Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
tepkimeleri, yanma

Yanma Ve Yanma Tepkimeleri Nedir?

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yanma Ve Yanma Tepkimeleri Nedir?

Yakıtın ısı ve genellikle ışık vererek oksijenle hızlı bir biçimde birleşmesi

Yavaş yanma olayında (örneğin taşkömürünün parıldayarak yanması) söz konusu kimyasal tepkime (yani yakıtın oksijenle birleşerek yükseltgenmesi) heterojen olabilir

Katı yakıt, doğrudan doğruya oksijenle tepkimeye girer Normal olarak yakıt önce buharlaşıp gaz evreye geçer ve yanma olayı gaz evrede gerçekleşir Alev de yanma bölgesini oluşturur ve parlaklığı, uyarılmış parçacıklar, moleküller ve iyonlardan ötürüdür

17 ve 18 yüzyıllarda yanma olayı flogiston kuramıyla açıklanırdı Bunun gerçekte havadaki oksijenle birleşme olayı olduğunu Lavoisier açıkladı Yükseltgen maddenin oksijen olması da gerekmez Yakıt ve yükseltgen önceden karıştırılırsa (örneğin bunzen bekinde böyledir), yanma olayı daha verimli hâle gelir

Patlama sırasında da çok hızlı bir yanma oluşur Her yanma tepkimesinin, belli bir ateşleme sıcaklığı vardır Örneğin kömür için bu 400° C kadardır Kömür ya da yağlı paçavra yığını içinde meydana gelen için için oksitlenme, sıcaklığı ateşleme sıcaklığına yükseltebilirse, kendiliğinden yanma ya da tutuşmaya neden olabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com