![]() |
Artrit Ve Beslenme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Artrit Ve BeslenmeArtrit eklemlerde iltihab oluşumudur ve birçok türü bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() *Kilo kaybı önemlidir özellikle bilek, diz ve kalçada bulunan osteoartritte kilo kaybı gereklidir ![]() ![]() *Şeker ve şekerli yiyecekler artritli hastalarda T hücre aktivitesini baskıladığından hem enflamasyonu artırıcı hem de bağışıklık sistemini baskılayıcı özelliğe sahiptir ![]() *Hayvansal yağlar tüketilmemeli, sıvı yağlar tercih edilmelidir ![]() *Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı, daha çok bitki çayları tüketilmeli ![]() *Kırmızı et tüketimi fazla olan kişilerde de bulgular tetiklenmektedir, haftada 1 veya 2 kez uygun miktarda tüketilebilinir ![]() *Ödem problemi nedeniyle beslenmelerinde tuz sınırlandırılmalı, yemeklere tuz ilave edilmemeli, tuzsuz ekmek tercih edilmelidir ![]() *Kepekli ürünler mineral emilimini önleyebileceğinden daha çok tam tahıllı, çavdar ekmeği tercih edilmelidir ![]() *Omega-3 yağ asitlerinin artrit semptomlarını azalttığı bilinmektedir ![]() ![]() *Sülfür içeren besinler eklem sağlığı açısından önemlidir ![]() ![]() *Zencefil ve ananasta bulunan bromelinin enflamasyonu azaltıcı etkisinden dolayı tüketimini öneririz ![]() *Bazı hastalarda solanin maddesinin ağrıları tetikleyici özelliği bilinmektedir, özellikle patates, domates, biber ve patlıcan solaninden zengin sebzelerdir ![]() *A, C, E vitaminleri ve Selenyum mineralinin artritli hastalarda olumlu etkileri olabilmektedir ![]() Diyetisyen Özlem Sert Aydın Diyetisyen Ankara | zlem Sert Aydn | Beslenme ve Diyet Uzman | diyetisyeninize dann |
![]() |
![]() |
|