![]() |
Mutfak Terimleri Sözlüğü G Harfi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfak Terimleri Sözlüğü G HarfiMutfak Terimleri Sözlüğü G Harfi Gah (Yöresel Tanım) : Elma kurusu Galeta Unu (Galeta tozu) : Bayat ekmeklerin ezilip elenmesi ile elde edilen toz (pane yemeklerde kullanılır) ![]() Ganaş (Guanache) : Pasta yapımında kullanılan çikolata kreması ![]() Garnisaj (Garnissage) : Garnitürleme; yemeğin yanına veya içine garnitür koyma ![]() Garnitür (Garniture) : Her çeşit yemeğin yanında, üzerinde etrafında, içinde verilen çeşitli yiyecek maddeler ![]() Gastronomik (Gastronomique) : İyi yemek yapma sanatıyla ilgili ![]() Gastrik (Gastirque) : Şekeri karamela yaptıktan sonra, sirke ilavesi ile sulandırılmış kahverengi sıvı (dömiglastan tatlımsı sos yapmada kullanılır) ![]() Gastronom (Gastronome) : Yeme içme sanatıyla ilgili ![]() Gastronomi (Gastronomie) : İyi yemek hazırlama sanatı ![]() ![]() Gastronorm (Gastro-Norme) : Uluslararası standart ölçülerdeki mutfak araç - gereçleri (tepsi, fırın vs ![]() ![]() Gato (Gateau) : Yaş pasta, normal pasta ![]() Gavata (Yöresel Tanım) : Yeşil domatese benzer bir sebze ![]() Gavut (Yöresel Tanım) : Patlamış mısırın un hali ![]() Gebere (Yöresel Tanım) : Kapari ![]() Geçirme : a- Soğuk veya sıcak sudan geçirme; soğutma veya sıcaklaştırma ![]() ![]() ![]() Gelişi Güzel Doğrama : Şekline bakılmaksızın rastgele doğrama yöntemi ![]() ![]() Geridon (Gueridon) : Salonda üzerinde müşteriye yemek servisi yapılır ![]() ![]() Gendime (Yöresel Tanım) : Aşurelik buğday, yarma ![]() Gevrek : Kolayca kırılıp ufalanan ![]() Gevşetme : Yumuşatma ![]() ![]() Gezdirmek : Bir şeyi başka bir şey üzerine dolaştırarak dökmek ![]() Glas Dö Viyand (Glace de viande) : Dömiglas veya başka bir et suyunu kaynatarak çektirme sonucu elde edilen sos özü (yemeğe tat vermek için biraz glas dö viyand ilave edilir) ![]() ![]() Glas Royal (Glace royal) : Yumurta akı, 2-3 damla limon suyu ve pudra şekeriyle yapılıp pastaların üzerini süslemeye ve pastacılık dekoru yapmak için kullanılan bir süsleme unsuru ![]() Glasaj (Glaçage) : Glase yapma usulü, parlatma, cilalama ![]() ![]() Glase (Glace) : a- Arpacık soğan, havuç ve şalgamı şeker, tereyağı ve az su ile pişirme usulü ![]() ![]() ![]() Glikoz : Koyu şuruba benzer şeffaf şeker ![]() ![]() Glüten : Unda bulunan yapışkan proteinli madde ![]() ![]() Göce : Arpadan yapılan bir bulgur çeşidi ![]() Görgüt (Yöresel Tanım) : Kurutulmuş kavun dilimleri ![]() Gömlek Yağı : Tef yağı ![]() ![]() Granüle (Granulee) : Tel şehriye biçiminde, çikolata ve çeşitli renklerde hazır satılan pasta süsleme unsuru ![]() Graten (Gratin) : Üzeri salamandrada kızartılmış yemek; ogreten ![]() Gratine : Bir yemeğin üzerini hararetli ateşte kızartma usulü ![]() Gratine Yapma : Yemeğin veya yiyeceğin üzerini salamdrada veya fırında kızartma ![]() Griye (Grille) : Bir yemeği ızgarada pişirme usulü ![]() Gurmand (Gourmand) : Çok yemek yiyen kimse ![]() ![]() Gurme (Gourmet) : Yemek ve şarap tadından iyi anlayan kimse ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|