| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| endişeliyiz, ferzan, için, italyan, sineması, özpetek | 
|  | Ferzan Özpetek: İtalyan Sineması İçin Endişeliyiz |  | 
|  11-29-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Ferzan Özpetek: İtalyan Sineması İçin EndişeliyizSon filmi ’Magnifica Presenza’ ile ’İtalya’nın Oscar’ı olarak kabul edilen David di Donatello’ya 8 dalda aday gösterilen Yönetmen Ferzan Özpetek, ekonomik krizin İtalyan sinemasını da vurduğunu söyleyerek, "Çok endişeliyiz" dedi   Esma ÇAKIR/ROMA, (Doğan Haber Ajansı) İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, David di Donatello adaylarını, Cumhurbaşkanlığı binası olan Quirinale Sarayı’nda düzenlenen törende kabul etti  İtalya’da gösterime girdiği ilk 3 günde, 1 milyon 200 bin  Euro gişe hasılatıyla 10 film arasında 3’üncü sırayı alan Magnifica  Presenza’nın (Şahane Misafir) yönetmeni Ferzan Özpetek de Cumhurbaşkanı  tarafından kabul edilenler arasında yer aldı  SİNEMA SEKTÖRÜNÜN İSTEKLERİ KARŞILANMALI Cumhurbaşkanı Napolitano’nun törende yaptığı konuşmaya ülkedeki ekonomik kriz damga vurdu  Adayları tek tek kutlayan Napolitano, ülke olarak zor dönemden  geçtiklerini belirterek, şöyle dedi: "Krizden çıkış için sinema, öncelikle kendimizin daha sonra da diğerlerinin güvenini tekrar kazanmamıza katkı sağlayabilir  Bugün bu törende, meşalenin nesilden  nesile geçtiğini gördüm  Bu, bizim sinemamız ve ülkemiz için bir  güvencedir  Kültürün, sanatın değer kazanması için çaba sarfedilmeli  Hükümet, bu sektörün isteklerini dikkate almalı  " Napolitano, tören bitiminde favori filminin, Taviani kardeşlerin (Paolo e Vittorio Taviani) yönettiği ’Cesare Deve Morire (Sezar Ölmeli)’ olduğunu belirtti   "KRİZ BENİ DEĞİL DİĞER YÖNETMENLERİ ETKİLEDİ" Tören bitiminde Doğan Haber Ajansı’nın sorularını yanıtslayan Ferzan Özpetek, David di Donatello’ya aday olmasıyla ilgili, "Bu 5’inci adaylığım  Burada en  güzel şey Sezen Aksu’nun adaylığı  Çünkü çok özel, çok ender olan bir  şey  Aday olmak önemli ancak kazanmak bana zor gibi geliyor ama insan  mutlu oluyor tabii" dedi   Cumhurbaşkanı Napolitano’nun söyledikleriyle örtüşen açıklamalar yapan Özpetek, Magnifica Presenza’nın İtalya’daki gişe başarısının hatırlatılması üzerine ise, "İtalyan sineması açıkça bir krizde  Büyük bir kriz var ortalıkta  Yani  başarılı olmak, gişe, ödüller bunların hepsi bir yana İtalyan sineması  krizde  Mesela şu anda hiçbir film yapılmıyor  2 tane belki film  çekiliyor  Bu yüzden hepimiz çok endişeliyiz  Hatta Cumhurbaşkanı da  şimdi bu konuda konuştu" diye konuştu  BİR OPERA DAHA YÖNETECEK Sektördeki krizin ne zaman son bulabileceğini tahmin edemediğini dile getiren Özpetek, "Benim için tabii problem yok  Benim gibi 5-6 yönetmen için de  hiçbir sorun yok ama bizim sorunumuz olmaması demek bir şey değil  Ben  hızla filmlerime devam ediyorum ama çevreme baktığımda oldukça büyük bir  sorun var" dedi   Bir sonraki filmiyle ilgili çalışmalara henüz başlamadığını da anlatan Özpetek, "Şu an birazcık tatil, dinlenmek, operaya zaman ayıracağım  Yeni filme 2013’te başlayacağım  Kasım ayında  hayata geçecek olan bir operanın yönetmenliğini yapacağım, şu aralar  bununla meşgulüm  La Traviana Operası  Napoli’deki San Carlo  Tiyatrosu’nda olacak" açıklamasını yaptı   Özpetek, geçen yıl yönettiği Aida Operası’yla büyük beğeni toplamıştı  Magnifica Presenza,  "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" başta olmak üzere 8 dalda David Di  Donatello’ya aday gösterilirken, Sezen Aksu’nun film için özel olarak  bestelediği, sözlerini Yıldırım Türker’in yazdığı "Gitmem Daha", ilk kez  yabancı bir şarkı olarak "En İyi Şarkı" kategorisinde bu ödüle aday  olmayı başardı   | 
|   | 
|  | 
|  |