Kimya Deneyleri Nedir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kimya Deneyleri Nedir?Maddelerdeki Fiziksel ve Kimyasal Değişmelerin İncelenmesi DENEYİN AMACI Çay şekerinin fiziksel ve kimyasal değişimini incelemek ![]() HAZIRLIK SORULARI 1- Fiziksel ve kimyasal değişme olaylarını araştırınız Günlük yaşantınızla ilgili olayların hangileri fiziksel ve kimyasal değişmedir? Tartışınız![]() 2- Mumun erimesi, mumun yanması, sütün yoğurda dönüşümü, çivinin paslanması, üzümden sirke oluşması olaylarından hangileri kimyasal değişmedir? KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER 1 deney tüpü 2 adet2 su3 bunzen kıskacı 2 ad4 cam çubuk5 küp şeker 6 adet6 üç ayak 2 adet7 bağlama parçası8 çekiç9 ispirto ocağı10 statif çubuk 2 adet11 kibrit12 beherglasDENEY DÜZENEĞİ ![]() DENEYİN YAPILIŞI 1- Deney tüplerinin içine 3 ?er tane küp şeker atarak şekildeki düzeneği kurunuz ![]() 2- Deney tüplerinden birinin içine biraz su koyarak şekerin erimesini sağlayınız Diğer tüpü ispirto ocağında ısıtınız![]() 3- İspirto ocağını kapatıp bir müddet bekleyiniz Sonra deney tüpünü çekiçle kırarak içindeki maddeyi inceleyiniz Oluşan madde şeker özelliği taşıyor mu?DENEYİN SONUCU I düzenekte şeker suda çözünerek gözünüzle göremeyeceğiniz kadar küçük parçalar halinde suyun içinde dağılmıştır Suyun tadına baktığınızda şeker tadını algılarsınız O halde şekerin yapısı değişmemiş olup sadece şekli ve tanecik büyüklüğü değişmiştir![]() *ÇÖZÜNME OLAYLARI FİZİKSEL DEĞİŞMEDİR ![]() II düzenekte şekerin yakılması sonucu, siyahlaşarak kömür haline geldiğini görürsünüz Şeker yanma sonucu kimyasal yapısı değişmiş ve kömür haline gelmiştir![]() *YANMA OLAYLARI KİMYASAL DEĞİŞMEDİR ![]() TEORİK BİLGİ Basınç, sıcaklık gibi çeşitli etkiler sonucu maddelerde gözlemlenen değişmelerde o maddenin esas yapısı değişmiyorsa maddeye etkiyen bu tür olaylara ?fiziksel olay? denir Fiziksel olay neticesinde maddenin fiziksel özelliklerinde ve şeklinde meydana gelen değişmelere ?fiziksel değişme? denir Başlıca fiziksel değişmeler şunlardır:1 Yoğunluk2 Çözünürlük3 İletkenlik4 Hacim5 Genleşme6 Sertlik7 Parlaklık8 Renk9 Koku10 Tad11 Kaynama noktası13 Buharlaşma ısısı12 Erime noktası14 Erime ısısı |
|
|
|