Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alb, çiğiltepe, komutanı, reşat, tümen

57. Tümen Komutanı Alb. Reşat Çiğiltepe

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

57. Tümen Komutanı Alb. Reşat Çiğiltepe

Büyük Taaruzun ikinci gününde 1922 yılının 27 Ağustosunda muharebenin ve belki de ülkenin ulusun kaderini etkileyecek en önemli adım Çiğiltepe'nin
işgalden temizlenmesidir Bu tepe Sincanlı Ovasından Dumlupınar'a kadar tüm yaşamsal bağlantıların kontrol noktasıdır

Bu tepenin ele geçirilmesi görevi 57 Alay'a ve onun başında Yarbay rütbesiyle İnönü ve Sakarya Savaşlarında üstün başarılar elde etmiş Reşat Beye doğrudan Başkomutan Mustafa Kemal tarafından verilir

aaaaen üç yıl öncesinin 27 Ağustos'unda sabah saat on otuzda Mustafa Kemal telefonla Albay Reşat'ı arar cepheden

- Reşat Bey bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız?

- Komutanım yarım saat sonra alacağız

- Başarılar diliyorum

Yalnızca on beş dakika sonrasıdır

- Halen direnişin sürdüğünü görüyorum Gözümüz o tepede çok önemli

- Komutanım tepeye bir tümen asker yığmışlar direniyorlar Ama alacağız Komutanım mutlaka alacağız

Saat 11 00:

- Reşat Beyi istiyorum

- Komutanım Reşat Bey Komutanım Reşat Bey size bir mesaj bırakarak intihar etti

Okuyorum komutanım

"Yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam Komutanım"

Mustafa Kemal'in gözlerinden yaşlar boşanır "Allah rahmet eylesin" der "Reşat Bey büyük bir vatanseverdir"

Saat 11 45:

Başkomutanın telefonu çalar

-Çiğiltepe alınmıştır komutanım Arz ederim

"Eğer bir gün yolunuz Sandıklı-Afyon arasına düşerse lütfen O'nu ziyaret ediniz Marmaris Bodrum Kuşadası Antalya Fethiye gibi hemen çoğunluğumuzun yılda en az bir kez tatil için geçtiği yol üzerindedir O Her gün on binlerce aracın geçtiği yolda herkes bakar da O'nu görmez Daha doğrusu görmezlikten geliriz o küçücük tabelayı! Belli belirsiz şu ibareyi okursunuz "Albay Reşat Bey-Çiğiltepe Şehitliği 10 km!

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com