![]() |
Kanuni'yi ''Muhteşem Süleyman '' Yapan Olay |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanuni'yi ''Muhteşem Süleyman '' Yapan OlayKanuni Sultan Süleyman*********ın Fransa Kralı 1 ![]() ![]() ![]() Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1526 yılında yazılan ve 1990 yılında bulunan mektup Türk-Fransız diplomatik ilişkilerinin başlangıcını aydınlatıyor ve Kanuni Süleyman*********ı Avrupa*********da *********Muhteşem Süleyman********* yapan olaya ışık tutuyor ![]() Fransa*********da Türkiye Mevsimi faaliyetleri çerçevesinde Paris yakınlarındaki Ecouen Şatosu*********ndaki Ulusal Rönesans Müzesi*********nde başlayan *********Birinci François ve Muhteşem Süleyman: Rönesans*********ta Diplomasi Yolları********* adlı sergide Kanuni*********nin François*********ya yazdığı üç mektup sergileniyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FRANCO-TÜRK DİPLOMASİSİ İşte bu olay iki ülke arasında ilk diplomatik temasın kurulmasını sağlar ![]() ![]() Rönesans Müzesi*********nde 15 Şubat*********a kadar sürecek sergide ayrıca iki liderin başlattığı Franco-Türk diplomasinin adım adım ilerlediğini belgeleyen dökümanlar gravürler arşivler anlaşmalar ve sanat eserleri de yer alıyor ![]() ![]() ![]() SEN Kİ FRANSA ÜLKESİNİN KRALI FRANÇOİS*********NIN ''Ben ki Sultanlar sultanı hakanlar hakanı hükümdarlara taç veren Allah*********ın yeryüzündeki gölgesi Akdeniz*********in ve Karadeniz*********in ve Rumeli*********nin ve Anadolu*********nun ve Karaman*********ın ve Rum*********un ve Dulkadir Vilayeti*********nin ve Diyarbakır*********ın ve Azerbaycan*********ın Acem*********in ve Şam*********ın ve Halep*********in ve Mısır*********ın ve Mekke*********nin ve Medine*********nin ve Kudüs*********ün ve bütün Arap diyarının ve Yemen*********in ve daha nice memleketlerin ki yüce atalarımızın ezici kuvvetleriyle fethettikleri ve benim dâhi ateş saçan zafer kılıcımla fetheylediğim nice diyarın sultanı ve padişahı Sultan Bayezıd Hân*********ın torunu Sultan Selim Hân*********ın oğlu Sultan Süleyman Hân*********ım ![]() Sen ki Fransa ülkesinin kralı François*********sın ![]() ![]() ![]() ![]() Padişahların savaş kaybetmesi ve esir düşmesi olağanüstü şaşırtıcı değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|