Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kimlerdir, matematikçiler, türk, ünlü

Ünlü Türk Matematikçiler Kimlerdir

Eski 12-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ünlü Türk Matematikçiler Kimlerdir

Türk Matematikçilerin isimleri
Ünlü Türk Matematikçiler

Hüseyin Tevfik Paşa (1832-1901)

* Hüseyin Tevfik Paşa ve Linear Algebra, Kazım Çeçen, İTÜ Bilim ve Teknoloji Tarihi Araştırma Merkezi Yayın no: 5, 1988 İstanbul
* Hüseyin Tevfik Paşa, Kazım Çeçen, Bilim ve Teknik Dergisi, sayı 285, sayfa 42, Ağustos 1991
* Salih Zeki Bey'e göre Vidinli Tevfik Paşa, Celal Saraç, Bilim Tarihi, Sayı 9, Temmuz 1992

Salih Zeki (1864-1921)

* Hüseyin Tevfik Paşa ve Linear Algebra, Kazım Çeçen, İTÜ Bilim ve Teknoloji Tarihi Araştırma Merkezi Yayın no: 5, 1988 İstanbul
* Bir Eğitim ve Bilim Öncüsü, Erdal İnönü, TÜBİTAK-Yapı Kredi Yayınları, 1997, İstanbul
* Salih Zeki Bey-Hayatı ve Eserleri, Celal Saraç, Kızılelma Yayıncılık, İstanbul, 2001
* Salih Zeki-Matematik Dünyası Dergisi Kış 2003 sayısı
* Kısa biyografi
* Anabritannica ve Meydan-Larousse ansiklopedileri "Salih Zeki" maddesi

Mehmet Nadir (1856-1927)

* Bir Eğitim ve Bilim Öncüsü, Erdal İnönü, TÜBİTAK-Yapı Kredi Yayınları, 1997, İstanbul

Kerim Erim (1894-1952)
İlk doktoralı matematikçimiz

* Matematikçi Kerim Bey ve Einstein, Matematik Dünyası Dergisi, 2004 Kış sayısı
* Matematikte Bir Öncü Kerim Erim, Osman Bahadır, Anahtar Kitaplar Yayınevi, 2006, İstanbul
* Einstein ile Bir Saat-Kerim Erim, Matematik Dünyası Dergisi, 2004 Kış sayısı
* Anabritannica ve Meydan-Larousse ansiklopedileri "Erim Kerim" maddesi

Nazım Terzioğlu (1912-1976)

Kısa biyografi
* İstanbul Üniversitesi'nden bir yazı
* Bilim Tarihi (Aylık Dergi), Şubat 1993, Sayı 16, s 11-19 (Yazan: Nuran Yıldırım)

Orhan Alisbah (1910-1989)

* Orhan Alisbah

Hüseyin Demir (1916-1995)

* Cem Tezer, Hüseyin Demir: Hayatı ve Eserleri, Matematik Dünyası Cilt 5, Sayı 3 (1995) 1-9
* Hüseyin Demir'in 1931'de Darüşşafaka'da ortaokul öğrencisiyken bulduğu Pisagor Teoremi kanıtı (Kaynak: Ö Özlük, A Şengül, C Tezer, Pisagor teoreminin çeşitli ispatları, Matematik Dünyası, Cilt 1, Sayı 3, (1991) 6-9

Cahit Arf (1910-1997)

* Tübitak Bilim Teknik Dergisi Cahit Arf ozel sayisi
* Tübitak Bilim Teknik Dergisi Cahit Arf üzerine kapsamlı bir yazı: Sayi 315, Subat 1994, sayfa 72-80
* Bir Efsanenin Ardindan: Tübitak Bilim Teknik Dergisi, Sayi 364, Mart 1998, sayfa 98-99
* Arf hakkında "History of Mathematics" bağlantısından da bilgi alınabilir
* Türk Matematik Derneği Cahit Arf'ın toplu eserlerini yayınladı, Collected Papers of Arf
* ODTU Matematik Bolumu Cahit Arf Sayfasi
* Benim Tanıdığım Cahit Arf, Robert P Langlands, Matematik Dünyası Dergisi Kış 2003 sayısı
* Anlamak Tutkunu Bir Matematikçi CAHİT ARF, Hazırlayanlar: Tosun Terzioğlu ve Akın Yılmaz, Türkiye Bilimler Akademisi Yaşam Öyküleri 4, (2005)
Kitap tanıtımı: "Anlamak" Tutkunu Bir Matematikçi: Cahit Arf, Ali Nesin, Matematik Dünyası Dergisi 2004-IV sayısı
* Cahit Arf-Bir Efsane Böyle Geçti, Oyun, 1 perde 2 sahne
* Cahit Arf'lı Anılar, Baraka Dergisi, İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği Yayın Organı, Aralık 2005, s10-11
* Anabritannica ve Meydan-Larousse ansiklopedileri "Arf Cahit" maddesi
* Türk Matematik Derneği Cahit Arf ve Gündüz İkeda Bursları veriyor

Masatoshi Gündüz İkeda (1926-2003)

* ODTÜ Matematik bölümünde bir İkeda sayfası var
* Bilim ve Teknik Dergisi, Sayı 347, sayfa 74, Ekim 1996
* Matematik Dünyası 2003-I, Masatoshi Gündüz İkeda (1926-2003)
* Matematik Dünyası 2003-II Gündüz İkeda'yı Anma Toplantısı
* Ikeda hakkında "History of Mathematics" bağlantısından da bilgi alınabilir
* Türk Matematik Derneği Cahit Arf ve Gündüz İkeda Bursları veriyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com