Prof. Dr. Sinsi
|
Safra Reflüsü ..
• Endoskopi Bu testte, doktorunuz ışığı ve kamerası olan ince, esnek bir boruyu (endoskop) boğazınızdan aşağıya sarkıtır Endoskop, midenizde veya yemek borunuzdaki ülserasyonları ve iltihaplanmayı gösterebilir ve peptik ülseri açığa çıkarabilir Teknik olarak, özofagogastroduodenoskopi olarak adlandırılan bu deneme doktorunuzun, asit ve safra reflüsünün olası iki komplikasyonu, yemek borusundaki hücrelerin kanser öncesi değişikliklere uğradığı bir rahatsızlık olan Baret yemek borusu veya yemek borusu kanseri testi için doku numuneleri almasına imkan sağlar
• Gezici asit testleri Bu testlerde, asidin yemek borunuza ne zaman ve ne kadar süreden beri çıktığının belirlenmesi için asit ölçen bir cerrah milinden yararlanılır Standart tüp testinde, burnunuzdan yemek borunuza ince, esnek bir boru (kateter) geçirilerek, alt yemek borusu büzgen kasının hemen yukarısında yerleştirilen cerrah mili sokulur Yemek borunuzun üst kısmı üzerine ikinci bir cerrah mili yerleştirilebilir Kateterin diğer ucunda, deneme esnasında belinize veya omzunuzun üzerine taktığınız küçük bir bilgisayar bulunur Cerrah milinin yerleştirilmesinden sonra hayatınıza devam edersiniz, cihaz 24 saat boyunca dört saatte bir pH değerlerini kaydeder, daha sonra dönersiniz ve cihaz çıkarılır
Bu deneme, biraz rahatsızlık vericidir, uyumayı ve duş almayı zorlaştırır ve her zaman doğru sonuç vermez, yüksek düzeyde asit içeren bir yemek yemek sonuçları saptırabilir Öte yandan, daha rahat etmenizi sağlayabilecek testler bulunmaktadır Örneğin, Bravo testinde, burna takılan boruya olan ihtiyaç ortadan kaldırılır, çünkü cerrah mili endoskopi esnasında yemek borusunun alt kısmına takılır Cerrah mili çıkarılmak zorunda kalmak yerine, kendi kendine ayrılır ve yaklaşık bir hafta içinde bağırsak yolundan geçer
• Yemek borusu öz direnci Bu testle asidin ölçülmesi yerine, gaz veya sıvıların yemek borusuna geri çıkıp çıkmadığı ölçülebilir Asitli olmayan, dolayısı ile pH cerrah mili ile tespit edilemeyen maddelerin yukarı çıktığı kişiler için yararlıdır Standart cerrah mili testinde olduğu gibi, yemek borusu özdirenci testinde de, yemek borusuna kateter ile yerleştirilen bir cerrah milinden yararlanılır
Komplikasyonlar
Yapışkan, sümüksü bir tabaka midenizi mide asidinin aşındırıcı etkilerine karşı korur, ancak yemek borusu bu korunmadan mahrumdur, bu nedenle safra reflüsü ve asit reflüsü yemek borusu dokusunu ciddi biçimde tahrip edebilir Safra reflüsü yemek borusunu, pH veya reflü nötral ya da alkalin olduğu zaman dahi, kendi başına yaralayabilse de, safra ve asit reflüsünün bileşimi özellikle zararlı görünmekte, aşağıdaki gibi komplikasyonların riskini artırmaktadır:
• Mide ekşimesi ve gastroözofagal reflü hastalığı (GERD) Milyonlarca insan, bazen günlük bir temelde mide ekşimesi yaşamaktadır Zaman zaman yaşanan mide ekşimesi kaygı nedeni olmasa da, şiddetli bir nöbet kalp krizine benzeyebilir Ancak sık sık veya daimi olarak yaşanan mide ekşimesi, yemek borusu dokusunun tahriş olmasına ve iltihaplanmasına (özofajit) neden olan, potansiyel olarak ciddi bir sorun olan gastroözofagal reflü hastalığının (GERD) en yaygın görülen semptomudur
• Yemek borusunun daralması (kısılma) Mide asidine, safraya veya her ikisine tekrar tekrar maruz kalmak, yemek borusunun alt kısmında yara dokusunun oluşmasına sebebiyet verebilir Bu durum, borunun daralmasına yol açarak, yutmayı sekteye uğratır ve boğularak öksürme riskini artırır
• Barrett özofagusu Bu yaygın olmayan, ancak ciddi rahatsızlıkta, mide asidine veya asit ile safranın bileşimine uzun süre maruz kalmak, yemek borusunun alt kısmındaki dokunun renginin ve bileşiminin değişmesine (metaplazi) yol açar Yeni hücreler, midedeki beze gibi dokuya benzer, mikroskop altında bakıldığında, kaba tüylü kumaştan bir halı gibidir; mide asidine benzer olsalar da, kötü huyluluk potansiyelleri yüksektir GERD hastalarının sadece küçük bir yüzdesinde Barrett özofagusu vardır, ancak olanlarda yemek borusu kanseri riski büyük ölçüde yüksektir
• Yemek borusu kanseri Bu ciddi kanser türü, yemek borusu boyunca neredeyse her yerde meydana gelebilir, ancak sık sık mideye en yakın olan beze gibi hücrelerde başlar (adenokarsinom) Yemek borusu kanseri oldukça ilerleyinceye kadar teşhis edilemeyebilir, hastalığın bulunduğu kişilerde manzara genellikle iç açıcı değildir Yemek borusu kanseri ile safra reflüsü ve asit reflüsü arasındaki bağlantı tartışma konusu olmaya devam etmektedir, ancak birçok uzman doğrudan bir bağlantının var olduğu kanısındadır Hayvanlardaki örneklerinde, sadece reflünün yemek borusu kanserine neden olduğu gösterilmiştir
• Gastrit Safra reflüsü, yemek borusunda tahriş ve iltihaplanmaya neden olmasının yanı sıra, midenin tahriş olmasına (gastrit) sebebiyet verebilir Tedavi edilmeyen gastrit her zaman ciddi olmasa da, mide ülserlerine ve acilen tıbbi bakım gerektiren, potansiyel olarak ölüm tehlikesi içeren bir sorun olan mide kanamasına yol açabilir Kronik gastrit aynı zamanda, özellikle midenin iç çeperinin yaygın biçimde incelmesi veya mide hücrelerinin oluşumunda değişiklik olması halinde mide kanseri riskini artırabilir
Kişisel Bakım
Belirli gıdaların yenmesi veya sigara içilmesi ile ortaya çıkabilecek veya daha kötüye gidebilecek asit reflüsünün aksine, safra reflüsü yaşam tarzı ile ilgili faktörlerle bağlantısız olduğu görünmektedir Ancak birçok kişi hem asit reflüsü hem de safra reflüsü yaşayabileceğinden ötürü, yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak, semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir:
• Sigarayı bırakın Konu, asit reflüsü olduğunda, sigara içmek çifte tehdittir: Mide asidinin üretilmesini artırır ve normal şartlarda yemek borusunun korunmasına yardımcı olan tükürüğü kurutur
• Öğünlerinizi küçültün Daha küçük ve daha sık öğünler yemek alt yemek borusu büzgen kası üzerindeki baskıyı azaltarak, kapakçığın yanlış zamanda açılmasını önlemeye yardımcı olur
• Yemek yedikten sonra dik oturun Yemekten sonra, uyumadan önce veya yatmadan önce en az üç saat boyunca beklemek, midenizin boşalması için zaman kazandırır
• Yağlı yiyecekleri sınırlandırın Yoğun yağ içeren yemekler, alt yemek borusu büzgen kasını gevşeterek, besinlerin midenizden çıkma hızını yavaşlatır
• Sorunlu yiyecek ve içeceklerden uzak durun Herkesi aynı yemekler rahatsız etmese de, çoğu kişiye en çok zarar verenler arasında kafeinli içecekler, çikolata, soğan, baharatlı yemekler ve nane bulunur, çünkü bunlar mide asidinin üretimini artırarak alt yemek borusu büzgen kasını gevşetebilirler Ne yazık ki, alt yemek borusu büzgen kasının ciddi ölçüde zayıflanması halinde, ne yeseniz veya içseniz de, asit reflüsüne yakalanma olasılığınız vardır
• Alkolü sınırlayın veya uzak durun Alkol almak, alt yemek borusu büzgen kasını gevşetir ve yemek borusunda tahrişe yol açar
• Fazla kilolarınızı verin Mide yanması ve asidin yukarı çıkmasının meydana gelme olasılığı, aşırı kiloların mide üzerine baskı yapması halinde daha yüksektir
• Rahatlayın Stres altında olduğunuz zaman, sindirim yavaşlayarak reflü semptomlarını kötüleştirir Bazı araştırmalar, derin nefes alma, meditasyon veya yoga gibi rahatlama tekniklerinin işe yarayabileceğini ortaya koymaktadır
|