![]() |
Türkler'in İlk Sahte Parası.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkler'in İlk Sahte Parası..tahoma">Türklerin ilk sahte parası Çanakkale Savaşı sırasında "Muzaffer" isimli bir zabit tarafından yapılmıştır ![]() tahoma"> Gönüllü olarak Çanakkale cephesine giden zabit (subay) adayı Mehmet Muzaffer Bey;in alayının otomobillerine lastik satın almak için bir gecede (1916 yılı baharı) yaptığı sahte 100 liranın ön yüzünü ekte gönderiyorum ![]() tahoma"> ![]() ![]() ![]() ![]() tahoma"> Muzaffer yaptığı taklit paradaki bu ibareyi değiştirerek şöyle yazmıştı: "Bedeli Çanakkale ;de altın olarak tesviye olunacaktır ![]() ![]() ![]() tahoma"> Olayın gelişimi ![]() ![]() tahoma"> Alayın kamyon ve otomobil lastiği ile diğer bir takım malzemeye ihtiyacı vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tahoma"> O yıllarda İstanbul;da otomobil ve kamyon nadir rastlanan vasıtalardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tahoma"> " bana bak oğlum! Ben askerin ayağına postal sırtına kaput alacak parayı bulamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tahoma"> Muzaffer selamı çaktı dışarı çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tahoma"> Muzaffer bunları düşüne düşüne Beyazıt Meydanı;na vardı birden durdu ![]() ![]() tahoma"> Doğru tüccar Yahudi; nin yanına gitti: tahoma"> " Paranın tediye muamelesi akşamüstü bitecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tahoma"> Tüccar "peki" dedi ![]() ![]() tahoma"> "Altın para vermiyorlar kağıt para verecekler" tahoma"> Yahudi yine "peki" dedi ![]() tahoma"> Ertesi sabah Muzaffer Merkez Kumandanlığından sağladığı araba ve neferlerle ezan vakti Yahudi;nin kapısındaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tahoma"> Üç gün sonra Yahudi elindeki yüzlük kaimeyi bozdurmak üzere Osmanlı Bankası;na gitti ![]() ![]() tahoma"> Muzaffer ![]() ![]() ![]() ![]() tahoma"> " Bedeli Çanakkale ;de altın olarak tesviye olunacaktır ![]() tahoma"> Onun burada altın dediği Çanakkale'de Mehmetçiğin akıttığı ![]() ![]() tahoma"> Sahte paraya gelince ![]() ![]() ![]() tahoma"> Yahudi tüccar bunu mesele yapmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|