Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Ayda Hangi Balık Yenmelidir?
Balığı her mevsim ve ayda sofralarınızda görmek istiyorsanız balık tüketirken bilmeniz gereken en önemli hususlardan bir tanesi hangi ayda hangi balığı yemeniz gerektiğidir Hangi ayda hangi balığın yenmesi gerektiğiyle ilgili uzmanların tavsiye ve açıklamalarını bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz  

OCAK
Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Cinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, pazarlarla kolayca bulunur tekir ve kırlangıç bolca avlanır Barbunya, kılıç, mercan, sinağrit az tutulur
ŞUBAT
Bu ayda kalkan mevsimi başlar Mayıs sonuna kadar devam eder Tekir yine bolca çıkar Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar Gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop lezzetle yenir
MART
Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Uskumru ciroz olmaya yüz tutmuştur Tavası ve pilakisi yapılabilir Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir Kofananın ızgarası olur Minakop ve tekir her zaman olduğu gibi lezzetlidir
NİSAN
Kalkan yine başta gelir En bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar Dolayısıyla diğer aylara oranla daha ucuzdur Bu ayda ve mayısta kılıç, ağustos ve kasım aylarında tutulanlar kadar lezzetli değildir Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, minakop, tekir ve barbunya çok tutulur Eşkina bu ayda görülür Levrek kadar lezzetlidir Uskumru artık çiroz olmuştur kaya balığı fazlaca avlanır ve ucuzdur
MAYIS
Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir Fazlaca çıktığından pazarlarda her gün bulmak mümkündür Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağını kaybetmiştir Kefal yine lezzetlidir
HAZİRAN
Bu ayda balıklar az tutulur Dip balıkları yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler Bu nedenle haziran ayı balıkçılık açısından verimsizdir tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinarit, levrek ve eşkina bulunur Fakat pahalıdır
TEMMUZ
Sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ortasına kadar lezzetini devam ettirir Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişlidir Tekir ve barbunya yine lezzetlidir Kefal bu ayda lezzetsizdir ve üretimi azdır
AĞUSTOS
Çingene palamutu mevsimini açar Boyu uskumru kadar veya biraz daha iridir Levreğe bile tercih edilir Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz Kolyozun tavası, pilakisi yapılır İzmarit lezzetini bulmuştur Kefal tavsiye edilmez
EYLÜL
Sardalye ve kılıç lezzetlidir Palamut irileşir Her türlü pişirilmeye elverişlidir Lüfer bu dönem pahalıdır Kolyoz, istavrit ve kırlangıç bolca çıkar
EKİM
Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları aydır Bu nedenle bol miktarda tutulur Uskumru turfanda olarak kendisini gösterir Lüfer tam lezzetini kazanmıştır İstavritte yağlanmıştır Palamut bolca çıkar Tekir, barbunya, kılıç, levrek, sinağrit, mercan, sardalya, eşkina, minakop, torik, izmarit, iztrangiloz ve aterina gibi balıkları nispeten ucuz olarak temin etmek mümkündür
KASIM
Uskumrunun en iyi zamanıdır Kasım ayında bol bulunan ve lezzetli olan balıklar bu ayda da lezzetlidir Torik akışı başlamıştır Lakerdası yapılır Pisinin en nefis olduğu aydır
ARALIK
Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır Hamsi de lezzetlidir Tekir bol bulunur
|