11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyet Ürünlerin Sebep Olduğu Hastalıklar
Diyet Ürünlerin Sebep Olduğu Hastalıklar
Kalorisi az olarak bilinen diyet ürünler bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor
Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt Şefika Aydın, “Yapay tatlandırıcılar” hakkında bilgi verdi
“LİGHT”, “DİYET”, “ŞEKERSİZ”, “KALORİSİZ” VEYA “DİYABETİK” İBARELERİ BESİNLERİN SINIRSIZ TÜKETİLEBİLECEĞİ ANLAMINA GELMEZ
Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden hastalıkların tedavisi için medikal tedavinin yanı sıra en etkin yol diyet tedavisidir Bu hastalıkların tedavisi için diyetlerinde şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketimi kısıtlanır Kısıtlamanın yanı sıra; diyabetli hastalarda tatlı algılama duyusunun azalması ve tatlı yiyeceklerin genelde sevilmesinden dolayı tatlı yeme isteği artmaktadır Bu ihtiyaçtan dolayı; şeker yerine kullanılabilecek, aynı tadı veren ancak sağlık açısından sakıncası olmayan düşük kalorili veya kalori içermeyen bazı yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır Yapay tatlandırıcılar genel olarak 2 gruba ayrılır:
1) Enerji İçerenler
Sükroz: Sofra şekeri olarak da bilinen şeker pancarı ve kamışından elde edilen bir disakkarittir Bal, mısır şurubu ve esmer şekerin yapısındadır
Fruktoz: Fruktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunmaktadır Diyabetik ürünlerin yapımında da kullanılmaktadır
Sorbitol: Sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunmaktadır Günlük alım miktarı 30 gramı geçtiğinde hazımsızlığa ve ishale yol açabilir
Mannitol: Tatlılık derecesi glikoz kadardır Gıda sanayinde, ciklet ve şeker üretiminde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır
Ksilitol: Meyve ve sebzelerde ( Çilek, malta eriği, karnabahar ) bulunmaktadır Diş çürüklerine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır
2) Enerji İçermeyenler
Aspartam: Ülkemizde diyabetik baklavada, diyet içeceklerde, kahvaltılık tahıllarda, süt, yoğurt, tatlı, çay ve kahvede kullanılabilmektedir
Asesülfam-K ( Asesülfam potasyum ): Çay, kahve, kahvaltılık tahıl, tatlı, çiklet, meyve ve diğer yiyeceklerde kullanılabilir
Sakkarin: Çay şekerinden 300–400 kat daha fazla tatlıdır Yüksek dozda sakarin alımının hayvanlarda üriner sistem tümörlerine neden olduğu ortaya çıkınca insanlarda sakarin kullanımının kanser ile ilişkisi olabileceği riski nedeniyle kullanımı yasaklamıştır
Siklamat: Sukroza göre 30 kere daha tatlıdır Aşırı siklamat alımı ishale neden olmaktadır
İDEAL BİR TATLANDIRICI NASIL OLMALIDIR?
Sağlık Bakanlığının “özel beslenme amaçlı gıdalar” tebliğinde kullanılmasına izin verilen yapay tatlandırıcılar belirlenmiştir İdeal bir tatlandırıcı; şekerin duyusal özelliklerini içeren, çözelti halindeyken renksiz, kokusuz, suda çabuk eriyebilen, ekonomik, fonksiyonel, ısıya dayanıklı, düşük kalorili, ağızda acı ve metalik tat bırakmayan hoş bir tada sahip olmalıdır Toksik ve kanserojenik olmamalıdır
TATLANDIRICI İLE HAZIRLANMIŞ ÜRÜNLERİN TÜKETİM SIKLIĞINA VE MİKTARINA DİKKAT!
Daha çok tercih edilen yapay tatlandırıcılar enerji içermeyenler olup tablet formu sıkça kullanılmaktadır Özellikle tablet formu yüksek ısıda acı tat bırakmasından dolayı kaynamakta olan besinin içerisine atılmamalıdır Diyabetliler, obezler, ve kilolarını korumak isteyen kişiler için enerji içermeyen tatlandırıcılarla yapılan hazır yiyecek ve içeceklerin tüketimi sıklığına ve miktarına dikkat edilirse sağlığa zararlı olmaz Özellikle piyasada bulunan tatlandırıcı ile yapılmış bu hazır gıdaların etiket bilgisi ve beslenme programında yer alması için değişim ölçümlerinin bilinmesi ve bilinçli tüketilmesi gerekmektedir Çünkü besinlerde; “light”, “diyet”, “şekersiz”, “kalorisiz” veya “diyabetik” ibarelerinin olması bu besinleri herkesin rahatça, sınırsız tüketeceği anlamına gelmez
HAMİLELİK DÖNEMİNDE YAPAY TATLANDIRICI KULLANMAYIN
Gebelikte kullanımı sakıncalı çünkü; laboratuvar hayvanlarında plasentayı geçerek fetüste biriktiği görülmüş ve bebek için sakıncalı hale gelmiştir Bu nedenle de hamile kadınların tatlandırıcı kullanması yasaklanmıştır Hazır gıda tüketimlerinin de mümkün olduğunca sınırlandırılması gerekmektedir
Günde 10 adete kadar kullanılabilir
Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir Bu miktarı Dünya Sağlık Örgütü ve besin ilaç örgütü günde 10 adete kadar kullanımının sakıncalı olmadığını bildirmişlerdir Özellikle diyabetlilerde en yüksek günlük dozun öğretilmesi gerekir Amerikan Tıp Konseyi bu miktarı 2,5 mg/kg/gün olarak alımı sağlık olarak güvenli miktar olarak belirlemiştir
|
|
|