Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
geçirmek, için, neler, ramazanı, sağlıklı, yapmalıyız

Ramazanı Sağlıklı Geçirmek İçin Neler Yapmalıyız

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ramazanı Sağlıklı Geçirmek İçin Neler Yapmalıyız



Ramazanı sağlıklı geçirmek için neler yapmalıyız

Oruç tutmak, çalışan kişileri zorluyor Uzmanlar; yoğun bir tempoda çalışanlara, sahura kalkmalarını ve önemli işlerini 1500'e kadar bitirmelerini tavsiye ediyor



Oruç tutarken, günlük beslenmedeki öğün sayısı altıdan ikiye düşüyor Uzun saatler aç kaldıktan sonra, vücudu yormayacak ve hazmı kolay yiyecekler tüketilmesi gerekiyor İç Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Koptagel İlgün; iftarın hafif yenilmesini, özellikle iftariye denilen şarküteri ağırlıklı besinlerin az tüketilmesini, hamur işinden uzak durulmasını tavsiye ediyor

DOMATES TÜKETİN
Oruç tutarken günün en verimli saatleri hangileridir?
Oruçluyken verimli çalışmanın en önemli şartı; sahura kalkmaktır Oruçlu kişinin çalışması için en verimli saatler 1000- 1600 arasıdır Bu saatten sonra kan şekerinde düşmeler, uzun saatler susuz kalmanın etkisiyle halsizlik, dikkatsizlik, aşırı sinirlilik, tansiyon düşmesi gibi sorunlar yaşanabilir Gün içinde kişinin sağlık durumuna göre değişen durumlar olabilir Sahura kalkıldığı halde saat 1200- 1400 arasında da bu durumlar görülebilir Bu tamamen doğru beslenip beslenmediğiniz ve bol su içip içmediğinizle ilgilidir

Yoğun tempoda çalışan bir kişinin iftar ve sahur mönüsü diğer kişilerle aynı mı olmalı?
Yoğun çalışma ortamındaki kişi oruç tutuyorsa; fosfor, potasyum ve magnezyum minerallerini barındıran gıdaları daha çok tüketmelidir Bunları da tüm taze meyve ve sebzelerden alabilir Yoğun çalışan kişiler fazla yağlı ya da mideyi yorucu bir şekilde beslendiklerinde, iş ortamında uykuya meyil artar Vücutta potasyum oranı düşer Çeşitli mineraller içeren meyve sularını; iftar ve sahur arasında tüketerek günü kolay geçirebilirler Yoğun iş temposu olanların, mutlaka gece sahura kalkmaları gerekir

Yoğun tempoda çalışanlar vitamin takviyesi yapmalı mıdır?
Domatesten asla vazgeçmemeleri gerekiyor Özellikle kayısı tüketerek potasyum almalı, bademden magnezyum almalı, yeşil sebzeleri tüketerek de çinko ihtiyaçlarını gidermeliler Yoğun çalışan kişiler fosfor, magnezyum, çinko içeren vitaminlerden sahurda birer tane alabilir

REFLÜSÜ OLAN KİŞİLER ORUÇ TUTMASIN!
Ramazan ayında kimler oruç tutmamalı?
Parkinson, Alzheimer, sara, kanser, şeker, kalp ve tansiyon, mide ve bağırsak hastaları
Psikiyatrik bozukluğu olanlar
Daha önce mide ülseri ve kanaması geçirmiş olan kişiler
Reflü şikayetleri olanlar
Kronik böbrek yetmezliği olanlar
Yaşlı ve vücutça düşkün kişiler
Düzenli ilaç kullananlar
Ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme döneminde olan kişiler
Hamile veya çocuk emziren kadınlar
Grip, zatürree, yüksek ateşli ya da ishal olanlar
Mevsime veya vücut direncine göre ani başlayan rahatsızlığı olanlar; hastalık günlerinde oruç tutmamalılar

ORUÇ TUTARKEN SOFRANIZA KOYMAYIN
Beyaz un ve yoğun un içeren besinler, özellikle kek ve ekmek
Şeker ve şekerli gıdalar
Beyaz pirinç
Reçel gibi şeker ile yapılan besinler, şuruplar
Makarna
Patates (sıcak)

MARKETE GİDERKEN BU LİSTEYİ YANINIZA ALIN!
Ramazan mutfağınızda mutlaka bulundurmanız gereken besinler şöyle:
Kepekli un
Kepekli pirinç (esmer)
Bol bol meyve (üzüm, muz, incir, kavun ve hurma dışında olanlar)
Patates (Soğuk tüketilmek şartıyla)
Kuru baklagiller (özellikle kuru fasulye, nohut, mercimek)
Kepekli makarna
Bulgur

KALP HASTASI ORUCU HOŞAFLA AÇSIN
Kalp hastaları; özellikle iftarda yağlı, sindirimi zor ve ağır yiyeceklerden kaçınmalıdır İftarda çorba gibi sulu yiyeceklerle, süt, sütlaç, muhallebi, komposto ve hoşaf gibi tatlılarla oruç açıldıktan birkaç saat sonra yemek yenilebilir Meyve ve sebzeleri ise çok geç saate kalmadan tüketmekte yarar vardır Sahurda ise tok tutması için ağır ve sindirimi zor gıdalardan kaçınılmalı, kızartmalardan uzak durulmalı, kahvaltı şeklinde sahur yemeği hazırlanmalıdır

UYKU BASTIRMADAN PROJENİZİ SUNUN
Oruç tutan kişi önemli bir proje üzerinde çalışıyorsa, bunu günün hangi saatlerinde sunmalıdır?
İftara yakın saatte oruç tutan kişinin kan şekeri düşer Sodyum, potasyum ve klordaki denge bozukluğu ise uykuyu artırır, yorgunluk ortaya çıkar Bu nedenle önemli bir projeyi sunmak için en uygun saatler; sabah 1000 ile öğlen 1500 arasıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.