![]() |
Used To |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Used To?Use? kelimesi tek başına ?kullanmak? anlamına geldiği halde ?used to + V1? kalıbıyla kullanıldığında geçmişte yapılan fakat artık yapılmayan alışkanlıkları, tekrarlanan eylemleri, durumları ya da şu anda yapmaya alıştığımız davranışlar ifade eder ![]() ![]() 1- Geçmiş zamandaki bir alışkanlık ya da tekrarlanan eylemler: I used to cry very much when I was a child ![]() Çocukken çok ağlardım (artık ağlamıyorum) ![]() He used to work hard when he was a student ![]() Öğrenci iken çok çalışırdı ![]() People used to help each other twenty-thirty years ago ![]() Yirmi-otuz yıl önce insanlar birbirlerine yardım ederlerdi ![]() When I was a student, I used to take notes during the lesson ![]() Ben öğrenci iken derste not tutardım ![]() I used to ride a bike when I was five ![]() ![]() His father used to work in İzmir but now he works in Istanbul ![]() ![]() They used to watch cartoons ![]() ![]() Fifteen years ago students used to go to library to study their lessons ![]() ![]() Örneklerde görüldüğü gibi geçmişte alışkanlıkları ya da tekrar edilen bir işi anlatmak için ?used to? kullanılır ![]() 2- Geçmişte var olan bir durum: Ten years ago there used to be a lot of fish in the rivers ![]() On yıl önce nehirlerde çok balık vardı (artık yok) ![]() There used to be a piece of land in the place of the Aegean Sea long ago ![]() Çok eskiden Ege Denizinin yerinde bir kara parçası vardı ![]() Örnekte görüldüğü gibi geçmişteki hal ve durumları anlatmak için de ? there used to? kullanılır ![]() 3 ![]() I am used to hot weather ![]() Sıcak bir ortamda yaşamaya alışkınım ![]() I am not used to the cold weather, but I will get used to the cold weather in Erzurum ![]() Soğuk ortamda yaşamaya alışkın değilim fakat Erzurum?da alışacağım ![]() Örnekte görüldüğü gibi şu andaki alışkanlarımızı ifade ederken ?be used to? kullanılır ![]() ![]() Olumsuz cümleler: Olay geçmişte meydana geldiği için olumsuz yapmak için ?did? yardımcı fiili kullanılır ![]() ![]() When I was a child I didn?t use to behave naughtily ![]() Ben çocukken yaramazlık yapmazdım ![]() There didn?t use to be any tree on this hill ![]() Bu tepede hiç ağaç yoktu ![]() There didn?t use to be any computer thirty years ago ![]() Fifteen years ago students didn?t use to go to internet cafe to study their lessons ![]() There didn?t use to be any traffic problem in Istanbul twenty years ago ![]() He didn?t use to smoke last year ![]() Geçen yıl sigara içmiyordu ![]() There didn?t use to be any bedsteads in my village when I became a primary school teacher, but now there is one or two bedsteads in every house ![]() İlkokul öğretmeni olduğumda köyümde hiç karyola yoktu, fakat şimdi her evde bir iki karyola var ![]() Soru cümleleri: Olay geçmişte meydana geldiğinden soru cümlesi yapmak için ?did? yardımcı fiili cümlede özneden önce kullanılır ![]() ![]() Did you use to go to the cinema? Sinemaya gider miydiniz? Did there use to be a theatre here? Burada bir tiyatro var mıydı? Did you use to smoke last year? Geçen yıl sigara içiyor muydun? |
![]() |
![]() |
|