Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
macau, makao, tarihi

Makao (Macau) Ve Makao Tarihi

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Makao (Macau) Ve Makao Tarihi

Makao (Portekizce: Macau, Çince- Aomen) Tam adı: Çin Makao özel yönetim bölgesi, Çin'in güney kıyısında bulunan, 20 Aralık 1999 tarihine kadar Portekiz'e bağlı sömürgesiydi, bu tarihten itibaren Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel yönetim bölgesi olmuştur Aynı adlı yarımadada, (Guangzhou) Guangcu'nun (eski Kanton) 115 km kadar doğusunda, Hongkong'un batısında, (Zhu Jiang) Cu Ciang ırmağı kıyısında yer alan Makao, kıyılarının açığındaki iki küçük adayı (Tayfa ve Koloan) (Taipa ve Coloane) da içerir

Yüzey şekilleri

Makao-Çin sınırı

Makao kulesi

Igreja da Sé Katedrali‎, Makao

Makao, aşağı yukarı bütünüyle kentleşmiştir ve tarıma ayrılan alanlar toplam yüzölçümün ancak %10'unu bulur İklim tropikal, yıllık sıcaklık ortalaması 22 °C, yıllık yağış ortalaması 1800 mm'dir

Toplum yapısı

Makao nüfusunun %99'unu Çinliler, %1'ini Portekizliler ve yabancılar oluşturur En yaygın dildin de Budizm'dır Çince (Kanton lehçesi), en yaygın
Macau Dinsel Şeması Dinsel Topluluklar

Yüzde
Budizm
89% Hristiyanlık
9% Taoculuk
2%

Ekonomi

Ekonominin başlıca kesimi olan sanayide, başlıca kollar arasında dokuma sanayisi, oyuncak yapımı, elektronik gereçler yapımı, yapay çiçek sanayisi, vb sayılabilir Turizm ve kumarhaneler (yakındaki Hongkong'da kumar yasaktır) önemli ek gelir kaynakları oluşturur: Yılda 5 milyonu aşkın turist
Besin açısından Makao, büyük ölçüde Çin ve Hongkong'dan yapılan dışalıma bağımlıdır; ama dış satımın yüksekliği sayesinde, dış ticaret bilançosu olumludur
Altyapıyı geliştirmek için birçok tasarı uygulamaya konmuştur

Tarih ve yönetim

1557'de Portekizlilerin bir ticaret üssü ve Çin'de misyonerlik çalışmaları merkezi olarak kurdukları Makao'nun yönetimi, 1887'de Çin hükümeti tarafından Portekiz'e bırakılıp, bu antlaşma 1979'da yenilendi 1987'de Çin ile Portekiz arasında, Makao'nun 1999'da Çin'e geri verilmesini öngören bir antlaşma imzalandı
1976'da büyük ölçüde özerklik tanınan, 1990'da özerkliğin sınırları yeniden genişletilen Makao, 1999'a kadar Portekiz hükümeti tarafından atanan bir vali tarafından yönetilmekteydi

Coğrafya

Makao'da en iyi mevsim Kış'dır (Ekim - Aralık) günlerin güneşli & ılık ve nemin çok düşük olduğu zamanlarda Kış (Ocak - Mart) oldukça soğuk fakat güneşlidirİlkbahar'da (Nisan'dan başlar), nem artmaya başlar ve Yaz'ın (Mayıs'dan Eylül'e) iklim ılıktır,ve nemli yağmurlar Tayfun'lara sebep olur

Kardeş şehirler

[size="2">Lotus meydanında, Geniş "]
      • Lizbon Portekiz[/size]
      • Porto Portekiz
      • Brüksel Belçika
      • São Paulo Brezilya
      • Danang Vietnam
      • Luanda Angola
      • Coimbra Portekiz
      • Linköping İsveç
Makao hakkında
  • Tam adı: Makao Özel Yönetim Bölgesi
  • Yüzölçümü: 254 km²
  • Başkenti: Makao
  • Para birimi: Pataka
  • Dili: Portekizce, Çince
  • Nüfusu: 461 833 kişi (2002 tahmini)
  • Ortalama ömür: 8178 yıl (2002 tahmini)
  • Okur Yazarlık Oranı: % 90 (1981 tahmini)
  • Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 17 600 $ (2001 tahmini)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com