![]() |
Yöresel Peynirlerimiz Ve Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yöresel Peynirlerimiz Ve ÖzellikleriYöresel Peynirlerimiz ve Özellikleri Abaza Peyniri ![]() Abaza kökenli ailelerin yapmış olduğu Adapazarı ve Bolu yöresine ait bir peynirdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elastiki, orta sertlikte, örgü biçiminde ve kendine has hafif tuzlu bir tadı vardır ![]() Adana Toros Keçi Peyniri ![]() Toros Dağları’nda yetişen keçi sütünden yapılan, az yağlı, tuzlu, sert bir peynirdir ![]() Antakya Çörekotlu Çömlek Peyniri ![]() Kulplu büyük küpler içinde peynir, çökelek ve çörekotu bastırılarak külün içine gömülür ve 3 – 4 ay olgunlaştırılır ![]() Antakya Kesme Peyniri ![]() Antakya yöresinin tuzlu, az yağlı, geleneksel bir peyniridir ![]() ![]() Antakya Sıkma Peyniri ![]() Az yağlı, az tuzlu kaynamış bir peynirdir ![]() Tuzsuz Çerkez Peyniri ![]() Tam yağlı koyun sütünden yapılan, hem yağlı, hem de az tuzlu diyet yapanlar için ideal bir peynirdir ![]() ![]() Diyarbakır Örgü Peyniri ![]() Sütün bol olduğu, bahar aylarında, tuzsuz peynir kellerinin, dilimlere bölünüp yoğrulması ile yapılan peynirdir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yöresel Peynirlerimiz Ve Özellikleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yöresel Peynirlerimiz Ve ÖzellikleriEdremit Sepet Peyniri ![]() Zeytin dallarından yapılan, örme sepetlerle kalıplanan, genellikle karışık sütlerden yapılan (koyun, keçi, inek sütleri) az tuzlu bir peynirdir ![]() ![]() Ermenek Tulum Peyniri ![]() Tam yağlı koyun sütünden yapılan, az tuzlu, çok lezzetli bir tulum peyniridir ![]() Erzurum Civil Peyniri ![]() Yağı az, proteini bol, bir çeşit tel peyniridir ![]() Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden yapılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsli Çerkez Peyniri ![]() Hakiki çerkez peynirinin üretildikten sonra tütsülenmiş halidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kargı Tulumu Peyniri ![]() Çorum’ un Kargı yöresinde, sonbahar sütünden yapılan, lezzetli bir yağlı tulum peyniridir ![]() ![]() Kargı Tulum Peyniri'nin özelliği; hayvanlardan sağılan taze sütün sıcaklığını kaybetmeden süzülerek ve yağı alınmadan mayalanıp değişik işlemlerden geçirilerek tulumlara basılıp yapılmasıdır ![]() Hayvanlardan sağılan süt, süzüldükten sonra bir kaba konup içine peynir mayası katılarak mayalanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kars Grayveri ![]() Tam yağlı inek sütünden yapılan, biçim olarak Fransız Gruyere, tat olarak İsviçre Emmantal peynirine benzer bir peynirdir ![]() ![]() Mandıralarda üretimi yapılan peynirin hayvansal protein oranı yüzde 32 seviyelerinde ![]() ![]() ![]() gelecek yıllarda çok daha fazla ilgi görmesi bekleniyor ![]() ![]() Konya Küflü Peyniri ![]() Konya yöresinde üretilen, yeşil küflü, rokfor adında bir tulum peyniridir ![]() Konya'da, yağı alınmış koyun sütünden üretilen ve doğal olarak küflendirilen Konya küflü peyniri, genellikle Karapınar, Ereğli, Cihanbeyli gibi koyunculuğun yoğun olduğu yerlerde üretiliyor ![]() kırsal alanda yağı alınmış koyun sütünden üretiliyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yöresel Peynirlerimiz Ve Özellikleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yöresel Peynirlerimiz Ve ÖzellikleriTuzsuz Manyas Loru ![]() Az yağlı, yumuşak, tuzsuz taze bir peynirdir ![]() ![]() ![]() Mengen Köy Peyniri ![]() Koyun ve inek sütünden yapılan, taze ya da bekletilmiş olarak yenilen bir peynirdir ![]() ![]() ![]() Mersin Bezde Tulum ve Kaşarı ![]() Keçi ya da koyun sütünden yapılarak özel bez torbalara doldurulan tipik bir Toros Yaylası ürünüdür ![]() Mihaliç Peyniri ![]() Tam yağlı, çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılan, iri gözenekli, sert ve tuzlu bir peynirdir ![]() ![]() Trabzon Koleti Peyniri ![]() Karadeniz bölgesinde yağsız inek sütünden pide biçiminde üretilen peynirdir ![]() ![]() Van Otlu Peyniri ![]() Sütün ve otun bol olduğu ilkbahar döneminde, genellikle koyun sütünden yapılan geleneksel bir peynirdir ![]() Hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahip olan Van'ın otlu peyniri, bu nedenle sadece kahvaltıda değil, yemeklerden sonra da tüketiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Antakya Sürk Peyniri ![]() Çökeleğin elde edildikten sonra, kırmızı pulbiber, taze kekik yenibahar, çakşır otu, toz karabiber ve dövülmüş hindistan cevizi içine katılarak elde edilen, özel lezzetli bir peynirdir ![]() Erzincan Tulum Peyniri ![]() Beyaz ve krem renkte yağlı, kolay dağılmayan kendine özgü tereyağı aromalı, sert ve keskin bir peynirdir ![]() Erzincan'da birkaç yıl öncesine kadar evlerde, son yıllarda ise modern tesislerde üretilen tulum peyniri, ülkede en çok tüketilen peynir türleri arasında ![]() ![]() ![]() Peynirde istenen aromanın oluşması için bu işlem birkaç kez tekrarlanıyor ve hava almayacak şekilde bir tulum ya da bidonda 120 gün bekletilerek tüketime hazır hale getiriliyor ![]() yapılıyor ![]() |
![]() |
![]() |
|