![]() |
Pronouns |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() PronounsPRONOUNS (ZAMİRLER) Zamirler; ismin yerini tutan kelimelerdir ![]() PERSONEL PRONOUNS (ŞAHIS ZAMİRLERİ) I /ay/: ben You /yu/: sen He /hi/: o (erkek) She /şi/ : o (bayan) It /it/: o (hayvan, eşya) We /wi/: biz You /yu/ : siz They /dey/: onlar Önemli: Personel Pronoun?lar cümlede özne olarak kullanılırlar ![]() Examples: I like coffee ![]() He plays football ![]() ![]() POSSESSIVE ADJECTIVES (İYELİK SIFATLARI) My /may/: benim Your /yor/: senin His /hiz/: onun (erkek) Her /hör/ : onun (bayan) Its /its/: onun (hayvan, eşya) Our /aur/: bizim Your /yor/ : sizin Their /deyır/: onların Possessive Adjectives?ler iyelik (sahiplik) bildiren sıfatlardır ![]() ![]() Examples: This is my pencil ![]() It is your car ![]() ![]() POSSESSIVE PRONOUNS (İYELIK ZAMIRLERİ) Mine /mayn/: benimki(si) Yours /yours/: seninki(si) His /hiz/: onunki(si) Hers /hörs/: onunki(si) Its ------------------------ Ours /aurs/: bizimki(si) Yours /yors/: sizinki(si) Theirs /deyrs/: onlarınki(si) Possessive Pronouns?lar iyelik (sahiplik) bildiren zamirlerdir ve tek başlarına kullanılırlar ![]() ![]() Examples: This car is yours ![]() This car is yours car ![]() This pencil is mine ![]() This pencil is mine pencil ![]() ![]() OBJECT PRONOUNS (NESNE ZAMİRLERİ) Me /mi/: bana, beni You /yu/: seni, sana Him /him/: onu, ona (erkek) Her /hör/ : onu, ona (bayan) It /it/: onu, ona (hayvan, eşya) Us /as/: bizi, bize You /yu/ : sizi, size Them /dem/: onları, onlara Önemli: Object Pronouns?lar cümlede nesne durumunda kullanılırlar ![]() Examples: -Do you see Ahmet? -No, I don?t see him ![]() REFLEXIVE PRONOUNS (DÖNÜŞLÜ ZAMİRLER)Myself /mayself/ ben kendim(i) (ben kendi kendime) Yourself sen kendin(i) (sen kendi kendine) Himself o kendi(ni) (o kendi kendine) Herself o kendi(ni) (o kendi kendine) Itself o kendi(ni) (o kendi kendine) Ourselves biz kendimiz(i) (biz kendi kendimize) Yourselves siz kendiniz(i) (siz kendi kendinize) Themselves onlar kendilerin(i) (onlar kendi kendilerine) Examples: Cümlede özne ile nesnenin aynı kişi ya da aynı şey olduğunu bildirirler ![]() He hurt himself ![]() She hurt herself ![]() ![]() ?by? ile kullanıldığında tek başına yardım almadan anlamına gelir ![]() I always do my homework by myself ![]() (Ödevimi daima kendi kendime yaparım) Cümlede özneyi veya nesneyi vurgulamak (bizzat kendisi anlamında) için kullanılır ![]() The teacher herself said that she liked me ![]() (Öğretmen beni sevdiğini bizzat kendisi söyledi) [Linkleri görmek için üye olun] Kişi Zamirleri (Personal Pronouns)Kişi zamirleri, insan ve varlık isimlerinin yerine kullanılan kelimelerdir ![]() ![]() ![]()
Tekil (Singular) Çoğul (Plural) I (Ben) We (Biz) You (Sen) You (Siz) He (Erkekler için ?O?) They (Onlar) She (Bayanlar İçin ?O?) - It (Canlı veya cansız varlıklar için ?O?) - İngilizce?de özne zamirleri fiilden önce kullanılır ![]() Örnekler (Examples) I sang a song ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
edatlardan (prepositions) sonra yer alır ![]() Subject Pronouns Object Pronouns I Me (Beni-Bana) You You (Seni-Sana) He Him (Onu-Ona) She Her (Onu-Ona) It It (Onu-Ona) We Us (Bizi-Bize) You You (Sizi-Size) They Them (Onları-Onlara) Yukarıdaki tabloda görüleceği gibi bazı özne ve nesne zamirleri aynıdır ![]() ![]() ![]() Örnekler (Examples) Brad loves me ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() He wants to give you a gift ![]() ![]() ![]() I love her very much ![]() He is carrying it at the moment ![]() He picked us up at the bus terminal ![]() ![]() She invited you to her birthday party ![]() I gave them my interesting books ![]() |
![]() |
![]() |
|