Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
karsambaç

Karsambaç Nedir

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karsambaç Nedir



Karsambaç, rendelenmiş buz veya temiz karın üzerine tatlı bir şurup ekilerek hazırlanan bir tatlıdır Güney illerinde rastlanan bir tatlıdır Yayla kültürü olan bölgelerde rastlanır Şehirde bahar, yüksek yaylalarda ise hala sert iklimin sürdüğü zamanlarda yenildiğinde ilginç bir zıtlık ortaya çıkar

Hazırlama ve sunum

Karsambacın iki ana unsuru vardır: Buz ve şurup Buz büyük bir kalıptan traşlanarak elde edilebileceği gibi temiz karlar da toplanabilir Tek kişilik porsiyon olarak kaseye doldurulan karın üzerine tatlı bir şurup gezdirilir Üzerine süs olması için nane yaprağı veya şeker edilebilir Kar toplarken dikkat edilmesi gereken unsur karın üst tabakasını ince olarak alıp atmaktır Böylece havadaki toz ve diğer parçacıkların temas ettiği kısım atılmış olur Altta hava ile uzun süre temas etmemiş olan kar kürek veya kaşık yardımıyla toplanır Karın zemindeki sularla, toprak ve otlarla temas etmemiş olmasından emin olmak için karın her küremede kuru ve beyaz olmasına dikkat edilmelidir Tepeleme bir kaseye doldurulan buz şurup için hazırdır Burada çok değişik tatlı karışımlar kullanılabilir Aşağıda verilenler sıkça rastlanan çeşitlerdir

Pekmez, en sık rastlanan karsambaç şurubudur

Kızılcık şerbeti, bu şekilde yapılan karsambaç bicisiz Bici bicidir

Tatlı şurubu, baklava, şöbiyet gibi şuruplu veya künefe gibi şıralı tatlıların dibinde artmış olan şurupların kar üzerine ekilmesiyle yapılır Özellikle bir süre tatlı ile beklemiş şuruplardan gelen tatlının hafif tadı değişik bir karsambaç yaratır

Şerbetler, değişik meyvelerle hazırlanmış her türlü koyu şerbet özü

Dünya mutfağında karsambaç

Karsambaca çok benzeyen bir tatlı Amerika'nın Louisiana eyaletinde yapılmaktadır Temizce toplanan karın üzerine şeker kamışı şurubu ekilir Bazı hazırlama türlerinde buza vanilya, süt ve şeker gibi dondurma malzemeleri veya çırpılmış yumurta akı katılabilir Bu şekilde hazırlanan tatlıya Kar dondurması (snow ice cream) denilir Kanada mutfağında yapılan tire d'í©rable (tir dörabl okunur) da kar kullanılarak yapılan benzer bir tatlıdır Akağaç şurubunun kaynatılarak hafifçe ağdalaşması sağlanır Bu şurup temiz karın içine dökülerek çabuk donması ve karamelimsi bir doku alması sağlanır Karsambaçtan farkı karın yenmemesi, donan şurubun çatalla çekilerek ayrıca servis edilmesidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.