![]() |
Sultan İi Osman Farisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sultan İi Osman Farisi(17 ![]() ![]() Onaltıncı Osmanlı padişahı olan Sultan II ![]() "Farîs" ve "Farisî" mahlaslarıyla şiirler yazdı ![]() ![]() GAZEL Gördüğü m gibi seni oldu gönül avare Nice arz eyleyeyim aşkumı sen hünkâre ![]() Yoluma doğrı giderken nideyin ol fettan Sinleme urdu anun kirpiği mühlik yâre ![]() Yüzi gül gönce dehen kameti bir taze nihâi : Nice kul olmayayın ol şehe ben biçâre ![]() Görmedüm ancılayın dilber-i nazükteni ben Canum bezi ideyin ol kaşı râ dildâre ![]() Farasî değme güzel sevmez iken neyleyeyim Aşıkı itdi beni devr-i kühen ol yâre ![]() Açıklama Seni görür görmez gönlüm avare oldu Sen hünkârıma aşkımı nasıl arzedeyim? Ben doğru yoluma giderken nideyim ki o fettan, Kirpiği ile sineme tehlikeli bir yara açtı, Bu gül yüzlü, gonca ağızlı, taze fidan boyluya, Bu sultana, ben biçare nasıl kul olmayayım? Onun gibi nazik tenli bir dilberi görmedim O kaşları (R) harfine benzeyen ve gönüle hükmeden sevgiliye canımı feda edeyim (etsem yeridir) ![]() Farasî, yanağından bir öpücük alabilecek mi ey sevgili, Rabdan dilerim ki bu heves bir efsane olmasın ![]() |
![]() |
![]() |
|