Türk Ölçü Birimleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türk Ölçü Birimleri[b][size="5">[color="]1 'Abi geçen bi balık yakaladık nah[/size]kolum gibi' 2 'Muhsin abi geıçen bi wooferalmışım öküz gibi ses çıkarıyo ![]() Mukemmel abi' 3 'Kaç karış?'4 Yol tarifinde bir ölçü birimiolarak yüz metre 1 yuz metre = 300metre 5 Kedi kadar fare6 Başarılı bir Türk aşçı Fransa'dabir luks otele transfer edilir ![]() Diger aşçılara bazı tarifler öğretmesi gerekmektedir Geçerlerocağın başına bizimki başlar: - bir tutammaydonoz bir tutamkarabiber yetecek kadar su![]() ![]() ![]() Fransiz dayanamaz sorar: - bunlarin bir ölçüsü yok mu? -bizimki terslenir: - ben ne diyorum? Bir tutam olacak demedim mi? 7 'Göt kadar' gibi söylendiğindesadece Türkler'in anlaması muhtemel ![]() hatta bazen Türk olanların dahi anlamakta zorluk çektiği ve sizin karşınızdaki kişinin nasıl bir ortamda yetiştiği sosyo kültürelyaşantısı gibi konularda derin tespitler yapmanıza sebebiyet veren ölçü birimleridir ![]() -kac metrekare lan senin ev ?-göt kadar ya ![]() ![]() ![]() ![]() 8 Ayrıca yön tariflerinde de çığıraçmış olmaları kaçınılmazdır ![]() -ne tarafta abi bu dükkan ![]() -şeyiministikametinde ![]() gibi![]() 9 Bir demet maydanoz![]() 10 İki tutam karabiber![]() 11 Bir diş sarımsak![]() 12 Bir avuç fındık![]() 13 Bir tepeleme çay kaşığı tuz![]() 14 Bir silme çay kaşığı tuz![]() 15 İki rekât namaz![]() 16 Bir adım yol![]() 17 Bir dünya iş![]() 18 Bir araba laf Vs![]() 19 Aşure kazanı20 Kafam kadar21 Burdan sana kadar bilemedinkapıya kadar ![]() 22 Bir de bunların trakya insanınaözgü olanları vardır ki genelderevaçta olmama nedenleri nezaketsizliktir: iki güzel örneği: küçük ev = bülbüll büzüğü kadar yenilen az yemek = kedi çükü kadar bişey yedim ![]() 23 Üç kalem mal![]() 24 İki satır yazı![]() 25 Bir tek rakı![]() 26 İki duble rakı![]() 27 Beş posta ![]() ![]() Vs![]() 28 Alabildiğince un![]() 29 Kasıktan dize kadar![]() ![]() ![]() ![]() 30 Türk'ün kendisi ölçü birimidir:Türk kadar kuvvetli bir Türkdünyaya bedel 31 Kavgaya giderken 'bir kamyonadam' toplanır sayı belirtmek icinuygun bir sıfattır ![]() 32 Çok uzakta: taa anasının ![]() inda33 Çok uzakta: Allah'ın unuttugu yerde34 Çok uzakta: Allahin s![]() ![]() tirettiği yerde 35 İki bıyık bükümü sağa36 Üç evlek ileri37 Bir zaman ölçüsü olarak sigara:- hadi ne zaman gidiyoruz? - sigaram bitince gideriz ![]() 38 Bir cimcik un![]() 39 Bir fiske tuz![]() 40 Göz alabildiğine geniş
|
|
|
|