Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eğer, ediyor, hareket

Ay Nasıl Hareket Eder,Ay Nasıl Hareket Ediyor?

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ay Nasıl Hareket Eder,Ay Nasıl Hareket Ediyor?

Ay Nasıl Hareket Eder - Ayın hareketleri,Ayın hareketi nasıldır?,ayın kaç türlü hareketi vardır

Ay Nasıl Hareket Eder

Ay kendi etrafın döndüğü gibi her 29,53 günde bir, dünyanın etrafında dönüşünü tamamlar Yani Ay yıldızlara nispetle her gün yaklaşık 13 derece doğuya doğru hareket eder Yani her saat yarım derece hareket etmektedir Bu da neredeyse Ay'ın çapı kadardır

Ay karanlık bir gök cismidir Gördüğümüz ışık güneş ışığının Ay yüzeyinde yansımasıyla oluşur Ay'ın bir yarısı karanlık diğer yarısı aydınlıktır Evreler Ay'ın dünyaya bakan yüzünün bulunduğu konuma göre değişir Ay, bütünüyle dünya ile Güneş arasında kaldığı zaman, Güneş'e bakan yüzü aydınlık, Dünya'ya bakan yüzü ise karanlık olur Bu durumda Ay'ı göremeyiz Bu dolunay evresidir Günler sonra ilkdördün, dolunay, son dördün evreleri gelir Sonra Ay tekrar başlangıç evresine döner

Ay'ın yörüngesinin Dünya'nın Güneş etrafındaki yörünge seviyesinden beş derece sapmasından dolayı her dolunay evresinde Ay tutulması olmamaktadır Bazen Ay, Dünya ile Güneş arasında kalabilir Fakat Ay'ın dünyanın Güneş etrafındaki yörüngesiyle aynı seviyede bulunması şart değildir Daha alçak bir konumda ya da yüksekte bulunabilir Ay, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesiyle aynı düzeyde bulunduğu zaman Güneş tutulması olmaktadır Ay'ın buradaki hali 'dolunay' olarak isimlendirilir Hilal'in görülmesi Hilal'in yeni oluştuğu anlamına gelmez Hilal, Ay'ın tamamının Dünya ile Güneş arasında kaldığı için görülür Bu anda Ay'ın aydınlatma oranı bir gözlemci için yüzde sıfırdır Devamında Ay, Dünya etrafında dönmesiyle Güneş'ten biraz uzaklaşacak ve Güneş ışınlarının üzerinde yansımasıyla bize ince bir hilal şeklinde görünecektir Hilal sema safhasındayken Güneş yuvarlağının yakınında bulunabilir Bu durumda Hilali Güneş battıktan sonra Güneş'in battığı mıntıkada aramamız gerekir Güneş yuvarlağı ufuktayken hilali görmemiz mümkün değildir Çünkü Güneş'in şiddetli parıltısı, Güneş ışığının gün aydınlığında yıldızların görülmesini engellediği gibi Ay'ın uçuk ışığını bastıracaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com