12-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sevgi Ve Disiplin
ÇOCUĞUN MAYASINDA SEVGİ VE DİSİPLİN OLMALI
Eğitim modelinin temelinde polemik oluşturan 'uzman görüşleri'nin değil dini ve manevi değerlerin oluşması gerektiğini söyleyen eğitmen James Dobson, sağlıklı çocuk yetiştirmenin son yıllarda moda olan aşırı hoşgörüyle değil dozunda uygulanan bir disiplinle sağlanacağı görüşünde
Dünden bugüne uygulanan "geleneksel" ve "modern" çocuk eğitim modellerini tek çatı altında toplayarak "Ağaç Yaşken Eğilir" adlı kitabı yazan James Dobson, son yıllarda uygulanan eğitim modellerinde çocuklara verilen disiplinin yerini alan aşırı hoşgörüye eleştiri getiriyor Ergenlik çağına kadar dozunda verilen disiplin sayesinde ileriki yaşlarda kurulacak iletişimin çok daha sağlıklı olacağını savunan Dobson, "Çocukların huysuzluklarına izin vererek onların ileride sevecen davranış göstermesini bekleyemeyiz Eğer dürüst, yalan söylemeyen, kendisinin yanı sıra karşısındakileri de düşünen birisi olmasını istiyorsak daha yapısal sürecin başında bu özellikleri hedeflememiz gerekir Yani doğru tutumlar çocuğa kalıtımsal yolla değil, eğitimle geçer" diyor Disiplin konusunda ebeveynin metodunun önemine değinen Dobson, çocuğun yanlışlıkla kırdığı bir vazo karşısında gösterilecek sert tavrın yersiz olduğunu ama aynı çocuğun "hayır yapmayacağım" ya da "kapa çeneni" gibi ifadelerine izin verilmemesi gerektiğini dile getiriyor Dobson, sevgi ile disiplinin ise ayrılmaz bir bütün olduğunu sözlerine ekliyor
Büyüklerine saygılı olan bir çocuğun ileride dini ve milli değerlere de saygılı olacağını ifade eden Dobson'a göre anne ve babalar çocuklarına saygı duymadıkları taktirde çocukların da onlara saygı duymalarını beklemek yanlıştır Anne ve babalar çocuklarını arkadaşları önünde küçük düşürecek ve utandıracak tavır, davranış ve sözlerden kaçınarak onların egolarına karşı kırıcı olmamalıdır Disiplinin, olaylara seyirci kalanların meraklı gözlerinden uzakta uygulanması gerekir Onların güçlü duygularına istek ve taleplerine komik yada saçma da olsa değer verilmelidir
DİSİPLİN OYUNCAKLARINI TOPLATMAKLA BAŞLAR
Disiplinin erken yaşlardan itibaren uygulanması gerektiğini söyleyen Dobson, geç kalınması halinde anne ve babanın bu konuda büyük sıkıntı yaşayacağını belirtiyor ve şunları söylüyor: "Beş yaşındaki çocuğa oyuncaklarını toplatamazsanız daha asi olacağı sonraki yıllarda kontrolü sağlamanız pek mümkün olmayacaktır Ergenlik, önceki eğitim sürecinin daha da yoğunlaştığı bir dönemdir İlk on iki yılda çözüme kavuşturulmamış bir sorun, ergenlik sırasında çok daha ciddi bir hal alır Öyleyse ergenlik dönemini saatli bombaya çevirmemek için öncesinde disiplini çok daha sağlıklı bir şekilde vermek gerekir " Çocuğunun gördüğünü gören, düşündüğünü düşünen, hissettiğini hisseden ve onun bakış açısını yakalayabilen anne ve babanın etkin bir ebeveyn olduğuna dikkat çeken Dobson'a göre mesela uyku saati geldiği halde uyumayan çocuğa, sebebini anlayarak tavır sergilemek gerekir
|
|
|