Anlatımın Oluşumu Konu Anlatımı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anlatımın Oluşumu Konu AnlatımıOkulda anlatımın oluşumu dersini aldıysanız ancak merak ettiğiniz bilgileri tam anlamıyla öğrenemediyseniz yada daha detaylı bilgileri öğrenmek istiyorsanız bu yazımızdan anlatımın oluşumu hakkında bilgileri öğrenebilirsiniz ![]() 1 Bir metin sadece dilbilgisi kurallarına göre düzenlenmez![]() 2 Dil öğelerinin ifade ettikleri husus ve durumlar arasında anlam bağıntıları vardır![]() 3 BAĞDAŞIKLIK: Dil öğelerinin ifade ettikleri husus ve durumlar arasındaki anlam bağıntılarına bağdaşıklık denir “Yollara daha mahzun bir ıssızlık çöküyordu ” cümlesinde kelimeler anlam olarak birbirini tamamlamıştır![]() 4 BAĞLAŞIKLIK: Dil öğelerinin dilbilgisi kurallarına uygun bir şekilde yan yana getirilmesine bağlaşıklık denir![]() 5 BAĞDAŞTIRMA: Kelimelerin yeni bir anlam ifade etmek için yan yana gelerek oluşturduğu söz gruplarına bağdaştırma denir Örnek: Çalı demetleri, ses çıkaran kağnılar6 Bağdaştırmalar dilde yaygın olarak kullanılan ifadelerle oluşturulabildiği gibi birbiriyle uyuşmayan kelimelerden de oluşturulabilir![]() 7 ALIŞILMIŞ BAĞDAŞTIRMA: Dilde yaygın olarak kullanılan ifadelerle oluşturulan bağdaştırmalardır Kelimeler ilk anlamlarıyla kullanılırlar Taş duvar, renkli cam vb![]() 8 ALIŞILMAMIŞ BAĞDAŞTIRMA: Birbiriyle uyuşmayan ifadelerden oluşturulan bağdaştırmadır Kelimeler yan ve mecaz anlamlarıyla kullanılır, imgesel, sanatlı bir anlatım vardır Dilsiz hayaller, taş kalp, renkli bir anlatım vb![]() 9 BAĞLAM: Kelime, kelime grubu ya da cümlelerin metinde bulunduğu yere bağlı olarak farklı anlamlar kazanmasına bağlam denir Örnek: Güneşli soğuk bir gündü Birbirlerini soğuk bir tavırla selamladılar ”cümlelerinde “soğuk” kelimesi kullanıldığı yere göre farklı anlamlar kazanmıştır![]() 10 Bağdaşıklığa uyulmamasından kaynaklanan anlatım bozuklukları dilbilgisiyle alakalı anlatım bozukluklarıdır![]() 11 Bağlaşıklığa uyulmamasından kaynaklanan anlatım bozuklukları, anlamla ilgili anlatım bozukluklarıdır |
|
|
|