Anlatım Türleri Ve Özellikleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anlatım Türleri Ve ÖzellikleriTürkçe sınavlarından mutlak soru olarak gelen anlatım türlerine ve özelliklerine buradan ulaşabilirsiniz ![]() ![]() A-ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 Olay, kişi, mekân ve zaman ortak öğeleridir![]() 2 Olaylar birinci şahsın ağzından anlatılabilir (Anlatıcı olay kahramanlarından biridir)3 Sanat metinleri öyküleyici anlatımla yazılır![]() 4 Olaylar ilahi bakış açısıyla anlatılabilir![]() 5 Olaylar 3 şahsın ağzından anlatılabilir (Olan biten bir kamera sessizliğiyle izlenip anlatılır![]() 6 Kişi, mekân ve zaman olay ve olay örgüsünü oluşturmak için kullanılan ögelerdir![]() 7 Öyküleyici anlatım hikâye, roman, anı, söyleşi, görüşme(mülakat) gibi metin türlerinde kullanılır![]() 8 Öyküleyici anlatımda bir olayın olması şarttır![]() 9 Yaşanmış olaylarda olay zinciri, kurgulanmış olaylarda olay örgüsü vardır![]() 10 3 Şahıs anlatımda anlatıcı her şeyi bilir![]() 11 Öyküleyici anlatım sanat metinlerinde ve öğretici metinlerde kullanılır![]() 12 Sanat metinlerinde anlatıcı kurmaca kişi öyküleyici metinlerde ise gerçek bir kişidir![]() 13 Kelimeler daha çok mecaz ve yan anlamda kullanılır![]() B-BETİMLEYİCİ ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 Betimlemeler açıklayıcı ve sanatsal betimleme olmak üzere ikiye ayrılır![]() 2 kişinin iç dünyasını anlatan betimlemelere tahlil(ruhsal portre) denir![]() 3 Kişinin dış görünüşünü anlatan betimlemelere simgesel betimleme denir![]() 4 Roman, hikâye, tiyatro, gezi yazısı, Şiir gibi türlerde kullanılır![]() 5 Kelimenin yan ve mecaz anlamlarına yer verilebilir![]() Sanatsal Betimleme: 1 İzlenim kazandırmak amacıyla yazılır![]() 2 Değişik duyulara seslenen özel ayrıntılar üzerinde durulur![]() 3 Ayrıntılar sübjektif olarak verilir![]() 4 Amaç sanat yapmaktır![]() Açıklayıcı Betimleme: 1 Bilgi vermek amacıyla yazılır![]() 2 Genel ayrıntılar üzerinde durulur![]() 3 Ayrıntılar objektif (olduğu gibi)olarak verilir![]() 4 Amaç sanat yapmak için değil, bir konu hakkında bilgi vermektir![]() 5 Değişik duyulara seslenen özel ayrıntılar üzerinde durulmaz![]() 6 Betimlenecek varlığa kişisel duygu ve düşünceler katılmaz![]() C-COŞKU VE HEYECANA BAĞLI (LİRİK) ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 Lirik anlatımda dil “heyecana bağlı işlev”de kullanılır![]() 2 Coşku ve heyecana bağlı anlatım daha çok şiir, roman, hikâye, tiyatro türlerinde kullanılır![]() 3 Öyküleyici anlatımda bir olay ve durumun anlatılması; betimleyici anlatımda kişi, durum ve varlıkların betimlenmesi; lirik anlatımda ise duyguların ifade edilmesi esastır![]() 4 Coşku ve heyecana bağlı anlatımlarda kelimeler daha çok mecaz ve yan anlamda kullanılır![]() 5 Öyküleyici anlatımlarda olay ve durumlar anlatılırken duygusal düşünceler katılmaz Coşku ve heyecana bağlı anlatımda duygular ve içinde bulunulan ruh hali yansıtılır![]() D-DESTANSI(EPİK)ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 Olağanüstü olaylar ve kişiler anlatılır![]() 2 Destan türünün yiğitçe havası vardır![]() 3 Yapıp etmeler yani fiiller ön plandadır![]() 4 Tarihi konular ve kahramanlıklar işlenir![]() 5 Etkileyici bir özellik taşır![]() 6 Sürekli hareket vardır![]() 7 Kelimeler mecaz ve yan anlamlarda kullanılabilirler![]() 8 Şiir, destan roman, hikâye, tiyatro, destansı anlatımın kullanıldığı türlerdir ![]() 9 Anlatımda abartıya yer verilebilir![]() 10 Sanatlı bir dil kullanılır![]() E-EMREDİCİ ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 Dil alıcıyı harekete geçirme işlevinde kullanılır![]() 2 Emir, telkin, öneri anlamı taşıyan ifadeler yer verilir![]() 3 Öğretici ve açıklayıcı yönleri vardır![]() 4 Cümlelerde fiiller hakimdir![]() 5 Uyulması beklenen bir üslubu vardır (Zorlama anlamı vardır)6 Sosyal hayatın düzenlenmesinde emredici anlatım kullanılır![]() 7 Trafik kuralları, bazı eşyaların kullanma kılavuzları, ilaçların kullanma kılavuzları emredici anlatıma örnek verilebilir![]() F-ÖĞRETİCİ ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 Dil daha çok göndergesel işlevde kullanılır![]() 2 Söz sanatlarına, kelimelerin mecaz anlamlarına yer verilmez![]() 3 Verilen bilgiler örneklerle ve tanımlarla pekiştirilir![]() 4 Daha çok nesnel cümleler kullanılır![]() 5 Açıklama, aydınlatma, bilgi verme amaçlarıyla yazılır![]() 6 Öğretici metnin anlaşılması ve yorumlanması için okuyucunun verilen bilgiyi kavrayabilecek birikime sahip olması gerekir![]() 7 İfade hiçbir engele uğramadan akıp gider![]() 8 Gereksiz söz tekrarı yapılmaz![]() 9 Ses akışını bozan, söylenmesi güç sesler ve kelimeler yoktur![]() 10 Dil ve ifade sade, gösterişsiz ve pürüzsüzdür![]() 11 Düşünce ve duygular kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir![]() 12 Bu anlatım türü daha çok ansiklopedilerde ve ders kitaplarında kullanılır![]() 13 Tarihi metinler, Felsefi metinler, Bilimsel metinler gibi bölümleri vardır![]() G-AÇIKLAYICI ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 Dil daha çok göndergesel işlevde kullanılır![]() 2 İfadeler kesin ve açıktır![]() 3 Kelimeler genelde gerçek(temel)anlamlarıyla kullanılırlar![]() 4 ”Tanımlama, açıklayıcı betimleme, sınıflandırma ,örneklendirme, karşılaştırma, tanık gösterme, sayısal verilerden yararlanma “ gibi düşünceyi geliştirme yollarından faydalanılır![]() 5 Yazarın amacı okuyucuyu bilgilendirmektir![]() 6 İfade hiçbir engele uğramadan akıp gider![]() 7 Gereksiz söz tekrarı yapılmaz![]() 8 Ses akışını bozan, söylenmesi güç sesler ve kelimeler yoktur![]() 9 Dil ve ifade sade, gösterişsiz ve pürüzsüzdür![]() 10 Düşünce ve duygular kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 155–156–157–158 ‘deki metinler H-TARTIŞMACI ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 Dil daha çok göndergesel işlevde kullanılır![]() 2 Düşünce ve duygular kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir![]() 3 Dil ve ifade sade, gösterişsiz ve pürüzsüzdür![]() 4 Gereksiz ifadelere yer verilmez![]() 5 Karmaşık ve anlaşılması güç cümleler kullanılmaz![]() 6 Ses akışını bozan, söylenmesi güç sesler ve kelimeler yoktur![]() 7 Savunulan ve karşı çıkılan görüşlere yer verilir![]() 8 İki farklı bakış açısının olduğu konular bu türde işlenmeye daha elverişlidir![]() 9 Fıkra, deneme, makale, röportaj gibi türlerde kullanılır![]() 10 Yeteneğe, bilgi ve deneyime göre yöntem belirlenir![]() 11 Eleştirici bir bakış açısıyla yazılırlar Anlatım tarzı sohbete varabilir![]() 12 İhtimal bildirmeyen, kesin, kanıtlanmış bilgiler kullanılır![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 160–161–162’deki metinler I-KANITLAYICI ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 İnandırma, aydınlatma, kendi görüşünü kabul ettirme amaç edinilir![]() 2 Kavramları tanımlama ve açıklama önemlidir![]() 3 Okuyucu ve dinleyiciyi ikna etmek, düşündürmek ve üzerinde durulan konudan uzaklaşmamak için bazı kelime, kelime grupları ve cümleler tekrar edilir![]() 4 Konuşmacı ve yazar üzerinde durduğu konuyu aydınlatmak ve düşüncelerini kabul ettirmek için örneklere başvurur![]() 5 Konuşmacı ve yazar konuyu aydınlatmak maksadıyla farklı kişilerin düşüncelerine müracaat eder![]() 6 Kelimeler ve kelime grupları gerçek anlamında kullanılır![]() 7 Dil daha çok göndergesel işlevde kullanılır![]() 8 ”Tanımlama, açıklayıcı betimleme, sınıflandırma örneklendirme, karşılaştırma, tanık gösterme, sayısal verilerden yararlanma “ gibi düşünceyi geliştirme yollarından faydalanılır![]() 9 Kanıtlayıcı anlatımda hitap edilen toplumun kültür düzeyi ve beklentileri önemlidir |
|
|
|