|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anemi, demir, eksikliği, gerekenler, tedavisi, yapılması |
![]() |
Anemi Demir Eksikliği Tedavisi Ve Yapılması Gerekenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anemi Demir Eksikliği Tedavisi Ve Yapılması GerekenlerAnemi demir eksikliği tedavisi ve yapılması gerekenler Anemi tedavisinde başarı için her öğünde bol yeşillik yenmesi, demir kaynağı ıspanağın yumurtayla pişirilmesi ve ara öğünde kalsiyumdan zengin besinlerin tüketilmesi öneriliyor ![]() Türkiyede demir yetersizliği anemisi görülme sıklığı giderek artıyor ![]() ![]() Çocuklarda demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık; büyümeyi yavaşlatıyor, zekâ gelişimini olumsuz etkiliyor, enfeksiyonlara yakalanma riskini artırıyor ![]() Kansızlık tedavisinde doğru beslenme modeli de büyük önem taşıyor ![]() Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, demir eksikliğine bağlı kansızlık tedavisinde tüketilmesi gereken besinler hakkında şu bilgileri veriyor: EN İYİ DEMİR KAYNAĞI BESİNLER! • Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti • Yumurta • Üzüm ve pekmez • Kuru baklagiller • Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler • Yeşil yapraklı sebzeler ( ıspanak, pazı ) • Fındık, fıstık ve susam BAKLAGİLLERİ ETLE, YUMURTAYI PORTAKAL SUYU İLE TÜKETİN Demir emilimini artırmanın önemli bir yolu bu besinleri C VİTAMİNİ ile birlikte tüketmek ![]() • Her öğünde bol limonlu yeşillikler ve bu yeşilliklerden oluşan karışık bir salata, demir emilimi artırır ![]() • Yumurta tüketilirken yanına taze sıkılmış portakal veya greyfurt suyu tercih edilmesi, yumurtadaki demirin daha fazla emilmesini sağlar ![]() • Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demirin alımı artırılmış olur ![]() • Ispanak yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalır ![]() ![]() • Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir ![]() ![]() • Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir ![]() ![]() • Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılar ![]() ![]() • Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur ![]() YEMEKLERLE ÇAY VE KAHVE TÜKETMEYİN Çay ve kahveyi ara öğünlerde tüketmek gerekir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|