Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
zigurat

Zigurat

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zigurat

Mısır'da piramitleri Mezopotamya'da ziguratları ve
Hindistan'da İndus Vadisi'ndeki büyük kentleri inşa eden uygarlıkların ortaya çıktığı dönem Ancak aynı tarihlerde güneydoğu İran'da da görkemli bir uygarlığın varlığı kısa süre öncesine kadar bilinmiyordu
Jiroft kenti yakınlarındaki iki höyükte başlattıkları kazılarda olağanüstü eserlere rastlamışlar Höyüklerden birinin 400 x 400 metre boyutlarında kerpiçten bir platform üzerinde 250 x 250 metre boyutlarında ikinci bir platform onun üzerinde de izleri görülen üçüncü bir kattan oluştuğu belirlenmiş Yapı 1000 kilometre uzaktaki Mezopotamya'da tapınak olarak kullanılan basamaklı ziguratları andırıyor Mecidzade'ye göre eğer bu gerçekten bir ziguratsa bilinenlerin en büyüğü ve en eskisi
bulduğu yapının MÖ 2300 yıllarında inşa edilmiş olduğunu iddia ediyor Ancak Berlin'deki Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden Margarete van Ess Uruk'taki bir ziguratın MÖ 3150 yıllarında yapılmış olduğunu belirtiyor Aslında Jiroft'taki kazıların dikkat çeken tarafı keşfedilen mühürlerin bolluğu ve çeşitliliği Araştırmacılar genellikle tüccarlar ve yazıcılar tarafından imza olarak kullanılmaktaydı Bunlardan çok sayıda bulunması uygarlığın ticaret ilişkileri dini ve yönetim biçimi hakkında ayrıntılı bilgiler sağlıyor
İndus Vadisi'nde yapılanlarda görülenler gibi
timsaha benzeyen bir şekil resmedilmiş Başka mühürler de Afganistan ve Mezopotamya'dakullanılanlarla benzeşim gösteriyor Ancak arkeoloji dünyasını asıl heyecanlandıran iki küçük parça Pittman bunların üzerindeki kabartmaların ne resim ne de geometrik şekiller olduğuna dikkat çekerek bir yazılı metnin parçaları olabileceği görüşünde

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com