp> Yeni kayıt ekle</a>" %> Kayıtları form elemanlarında yazdırdık Şimdi duzenle_son asp mizi yazalım ve değiştirdigimiz bilgileri update edelim Aşağıdaki yazacaklarımızı duzenle_son asp olarak kayıt edelim Kod Alanı: <% ' Mysql Veritabanına bağlantı kuruyorum Set db = Server CreateObject("adodb connection" ) db Open = "driver={mysql odbc 3 51 driver}; server=localhost; UID=root; pwd=; db=ders;" ' Formdan gelen değerleri alıyorum id=request("id" ) isim=Request Form("isim" ) telefon=Request Form("telefon" ) email=Request Form("email" ) ' Formdan gelen değerlerin boş olup olmadıgını kontrol ediyorum If isim="" or telefon="" or email="" Then Response Write "Formda eksik bilgi bıraktınız <br><br>" Response Write "Geri dönüp kontro lederek tekrar deneyiniz <br><br>" Response Write "<a href=javascript:history back( )>Geri dönmek için tıklayınız </a>" Else ' Gelen değerleri kontrol ettik şimdi guncelleme yapalım Set guncelle=db Execute("update uyeler Set isim='" &isim&"',telefon='" &telefon&"',email='" &email&"' where id=" &id ) ' Güncelleme yatık şimdi Üye bilgisi sayfasına geri dönelim Response Redirect "duzenle asp?id=" &id&"" %> İşlem tamamlandı Mysql veritabanı bağlantısını ögrendik Mysql e veri kayıt etmeyi ögrendik Mysql den veri sıralatmayı ögrendik Mysql den tek veri bilgileri almayı ögrendik Mysqlde bir veriyi silmeyi ögrendik Mysql deki veri bilgilerini değiştirmeyi ögrendik İyi dersler |
|
|
|