Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abbasiler

Abbasiler (750-1258)

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Abbasiler (750-1258)

Devletin Kuruluşa ve Genel Karakteri
Horasani Ebu Müslim’in son Emevi halifesi IIMervan’ı yenmesiyle Emevi saltanatı son buldu HzPeygamber’in amcası Abbas’m soyundan gelen Ebül Abbas Abdullah yeni İslam devletinin basma geçtiği için bu devlete de “Abbasi Halifeliği” ismi verildi Abbasiler, Emevilerin beş katından daha süren idarelerinde (ilk sekiz halife devri hariç) siyasi bakımdan pek fazla bir varlık gösteremediler
En büyük fark Abbasi Halifeliği döneminde, Arapların imtiyazlı durumlarının son bulması idi Emevi Halifeliği bir Arap devleti niteliğinde iken Abbasi Halifeliği bir islam devleti olmuştu
Abbasilerin İlk Devirleri
Abbasi Devleti’nin kurucuları Hz Muhammed’in amcası Abbas’m torunlarıdır Bundan dolayı kurulan bu İslam devletine Abbasiler adı verilmiştir Abbasilerin ilk halifesi Ebül Abbas Abdullah’tır (750754) Emevilerde olduğu gibi Abbasilerde de halifelik ve hükümdarlık babadan oğula geçiyordu Ancak Abbasiler döneminde Araplar diğer milletlerden üstün sayılmadılar Önemli devlet görevlerine Arapların dışındaki milletler ve özellikle Türkler getirildi İlk Abbasi hükümdarı Ebül Abbas Abdullah’ın ilk dönemleri, iç ayaklanmalarının bastırılmasıyla geçti
Halife Mansur (754-775)
Abbasilerin ilk halifesi Ebül Abbas ölünce, yerine Emevilere karşı yapılan savaşlarda kendini gösteren, büyük kardeşi Ebu Cafer Mansur geçti (754) Ona ilk defa Suriye’de vali olan Abdullah isyan etti Onun da maksadı halifelikti Amcasının isyanını Horasanlı Ebu Müslim’e bastırtan Mansur, kıskandığı ve basanlarına dayanamadığı Ebu Müslim’i hileyle yanına çağırarak öldürttü Ebu Müslim’in taraftarları ayaklandı (755-767) Onun döneminde Hariciler de isyan ederek ordusunu bozdu (756)
Nihayet başkanları öldürülerek isyan bastırıldı (772) Onun döneminde doğuda Hint sınırı, batıda Anadolu içlerine kadar seferler yapıldı Mansur devrinde en önemli faaliyet kültür alanında gör

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com