![]() |
Yetim - Yetâma - Yetimeyn - Yetm - Yütm - Sıfat-ı Müşebbehe |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Yetim - Yetâma - Yetimeyn - Yetm - Yütm - Sıfat-ı MüşebbeheTekil, çoğul (yetâma) ve ikil (yetimeyn) halde 20 küsur yerde geçer ![]() ![]() Yetim, küçük canlının annesinden ve çocuğun babasından yoksun kalması anlamındaki yütm ve yetm kökünden sıfattır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetim kelimesinin Ta ile yapılan şekli (yetime) tek, biricik, yalnız gibi anlamlara gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Her şeyden önce yetim, Yaratıcı Kudret'in ihsan (bk ![]() ![]() ![]() ![]() Dini yalan sayan kimdir? sorusuna Kur'an'ın verdiği cevabın ilk cümlesi şudur: "O kişidir ki yetimi itip—kakar, azarlar" (Mâûn ![]() ![]() insanın nankörlüklerinin en belirginlerinden biri de yetime ikramda bulunmamaktadır (Fecr, 17) ![]() ![]() Bu yüzden Kur'an, yetime kucak açıp onu korumayı, Allah yolundaki engellerin birini aşmak olarak gösterir (Beled 15) ![]() Bu içten ve sevgiye dayalı yaklaşımdan yoksun olanlar, yetime musallat olabilirler ![]() Yetim malına el sürmemek, hatta yaklaşmamak emredilir ![]() ![]() ![]() Nihayet, Kur'an'ın en korkutucu tehditlerinden biri, yetim malını yiyenlere yöneltilir: Yetim malı yiyenler, karınlarına ateş doldurmaktan başka bir şey yapmış değillerdir (Nisa, 10) ![]() Hz ![]() ![]() ![]() "Ben ve yetime arka çıkan, cennette şu iki parmağım gibi yan yana olacağız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|