![]() |
Aptal Kuş |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Aptal KuşAptal bir kuş bir çayırlığa gitti ![]() ![]() Kuçcağız gelerek onun etrafında dolaşmaya başladı, adamın böyle yapraklara sarınması tuhafına gitti ![]() - “Sen kimsin? Neden böyle yeşiller giyinmişsin, böyle tenha bir yerde bekliyorsun, vahşi hayvanlardan korkmuyor musun?” diye sordu ![]() Adam : - “Ben bir zahidim ![]() ![]() ![]() Kuş adama bir çok soru sordu adam da ona cevaplar verdi ![]() ![]() - “Bunlar kimindir?” dedi ![]() Adam : - “Bunlar bana kimsesi olmayan bir yetimin emanetidir ![]() ![]() Kuş : - “Çok açım müsaade edersen bunlardan yiyip karnımı doyurayım, çünkü benim zaruretim var zaruri hallerde de leş yemek bile mübah olur ![]() ![]() Adam : - “Bu buğdayları bana, beni emin bildikleri için emanet ettiler, yetim malı helal olmaz ![]() ![]() Kuş çok açtı : - “Ey zahit kişi müsaade et de şu buğdaydan yiyeyim, karnımı doyurayım ![]() ![]() - “Zaruret hakkında kendine bir fetva uydurdun, eğer gerçekten öyle suçlu olursun, hatta zaruretin bile olsa çekinmen, haramdan sakınman daha iyidir ![]() ![]() Kuşun artık dayanmaya takati kalmamıştı, büyük bir iştahla buğdaylara hücum etti, onları yemeğe başladı ![]() ![]() - “Sahtekarların, yalancıların efsunlarına kananın hali böyle olur ![]() ![]() Bunu duyan adam : - “Hayır öyle değil, haksız yere yetim malını yiyen, gözlerini hırs bürümüşlerin layığı budur ![]() ![]() Mevlana- mesnevi
![]() |
|