Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
harfi, mutfak, sözlüğü, terimleri

Mutfak Terimleri Sözlüğü G Harfi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfak Terimleri Sözlüğü G Harfi



Mutfak Terimleri Sözlüğü G Harfi

Gah (Yöresel Tanım) : Elma kurusu

Galeta Unu (Galeta tozu) : Bayat ekmeklerin ezilip elenmesi ile elde edilen toz (pane yemeklerde kullanılır)

Ganaş (Guanache) : Pasta yapımında kullanılan çikolata kreması

Garnisaj (Garnissage) : Garnitürleme; yemeğin yanına veya içine garnitür koyma

Garnitür (Garniture) : Her çeşit yemeğin yanında, üzerinde etrafında, içinde verilen çeşitli yiyecek maddeler

Gastronomik (Gastronomique) : İyi yemek yapma sanatıyla ilgili

Gastrik (Gastirque) : Şekeri karamela yaptıktan sonra, sirke ilavesi ile sulandırılmış kahverengi sıvı (dömiglastan tatlımsı sos yapmada kullanılır)

Gastronom (Gastronome) : Yeme içme sanatıyla ilgili

Gastronomi (Gastronomie) : İyi yemek hazırlama sanatı Yemek sanat alanı

Gastronorm (Gastro-Norme) : Uluslararası standart ölçülerdeki mutfak araç - gereçleri (tepsi, fırın vs)

Gato (Gateau) : Yaş pasta, normal pasta

Gavata (Yöresel Tanım) : Yeşil domatese benzer bir sebze

Gavut (Yöresel Tanım) : Patlamış mısırın un hali

Gebere (Yöresel Tanım) : Kapari

Geçirme : a- Soğuk veya sıcak sudan geçirme; soğutma veya sıcaklaştırma b- Süzgeçten geçirme, süzme c- Elekten, süzgeçten, mikserden geçirerek ezme usulü

Gelişi Güzel Doğrama : Şekline bakılmaksızın rastgele doğrama yöntemi Amacın sadece parçalamak olduğu ve parça büyüklüğünün önemi olmayan doğrama şekli

Geridon (Gueridon) : Salonda üzerinde müşteriye yemek servisi yapılır Garsonun servis anında üzerinde porsiyonlama, hazırlık ve dağıtım yaptığı küçük tezgah veya masa

Gendime (Yöresel Tanım) : Aşurelik buğday, yarma

Gevrek : Kolayca kırılıp ufalanan

Gevşetme : Yumuşatma Sulandırma

Gezdirmek : Bir şeyi başka bir şey üzerine dolaştırarak dökmek

Glas Dö Viyand (Glace de viande) : Dömiglas veya başka bir et suyunu kaynatarak çektirme sonucu elde edilen sos özü (yemeğe tat vermek için biraz glas dö viyand ilave edilir) Dömiglastan iki kat daha kuvvetli ve lezzetli bir et kolaylığıdır

Glas Royal (Glace royal) : Yumurta akı, 2-3 damla limon suyu ve pudra şekeriyle yapılıp pastaların üzerini süslemeye ve pastacılık dekoru yapmak için kullanılan bir süsleme unsuru

Glasaj (Glaçage) : Glase yapma usulü, parlatma, cilalama Kuvertürle pastanın üzerini kapama

Glase (Glace) : a- Arpacık soğan, havuç ve şalgamı şeker, tereyağı ve az su ile pişirme usulü b- Etler için; bir eti kendi sosu ile ıslatarak parlatma usulü c-Pastacılık için; bazı deserlerin (tatlıların) üzerine pudra şekeri dökerek salamandrada gratine yapma ve parlatma (cilalama) usulü

Glikoz : Koyu şuruba benzer şeffaf şeker Tatlı şurubunda ve birçok pasta yapımında kullanılır

Glüten : Unda bulunan yapışkan proteinli madde Hamurun özlü olmasını ve mayalanarak iyi kabarmasını sağlar

Göce : Arpadan yapılan bir bulgur çeşidi

Görgüt (Yöresel Tanım) : Kurutulmuş kavun dilimleri

Gömlek Yağı : Tef yağı Hayvanların karın kısmında bulunan ince tülbent biçimindeki yağ tabakası

Granüle (Granulee) : Tel şehriye biçiminde, çikolata ve çeşitli renklerde hazır satılan pasta süsleme unsuru

Graten (Gratin) : Üzeri salamandrada kızartılmış yemek; ogreten

Gratine : Bir yemeğin üzerini hararetli ateşte kızartma usulü

Gratine Yapma : Yemeğin veya yiyeceğin üzerini salamdrada veya fırında kızartma

Griye (Grille) : Bir yemeği ızgarada pişirme usulü

Gurmand (Gourmand) : Çok yemek yiyen kimse Obur

Gurme (Gourmet) : Yemek ve şarap tadından iyi anlayan kimse Yemek yeme sanatını bilen kişi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.